Main Content

Fíni bez hráčov z NHL, no netreba ich odpisovať

štvrtok, 2. máj 2013 10:57 | Autor: Dávid Lech

Fíni bez hráčov z NHL, no netreba ich odpisovať
Fíni bez hráčov z NHL, no netreba ich odpisovať | zdroj: foto TASR

Fínska reprezentácia sa pred domácimi fanúšikmi predstaví v oklieštenej zostave – vo výbere trénera Jukku Jalonena nefiguruje ani jedno meno z NHL. Nenechajte sa však pomýliť. Fíni zostavili kvalitný tím.

Strieľať góly budú mať na starosti predovšetkým hráči z KHL. Hagman, Pesonen, Hytönen, Kontiola, Pihlström. Títo chlapi predstavujú veľmi solídnu palebnú silu. Pridať k nim by sa mali hokejisti z domácej ligy, napr. najproduktívnejší hráč Haataja či Vittaluoma so Salminenom, ktorí na konci sezóny figurovali v desiatke kanadského bodovania SM-ligy. Na fínskej súpiske chýba Jarkko Immonen, najproduktívnejší hokejista minuloročného šampionátu, ktorého bude veľmi ťažké nahradiť.

Rovnako aj obrana Fínov sa mohla posilniť o niekoľko hráčov z NHL. Nakoniec v kádri figurujú len hráči z domácej ligy, Švédska či KHL. Najväčšia ťarcha by mala ležať na skúsených obrancoch ako Lepistö, Hietanen, Väänänen či Jalasvaara. Fíni by však nemali mať väčší problém s defenzívou. Spomínaných hráčov môže doplniť aj nemenej známy Teemu Laakso či hokejista so skúsenosťami z NHL Lasse Kukkonen.

Fínsky výber by nutne potreboval posilniť brankársky post. No ponuku Jalonena odmietol Pekka Rinne z Nashvillu a taktiež Kari Lehtonen z Dallasu, ktorý má zdravotné problémy. Na MS tak dostanú priestor brankári z domácej ligy. Netreba však zabúdať, že fínska brankárska škola patrí medzi špičku vo svete a tak týchto brankárov v žiadnom prípade netreba odpisovať.

Brankári:
Atte Engren (Turku), Joni Ortio (IFK Helsinki), Antti Raanta (Pori).

Obrancovia:
Sami Lepistö (Lev Praha), Teemu Laakso (Čerepovec),  Juuso Hietanen (N. Novgorod), Ilari Melart (IFK Helsinki), Ossi Väänänen (Jokerit Helsinki), Lasse Kukkonen (Rögle), Janne Jalasvaara (Dynamo Moskva), Tuukka Mäntylä (Tappara Tampere).

Útočníci:
Niklas Hagman (Jaroslavľ), Janne Pesonen (Kazaň), Juha-Pekka Hytönen (Chabarovsk), Antti Pihlström (Ufa), Petri Kontiola (Čeljabinsk), Juhamatti Aaltonen (Rögle), Marko Anttila (Turku), Ville Vittaluoma (Hämeenlina), Sakari Salminen (Kuopio), Miika Lahti (Jyväskylä), Juha-Pekka Haataja (Oulu), Pekka Jormakka (Lahti), Jarno Koskiranta (Tappara Tampere), Veli-Matti Savinainen (Pori).