Main Content

Predstavujeme slovenských obrancov na MS 2013

štvrtok, 2. máj 2013 11:06 | Autor: Dávid Lech

Predstavujeme slovenských obrancov na MS 2013
Predstavujeme slovenských obrancov na MS 2013 | zdroj: foto TASR

MS 2013 klopú na dvere a všetky zúčastnené reprezentácie rad radom zverejňujú svoje nominácie. Mimo iného je už známa aj súpiska slovenského výberu, ktorý povedie na tohtoročnom šampionáte Vladimír Vůjtek.

Po našom brankárskom trojlístku Vám predstavujeme obrancov, ktorí budú hrať v drese s dvojkrížom na hrudi.

Milan Jurčina

Klubová príslušnosť: Lukko Rauma
Štatistiky sezóny 2012/2013: 36 zápasov, 5 gólov, 5 asistencií, 10 bodov, -17

29-ročný Liptovčan odohral v NHL 430 zápasov. Pred skrátenou sezónou sa však na zmluve nedohodol so žiadnym tímom a tak sezónu začal v českom Chomutove. Odtiaľ putoval do fínskej Raumy s ktorou sa prebojoval až do semifinále SM-ligy.  Jurčina je obranca, ktorý sa hodí predovšetkým na „čiernu prácu,“ netreba však zabúdať ani na jeho prínos v ofenzíve, ktorý nie je na zahodenie.


Marek Ďaloga


Klubová príslušnosť: HC ČSOB Pojišťovňa Pardubice
Štatistiky sezóny 2012/2013: 37 zápasov, 1 gól, 3 asistencie, 4 body, -2

Pre Ďalogu je táto sezóna špecifická tým, že sa po dlhých rokoch strávených na Slovensku rozhodol okúsiť českú najvyššiu hokejovú súťaž. Pred sezónou putoval zo Zvolena do Pardubíc, kde sa mu nevodilo zle. 24-ročný obranca má pred sebou sľubnú kariéru a v nasledujúcich rokoch by sa mohol stať stabilným členom kádra slovenskej reprezentácie. Či sa dokáže presadiť už na tohtoročných MS je otázne.

Branislav Mezei

Klubová príslušnosť: Avtomobilist Jekaterinburg
Štatistiky sezóny 2012/2013: 51 zápasov, 8 gólov, 13 asistencií, 21 bodov, -22

197 centimetrov vysoký obranca má za sebou dobrú sezónu. Jeho štatistiky však kazí odstrašujúcich 22 „mínusiek.“ Táto štatistika je však skresľujúca, je potrebné dodať, že Mezei bol súčasťou jedného z najslabších celkov Kontinentálnej hokejovej ligy. Inak odvádzal na oboch stranách klziska veľmi solídnu prácu. Mezei by nám mohol pomáhať počas oslabení, ťažiť zo svojej mohutnej postavy môže predovšetkým v osobných súbojoch pri mantineli a využiteľný by mohol byť aj pred súperovou bránou. 

Vladimír Mihálik


Klubová príslušnosť: HC Slovan Bratislava
Štatistiky sezóny 2012/2013: 15 zápasov, 2 góly, 0 asistencií, 2 body, -4

Odchovanec prešovského hokeja má cenné skúsenosti zo zámorského hokeja. Dokonca si zahral v pätnástich zápasoch NHL. Výraznejšie sa však nedokázal presadiť a vrátil sa do Európy. Vyše dva metre vysoký zadák okúsil minulý rok KHL v drese HC Lev Poprad, po presťahovaní klubu odišiel do Slovana, kde však nastúpil len do 15 zápasov. Hráč Mihálikovej urastenej postavy by sa nášmu výberu určite zišiel. Je však otázne či 26-ročný obranca bude rýchlostne stačiť na svojich súperov.

Michal Sersen

Klubová príslušnosť: HC Slovan Bratislava
Štatistiky sezóny 2012/2013: 41 zápasov, 2 góly, 7 asistencií, 9 bodov, -10

Michal Sersen v tomto ročníku okúsil KHL v dvoch rôznych farbách. Najprv pôsobil v pražskom Leve, aby následne prestúpil k „belasým.“ Nemá za sebou práve najvydarenejšiu sezónu, no napriek tomu nedosahoval zlé štatistiky. Na vlaňajších MS odohral všetkých desať duelov a radoval sa zo zisku striebornej medaily. Rovnako by tomu mohlo byť teraz. Je zvyknutý hrať vysokú porciu minút, čo môže byť pre trénera Vladimíra Vůjteka kľúčové.

Ivan Švarný


Klubová príslušnosť: HC Slovan Bratislava
Štatistiky sezóny 2012/2013: 44 zápasov, 1 gól, 7 asistencií, 8 bodov, -3

Nitriansky rodák pôsobil tri roky v zámorí, čo môže byť pre náš veľkým prínosom, predovšetkým v konfrontácii s hviezdnymi súpermi. Švarný v tejto sezóne svojimi dobrými výkonmi pomohol slovenskému nováčikovi z Bratislavy postúpiť do play-off. Vo vyraďovacej časti bol dokonca druhým najvyťažovanejších bekom svojho tímu.

Andrej Sekera


Klubová príslušnosť: Buffalo Sabres
Štatistiky sezóny 2012/2013: 37 zápasov, 2 góly, 10 asistencií, 12 bodov, -2

Obranca, ktorý sa v drese Buffala viackrát objavil aj v útočnej formácii bude najdôležitejším hráčom zadných radov našej reprezentácie. Spomedzi svojich kolegov v obrane by mal mať najvyšší ice-time. Túto sezónu mu pribrzdilo zranenie, no napriek tomu má za sebou solídny ročník. Na Sekerovi bude ležať spomedzi obrancov najväčšia ťarcha. Je to ofenzívne ladený bek, ktorý by mal hrávať v presilovkách, no oddychovať by rozhodne nemal ani počas oslabení, a o tom, že nebude chýbať na ľade vo všetkých dôležitých okamihoch, hádam písať netreba...

René Vydarený


Klubová príslušnosť: HC České Budějovice
Štatistiky sezóny 2012/2013: 50 zápasov, 5 gólov, 9 asistencií, 14 bodov, -13

31-ročný zadák Českých Budějovíc má za sebou solídnu sezónu. Jediným negatívnom je odstrašujúca bilanciu v tabuľke „pravdy,“ keď má na svojom konte trinásť záporných bodov. Netreba však zabúdať, že České Budějovice nepatrili medzi najsilnejšie extraligové celky. Vydarený je skúsený bek, ktorý si čo-to odskákal už aj na medzinárodnej scéne a aj tento rok by mal odohrať svoj štandard.