Main Content

Predstavujeme slovenských útočníkov na MS 2013

štvrtok, 2. máj 2013 18:34 | Autor: Dávid Lech

Predstavujeme slovenských útočníkov na MS 2013
Predstavujeme slovenských útočníkov na MS 2013 | zdroj: foto TASR

MS 2013 klopú na dvere a všetky zúčastnené reprezentácie rad radom zverejňujú svoje nominácie. Mimo iného je už známa aj súpiska slovenského výberu, ktorý povedie na tohtoročnom šampionáte Vladimír Vůjtek. Predstavujeme vám našich útočníkov.

Martin Bartek

Klubová príslušnosť: HC Bíli Tygři Liberec
Štatistiky sezóny 2012/2013: 50 zápasov, 24 gólov, 20 asistencií, 44 bodov, +29

32-ročný útočník má veľmi cenné skúsenosti zo zámoria a taktiež aj z európskych súťaží. Posledné tri sezóny strávil v Pardubiciach. V minulej sezóne bol najproduktívnejším hráčom svojho celku a celkovo sa zaradil medzi najlepších hráčov českej najvyššej hokejovej súťaže. Pred pár dňami sa dohodol na novom kontrakte s Libercom. Bartek sa dostal na svoje prvé majstrovstvá sveta a tak sa bude chcieť ukázať v čo najlepšom svetle. Pre náš tím môže byť obrovským prínosom.

Mário Bližňák

Klubová príslušnosť: HC Slovan Bratislava
Štatistiky sezóny 2012/2013: 51 zápasov, 9 gólov, 11 asistencií, 20 bodov, -5

Forward, ktorý odohral v NHL 6 duelov zakotvil pred sezónou v bratislavskom Slovane a zaradil sa medzi najdôležitejšie postavy slovenského celku v KHL.
26-ročný center bude mimoriadne platný predovšetkým pri vhadzovaniach, čo dokazoval už na minuloročných MS, v ktorých vyhrával dôležité buly.

Marko Daňo

Klubová príslušnosť: HC Slovan Bratislava
Štatistiky sezóny 2012/2013: 37 zápasov, 3 góly, 4 asistencie, 7 bodov, +4

Najmladší účastník vo výbere českého lodivoda Vladimíra Vůjteka by mal začať turnaj ako náhradník. Mladému talentu rozhodne nechýba dravosť a cit pre dobrú nahrávku, v prípade potreby po ňom český kouč určite siahne.

Libor Hudáček

Klubová príslušnosť: HC Slovan Bratislava
Štatistiky sezóny 2012/2013: 48 zápasov, 11 gólov, 9 asistencií, 20 bodov, -13

Hudáček sa zviditeľnil predovšetkým na minuloročnom šampionáte, keď jeho dravosť a zdravá drzosť bola príjemným prekvapením MS. Výborné výkony podával aj v drese „belasých“ a svoju formu by si určite rád preniesol aj do reprezentačného výberu.  Rodák z Levoče by mal aj tento rok strieľať góly a robiť vietor v súperovej obrane. Hudáček je u fanúšikov veľmi obľúbený a jeho príchod na MS schvaľuje množstvo fanúšikov.

Michel Miklík


Klubová príslušnosť: HC Slovan Bratislava
Štatistiky sezóny 2012/2013: 52 zápasov, 9 gólov, 15 asistencií, 24 bodov, -7

Miklík do Slovana prišiel pred sezónou z Košíc. Bratislavský klub vo finálovej extraligovej sérii zaujal natoľko, že si ho vybrali ako posilu pre KHL. Miklík rozhodne nesklamal. Stal sa najproduktívnejším hráčom svojho celku. Od odchovanca Piešťan sa po jeho solídnej sezóne bude očakávať veľa, Miklík je skúsený hokejista, ktorý by sa mal s touto úlohou dokázať vyrovnať a naše mužstvo tak od neho môže očakávať, že jeho bodové konto bude každým zápasom rásť.

Peter Őlvecký

Klubová príslušnosť: HC Slovan Bratislava
Štatistiky sezóny 2012/2013: 49 zápasov, 7 gólov, 5 asistencií, 12 bodov, +1

27-ročný stredný útočník pôsobil päť rokov v zámorí. Po tom, čo sa nedokázal plne presadiť sa vrátil do Európy. Po pôsobení vo Švédsku, Fínsku a v popradskom Leve sa dohodol na kontrakte so Slovanom. Őlvecký sa v reprezentácii neocitol len tak náhodou. Počas sezóny odvádzal Slovanu skvelé služby, je to hráč, ktorý dokáže byť platný na oboch stranách klziska, čo je veľkým pozitívom.

Roman Kukumberg

Klubová príslušnosť: HC Slovan Bratislava
Štatistiky sezóny 2012/2013: 52 zápasov, 10 gólov, 11 asistencií, 21 bodov, -5

Kukumberg je veľskúsený forward pre ktorého bola táto sezóna už treťou sezónou v KHL. 33-ročný hokejista, ktorý môže nastupovať na krídle ale aj v strede útoku mal pomalší rozbeh sezóny, keď sa herne trápil, neskôr sa však chytil a podával stabilné výkony. Stabilitu vo výkonoch od neho budeme očakávať aj na tomto šampionáte. Radí sa medzi našich najskúsenejších hráčov, uvidíme ako sa popasuje s touto zodpovednosťou.

Miroslav Šatan

Klubová príslušnosť: HC Slovan Bratislava
Štatistiky sezóny 2012/2013: 21 zápasov, 7 gólov, 5 asistencií, 12 bodov, +2

Ikona slovenského hokeja má vo svojej zbierke všetky cenné kovy, ktoré naša reprezentácia získala. Najprv sa zdalo, že so slovenským výberom na tohtoročné MS nepocestuje, no jeho zdravotný stav sa zlepšil a rozhodol sa opäť reprezentovať našu krajinu. O Šatanových kvalitách nemožno pochybovať, je však otázne či mu nebude chýbať zápasová prax. Posledný súťažný zápas odohral pred vyše piatimi mesiacmi. 

Marcel Haščák


Klubová príslušnosť: HC Košice
Štatistiky sezóny 2012/2013: 68 zápasov, 35 gólov, 46 asistencií, 81 bodov, +43

Haščák figuroval na súpiske Slovenska aj minuloročné MS a tak sa dalo očakávať, že po ňom Vůjtek siahne aj tento rok. Túto sezónu sa radil medzi najlepších hokejistov našej extraligy. Šampionát by však mal začať, podobne ako Daňo, ako náhradník. 

Tomáš Kopecký

Klubová príslušnosť: Florida Panthers
Štatistiky sezóny 2012/2013: 47 zápasov, 15 gólov, 12 asistencií, 27 bodov, -8

V našom výbere je hráčov z NHL tak málo ako šafránu a tak príchod Tomáša Kopeckého potešil celú hokejovú slovenskú verejnosť. Kopecký je bojovník a takých hráčov naša reprezentácia potrebuje. Na tohtoročnom šampionáte by mal hrať významnú rolu. Jeho prednosťou sú výborné fyzické parametre, vďaka ktorým je ho veľmi ťažké odtlačiť od brány. Svojou hrou sa podobá Michalovi Handzušovi.

Branko Radivojevič


Klubová príslušnosť: Spartak Moskva
Štatistiky sezóny 2012/2013: 50 zápasov, 4 góly, 17 asistencií, 21 bodov, -10

Branko Radivojevič bol v tejto sezóne suverénne najlepším hráčom moskovského Spartaka. Viedol kanadské bodovanie svojho tímu a kvalitatívne vyčnieval nad svojimi spoluhráčmi.  32-ročný krídelník už na vlaňajších MS bol mimoriadne produktívny a obrancovia mali s jeho ustrážením veľké problémy. Aj tento rok by mal patriť medzi najlepších útočníkov nášho tímu.

Jozef Stűmpel

Klubová príslušnosť: HK Nitra
Štatistiky sezóny 2012/2013: 61 zápasov, 14 gólov, 45 asistencií, 59 bodov, +35

40-ročný hokejista sa rozhodol túto sezónu stráviť doma v Nitre a dokázal, že napriek svojmu veku výkonnostne patrí medzi špičku v našej extralige.
Stűmpel rozhodne nepatrí do starého železa a do slovenskej kabíny by mal vniesť pokoj a rozvahu vo vypätých súbojoch.

Tomáš Surový

Klubová príslušnosť: HC Lev Praha
Štatistiky sezóny 2012/2013: 51 zápasov, 10 gólov, 10 asistencií, 20 bodov, +3

Surový odohral v NHL 126 zápasov, čo je celkom slušný počet. V Európe pôsobí už dlhé roky a uplatniť sa dokázal v akomkoľvek klube v ktorom pôsobil.
Surový má za sebou jednu z najvydarenejších sezón. Očakávať sa od neho bude predovšetkým prínos v ofenzíve. 

Tomáš Záborský

Klubová príslušnosť: Avangard Omsk
Štatistiky sezóny 2012/2013: 52 zápasov, 21 gólov, 20 asistencií, 41 bodov, +14

Tomáš Záborský bol so ziskom 41 bodov 16. najproduktívnejším mužom KHL v základnej časti. Záborský kvôli zdravotným problémom mal vynechať tohtoročné MS, nakoniec sa však zotavil. Útočník Avangardu Omsk je veľmi kvalitný hokejista, ktorý by mohol zamiešať celkovým poradím produktivity na MS. Na jeho pleciach bude ležať veľká zodpovednosť.