Main Content

Futbal: "Ázijskému futbalu chýba líder s víziou," tvrdí svetobežník Milutinovič

štvrtok, 2. máj 2013 12:05 | Autor: TASR

Belehrad 2. mája (TASR) - Bývalý tréner čínskej reprezentácie Bora Milutinovič uviedol, že nový prezident Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC) musí byť muž s víziou, inak ázijský futbal nebude napredovať. Informuje agentúra AP.

V telefónnom interview počas volebnej konferencie AFC v Kuala Lumpur v Malajzii poznamenal, že ázijská organizácia dosiahla početné úspechy, ale ešte stále zaostáva za európskymi alebo americkými organizáciami.

"Dôležitá je trpezlivosť," tvrdí futbalový svetobežník. "Osobne vnímam ázijskú konfederáciu, že pozostáva z troch oddelených svetov. Arabského, indického a stredoázijského a Ďalekého východu s Čínou, Japonskom, Kórejskou republikou a Austráliou. Niektoré veci sa nedajú urobiť cez noc. Krajiny ako Saudská Arábia majú skvelú organizáciu, rovnako Spojené arabské emiráty alebo Katar urobili veľký progres, ale ešte stále zaostávajú za Južnou Amerikou alebo Európou. A práve preto je nesmierne dôležité, aby nový šéf Ázie mal jasnú víziu."

Ázijskému futbalu bude najbližšie dva roky šéfovať šejk Salman bin Ibrahim al-Chalifa. Štyridsaťsedemročný člen bahrajnskej kráľovskej rodiny získal v štvrtkových voľbách už v prvom kole potrebnú dvojtretinovú väčšinu hlasov. Na prezidentskom poste nahradil Katarčana Mohameda Bin Hammama, ktorý dostal od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) doživotný zákaz vykonávať akúkoľvek činnosť spojenú s futbalom po tom, čo vyšli na povrch obvinenia z kupovania hlasov pri voľbe prezidenta.