Main Content

NHL: Víťazný vstup Bostonu, Chára vymazal Kessela, Islanders s debaklom - sumáre

štvrtok, 2. máj 2013 09:47 | Autor: TASR

New York 2. mája (TASR) - Víťazne vstúpili v noci na štvrtok do zápolení play off Východnej konferencie zámorskej NHL hokejisti Bostonu. Na domácom ľade zdolali Toronto 4:1, pričom slovenský kapitán "medveďov" Zdeno Chára sa počas 23:38 minútového pobytu na ľade prezentoval tromi strelami a jedným plusovým bodom. Opačne rozohrali play off NY Islanders, ktorí nestačili v Pittsburghu na domácich Penguins, ktorým podľahli hladko 0:5. V tíme "ostrovanov" slovenský obranca Ľubomír Višňovský strávil na ľade 21:03 minút, výsledkom jeho snaženia bolo päť striel a jeden mínusový bod.

V Bostone sa síce rýchlo ujali vedenia hosťujúci Maple Leafs zásluhou elitného krídelníka Jamesa van Riemsdyka, no to bolo z ich strany všetko. Domáci hokejisti dvomi gólmi v závere prvej tretiny otočili skóre na 2:1 a svoju dominanciu potvrdili ďalšími dvomi zásahmi v druhej časti hry. Bruins prestrieľali súpera v pomere 40:20 a tešili sa zo zaslúženeho víťazstva. Najviac zažiaril trojbodový český center David Krejčí, autor gólu a dvoch asistencií. Hladké víťazstvo je pre Bostončanov cenné, pretože do play off nevstupovali v najlepšej pohode. Z posledných deviatich duelov základnej časti prehrali sedem a ani raz nestrelili viac ako tri góly. Pre bombové útoky na Bostonskom maratóne navyše museli dva zápasy dohrávať a odohrali šesť zápasov za posledných deväť dní základnej časti. "Bolo to náročné obdobie. Udalosti na maratóne sme prežívali veľmi emotívne, ale museli sme na to jednoducho zabudnúť," povedal pre zámorské médiá tréner Bruins Claude Julien. Boston má v tíme až 17 hráčov, ktorí sa v roku 2011 tešili zo zisku Stanley Cupu, na druhej strane v drese Toronta absolvovalo 15 hráčov debut v play off. Maple Leafs postúpili do vyraďovacích bojov prvýkrát od roku 2004 a neskúsenosť zohrala svoju rolu. "Zničili sme sa sami zbytočnými chybami. Povedali sme si, musíme podať viac než len dobrý výkon a toto dobrý výkon nebol," povedal kouč Toronta Randy Carlyle. Na víťazstve má zásluhu aj Chára, hoci sa nezapísal do kanadského bodovania. Kapitán Bostonu opäť vymazal najproduktívnejšieho hráča Toronta Phila Kessela a nedovolil mu skórovať ani v piatom vzájomnom zápase v tejto sezóne. Boston sa s Torontom stretáva v play off prvýkrát do roku 1974.

Vynikajúco vstúpil do vyraďovačky Pittsburgh, ktorý aj bez kapitána Sidneyho Crosbyho rozdrvil New York Islanders 5:0. O nasadení Crosbyho sa špekulovalo do poslednej chvíle, ale nakoniec sa ešte po zlomenine čeľuste nestihol dať dokopy. Skóre otvoril vo svojom prvom zápase v play off nováčik Beau Bennett, ktorý z uhla prekonal Jevgenija Nabokova a prvýkrát mu nalomil sebavedomie. Ruský brankár zažil veľmi nevydarený večer. V úvode druhej tretiny inkasoval dva góly v priebehu 32 sekúnd a Penguins viedli 4:0. Tridsaťsedemročný Nabokov dostal vo svojom 81. zápase v play off z 15 striel štyri góly a v 22. minúte prenechal miesto Kevinovi Poulinovi. Toho prekonal len sviatočný strelec a člen tzv. "checking line" Tanner Glass, ktorý počas výluky obliekal dres extraligovej Banskej Bystrice. Najaktívnejším strelcom "ostrovanov" bol slovenský obranca Višňovský, ale ani jeden z jeho piatich pokusov neskončil za chrbtom Marca-Andre Fleuryho, ktorý zaznamenal svoj šiesty shutout v kariére v play off a vyrovnal tak klubový rekord Toma Barrassa. "Je to len jedno víťazstvo. Tešíme sa z neho, ale musíme to hodiť za hlavu a sústrediť sa na druhý zápas," povedal autor dvoch gólov Pascal Dupuis. Islanders sa do play off prebojovali prvýkrát od roku 2007. "Nehrali sme zle, ale na to, aby sme boli úspešní, musia tvrdo pracovať všetci dvadsiati hráči a to sa dnes nestalo," povedal kouč newyorského tímu Jack Capuano. Zápas pre zranenia nedohrali až dvaja hráči Penguins James Neal a Jussi Jokinen.

Dominanciu domácich tímov v úvodných dueloch play off narušili hokejisti San Jose, ktorí zatiaľ ako jediní dokázali vyhrať vonku. Sharks zvíťazili na ľade Vancouveru 3:1. "Žraloci" rozhodli vyrovnaný duel desať minút pred koncom riadneho času zásluhou gólu produktívneho obrancu Dana Boyla a víťazstvo ešte poistil skúsený 33-ročný útočník Patrick Marleau. Po bezgólovej prvej tretine otvoril skóre domáci obranca Kevin Bieksa, keď dotlačil po skrumáži puk za chrbát Anttiho Niemiho. Hostia však reagovali rýchlo a Logan Couture v presilovke vyrovnal. Vancouver a San Jose sa v play off stretávajú druhýkrát v histórii. V roku 2011 vyhrali vo finále Západnej konferencie v piatich zápasoch Canucks. V tomto ročníku však vo vzájomných dueloch majú navrch hráči San Jose, ktorí v základnej časti vyhrali všetky tri zápasy. Nepríjemnou správou pre Sharks je, že český útočník Martin Havlát utrpel bližšie nešpecifikované zranenie a po prvej tretine sa už na ľad nevrátil.

1. kolo play off NHL

Východná konferencia:

BOSTON (4.) - TORONTO (5.) 4:1 (2:1, 2:0, 0:0)

Góly: 17. Redden, 20. Horton, 31. Krejčí, 35. Bouychuk - 2. van Riemsdyk. Brankári: Rask - Reimer, strely na bránku: 40:20. Diváci: 17.565.

/stav série 1:0/

PITTSBURGH (1.) - NEW YORK ISLANDERS (8.) 5:0 (2:0, 3:0, 0:0)

Góly: 4. Bennett, 14. a 22. Dupuis, 22. Letang, 34. Glass. Brankári: Fleury - Nabokov (22. Poulin), strely na bránku: 26:26. Diváci: 18.612.

/stav série 1:0/

Západná konferencia:

VANCOUVER (3.) - SAN JOSE (6.) 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Góly: 33. Bieksa - 37. Couture, 50. Boyle, 55. Marleau. Brankári: Luongo - Niemi, strely na bránku: 30:28. Diváci: 18.910.

/stav série 0:1/