Main Content

Analýza MS 2013: Francúzsko – Slovensko (3.5.)

štvrtok, 2. máj 2013 09:26 | Autor: Dávid Lech

Analýza MS 2013: Francúzsko – Slovensko (3.5.)
Analýza MS 2013: Francúzsko – Slovensko (3.5.) | zdroj: foto TASR

V piatok o 15:15 hod sa o otvorenie MS 2013, ktoré sa uskutočnia vo Švédsku a Fínsku, postarajú hokejisti slovenskej reprezentácie, ktorí si skrížia hokejky so súpermi z Francúzska. Po vlaňajšom striebre fanúšikovia v napätí očakávajú, čo Slováci predvedú na tohtoročnom šampionáte. Prinášame Vám tak všetky dôležité informácie, ktoré by ste mali vedieť pred týmto stretnutím.

Už zajtra o pätnástej hodine a pätnástej minúte to vypukne. Po otváracích ceremóniách na ľade začne tuhý boj o každučký kúsok ľadu. V neľútostnom súboji sa stretnú naši reprezentanti s ambicióznou reprezentáciou galského kohúta, ktorá nás na vlaňajších MS poriadne vytrápila.

Na minuloročných MS sme proti Francúzsku v našom poslednom zápase H skupiny zvíťazili tesne 5:4 a zabezpečili si tak postup do štvrťfinále. V zápase sme trikrát viedli (2:0, 3:2, 4:3) a nakoniec nás do štvrťfinále posunul víťazný gól Branka Radivojeviča z 51. minúty. Zábery z tohto zápasu si pozrite na videu nižšie.



Francúzi podali veľmi sympatický výkon a na hokejovú verejnosť zanechali obrovský dojem. Na ľade bojovali, do každého osobného súboja šli naplno a inak by tomu nemalo byť ani na tohtoročnom šampionáte. Na súpiske Francúzska figuruje šestnásť hokejistov, ktorí v minulom roku nastúpili do zápasu proti Slovensku.
Francúzi v rámci prípravných zápasov pred MS odohrali 7 duelov, v ktorých päťkrát odchádzali z ľadu ako porazení. Prípravu začali dvojzápasom s Nórskom. Severania si pripísali dve výhry po výsledkoch 2:4 a 3:7. Po týchto dueloch Francúzi putovali do Švajčiarska, v prvom prípravnom zápase reprezentanti helvétskeho kríža poľahky zdolali Francúzov 6:1, no v odvete tomuto nepríjemnému súperovi podľahli 1:3. Ostatné tri prípravné stretnutia odohrali francúzski reprezentanti na domácom ľade, keď dvakrát podľahli Dánsku (5:2 a 3:2) a v generálke na MS si napravili chuť víťazstvom 3:1 nad Lotyšskom.

V prípravných zápasoch si zverenci Davea Hendersona podelili medzi seba, keď o šestnásť gólov sa postaralo až 13 rozdielnych strelcov, čo svedčí o vyrovnanosti kádra.

Najväčšou hviezdou francúzskeho výberu bude nepochybne 37-ročný brankár Cristobal Huet, ktorý v minulosti pôsobil v Los Angeles, Montreale, Washingtone a Chicagu. V NHL odchytal 272 zápasov a momentálne háji farby švajčiarskeho Lausanne.

Ostatní hráči sú pre drvivú väčšinu fanúšikov veľkou neznámou. Medzi opory tímu by však mali patriť predovšetkým Teddy Da Costa či bratia Yorick a Sacha Treilleovci, ktorí sú známi z pôsobenia v českej najvyššej hokejovej súťaži.  Najväčšou ofenzívnou hviezdou je však mladík Antoine Roussel, ktorý sa stal štvrtým francúzskym hráčom v histórii, ktorý odohral aspoň jeden duel v NHL. V tejto sezóne pôsobil Roussel v Dallase Stars a v 39 zápasoch zaznamenal štrnásť kanadských bodov.

Francúzsko sa na minuloročných MS mohli pýšiť vynikajúcimi presilovými hrami a tak sa dá očakávať, že aj tento rok bude outsider ťažiť predovšetkým z početných výhod a rýchlych brejkov. Tréner Dave Henderson sa bude musieť snažiť pripraviť predovšetkým svoju defenzívu na odvracanie našich útokov, obrana Francúzov totiž patrila minulý rok medzi najhoršie na MS. Francúzsko obsadilo vlani veľmi dobré deviate miesto a toto umiestnenie bude chcieť určite zopakovať, svoju kožu nepustí len tak ľahko.

Ešte väčší význam bude mať tento zápas pre slovenskú reprezentáciu. Jej cieľom je totižto minimálne účasť v štvrťfinále a preto bude veľmi dôležité ako zverenci českého lodivoda Vladimíra Vůjteka vstúpia do turnaja.

Prípravné duely odkryli niektoré slabiny, ale ukázali aj veľkosť nášho tímu, keď sme dokázali zvrátiť nepriaznivý stav v súboji s Českom. Naši hokejisti absolvovali osem prípravných zápasov, v troch prípadoch sa tešili z výhier. Na začiatok prišli vysoké prehry 6:1 a 5:1 so Švédskom. Po nich prišiel dvojzápas s Bieloruskom – v prvom zápase sme zvíťazili rozdielom triedy 3:0, v druhom zápase sme Bielorusom podľahli tesne 4:3. Nasledovalo meranie síl s Českom a dve cenné výhry nad našimi severnými susedmi – 3:2 a 3:0. V závere prípravnej fázy sme sa zúčastnili Slovakia Cupu, kde sme prehrali s Bieloruskom 3:2 po samostatných nájazdoch a v poslednom prípravnom dueli sme podľahli reprezentácii Nórska 2:1 po predĺžení.

Tréner Vůjtek bude mať na MS príjemné povinnosti s brankármi. V tíme máme troch veľmi kvalitných gólmanov, keď sa o brankársky post budú deliť Rastislav Staňa, Jaroslav Janus a Július Hudáček. O post tímovej jednotky by sa však mali pobiť predovšetkým prví dvaja menovaní, Staňa môže mať výhodu vďaka početným skúsenostiam z medzinárodnej scény.

Veľký význam treba prikladať pripravenosti našej defenzívy, ktorá bude čeliť nepríjemným, dôrazným a rýchlym forwardom Francúzska. Prím v obrane by mal hrať predovšetkým Andrej Sekera, dostatočný priestor na ľade by mal dostať aj skúsený Milan Jurčina.

Už skôr bolo avizované, že proti Francúzom budeme hrať so štyrmi formáciami v zložení Radivojevič – Kukumberg – Kopecký, Šatan – Stűmpel – Hudáček, Miklík – Bližňák – Záborský a Bartek – Őlvecký – Surový (vo štvrtok však trénoval v prvej formácií na centri Bližňák a v 3. útoku Kukumberg takže je možná aj táto varianta).

V zápase s Francúzskom by malo ísť predovšetkým o to či dokážeme dobyť francúzsku defenzívu, v príprave nám strieľanie gólov robilo problém, keď na každý jeden presný zásah sme sa veľmi narobili. Ako už bolo avizované, hneď úvodný duel MS s Francúzskom môže rozhodnúť o našej účasti vo štvrťfinále a tak si budeme musieť dať pozor na to, aby nám tento fakt nezväzoval nohy.

Zápas si môžete pozrieť v piatok na Jednotke, ak nebudete mať k dispozícii televízny prijímač, o dianí na ľadovej ploche v Hartwall Arene Vás budeme informovať prostredníctvom online prenosu priamo na našom webe.

Výsledok tohto zápasu môžete tipovať aj v našej tipovacej lige. Kurz na výhru Slovenska je 1,27, na remízu 6,43 a výhru Francúzov 7.31. Viac možností na tipovanie nájdete tu >>>