Main Content

Analýza MS 2013: Fínsko – Slovensko (4.5.)

sobota, 4. máj 2013 11:32 | Autor: Dávid Lech

Analýza MS 2013: Fínsko – Slovensko (4.5.)
Analýza MS 2013: Fínsko – Slovensko (4.5.) | zdroj: foto TASR

Po včerajších úvodných štyroch zápasoch MS šampionát dnes pokračuje šiestimi stretnutiami. Hokejky si skrížia aj fínski reprezentanti so slovenským výberom. Prinášame Vám všetky dôležité informácie, ktoré by ste mali vedieť pred týmto stretnutím.

Oba tímy už na MS odohrali svoj premiérový zápas. Slovensko momentálne vedie tabuľku skupiny H s tromi bodmi, v tesnom závese za našimi reprezentantmi sú práve naši dnešní súperi z Fínska. Reprezentácia Suomi na nás stráca jeden bod  a včerajšie zaváhanie proti Nemecku bude chcieť s určitosťou odčiniť.

Na minuloročných MS sme mali v skupine taktiež reprezentáciu z krajiny tisícich jazier. Fínom sme podľahli najtesnejším rozdielom 1:0, keď o deľbe bodov rozhodol gól Janneho Pesonena z ôsmej minúty stretnutia. Fínsku reprezentáciu sme nedokázali poraziť už 9 rokov – o to väčšiu motiváciu dnes máme túto nepriaznivú sériu zlomiť. 

Vo včerajšom večernom zápase hostilo Fínsko reprezentáciu Nemecka, ktorá  spravila v posledných rokoch obrovský progres a tak na „Suomi“ nečakal ľahký zápas. To sa aj potvrdilo a hoci Fíni predviedli rýchly pekný kombinačný hokej trápili sa až do záverečných minút zápasu.V tretej tretine bolo dokonca blízko prehry, keď až v 59.minúte poslal duel do predĺženia Kontiola a v ňom rozhodol o druhom bode pre domácich Saviainen.

Za pozornosť stojí predovšetkým štatistika striel. Fíni v nej dominovali v pomere 34:15, no svoju úlohu nezvládol najmä fínsky brankár Joni Ortio, ktorý mal na svojom konte v zápase len 12 úspešných zákrokov a duel zakončil s percentuálnou (ne)úspešnosťou na hodnote 83,33%. Zdá sa, že práve na brankárskom poste môže Fínov tlačiť topánka. Reprezentovať odmietli Lehtonen s Rinnem a tak sa musia spoľahnúť na brankárske duo z domácej SM-ligy.

Najlepším hráčom na klzisku bol Petri Kontiola, 28-ročný hokejista Traktora Čeľabinsk. Kontiola v zápase dvakrát skóroval a ku gólom pridal aj jednu asistenciu. Svoju parádnu formu z KHL si preniesol aj na MS, čo potvrdil nádherným vyrovnávajúcim gólom z 59. minúty. Kontiolovi sekundoval Janne Pesonen, ten v zápase zaznamenal bilanciu 1+2. Zabúdať netreba ani na Niklasa Hagmana, ktorý je vychýreným strelcom.



Provizórnu tabuľku (štyri tímy zo skupiny H ešte na MS nehrali) zatiaľ vedie Slovensko s tromi bodmi, Fíni majú na svojom konte dva body. Dnešným víťazstvom by sme sa o jeden krôčik opäť priblížili k účasti v štvrťfinále. Včerajší zápas s Francúzskom napovedal, že môžeme na turnaji uspieť. Slovákov bude hnať dopredu túžba poraziť Fínsko po deviatich rokoch a priblížiť sa k bránam štvrťfinále, náš súper bude chcieť odčiniť včerajšie zaváhanie s Nemeckom.

Slovensko si včera hravo poradilo s Francúzmi. Zvíťazilo 6:2 a úspešne tak vstúpilo do turnaja. Potešiteľné bolo, že sa v zápase dokázali presadiť všetky naše útočné formácie. Tréner sa nemusí báť posielať na ľad aj tretiu či štvrtú formáciu, ktoré majú taktiež svoju kvalitu a dokážu popliesť súperovej obrane hlavu.

Horšie to však bolo s našou defenzívou. V niektorých častiach hry sa v nej kopilo množstvo nevynútených chýb, niektorým hráčom chýbal pri bránení väčší dôraz. Lodivod Vladimír Vůjtek tak má čo robiť, aby dokázal za deň doladiť všetky detaily, aby svoje mužstvo čo najlepšie pripravil na dôležitý súboj s papierovým favoritom.

Pozor si budeme musieť dávať na vylúčenia. Včera sme na trestnej lavici boli štyrikrát. Sily, ktoré stratíme počas oslabení nám môžu v závere stretnutia chýbať, čo môže byť rozhodujúce. Ťažiť budeme môcť z vyrovnaného útoku, gól za nás môže vsietiť prakticky ktokoľvek, no medzi najväčšie ofenzívne hviezdy sa radí Miroslav Šatan, ktorý včera patril medzi našich najaktívnejších hráčov či Tomáš Záborský. Útočník Avangardu Omsk bol pri veľkej chuti a bol ho plný ľad.

Rozhodujúcim aspektom hry môže byť aj výkonnosť obidvoch brankárov. Na našej strane by sa mal predstaviť opäť Rastislav Staňa, ktorý včera odchytal veľmi dobrý zápas. Staňa včera kryl 22 striel a viacero z jeho zákrokov bolo z kategórie tých ťažších. 33-ročný Košičan tak môže proti Fínom nastúpiť v hernej pohode, zatiaľ čo jeho náprotivok Joni Ortio by na stretnutie s Nemeckom najradšej čo najrýchlejšie zabudol. Fínsko má k dispozícii ešte 23-ročného Anttiho Raanta, ktorý v tejto sezóne SM-ligy dosahoval fantastické štatistické čísla, chýbajú mu však skúsenosti z medzinárodnej scény.



Slováci mali v zápase s Francúzskom medzery v defenzíve, Fínsko sa naopak trápilo v koncovke. Dá sa očakávať, že duel medzi týmito dvomi súpermi nebude tak otvorený ako včerajší zápas Slovákov s Francúzskom resp. Fínska s Nemeckom. V zápase budú rozhodovať detaily. Bude veľmi ťažké prečítať hru Fínov, pretože 11 z 20 hráčov Fínska pôsobí vo fínskej SM-lige, ktorá je pre množstvo fanúšikov či samotných hokejistov veľkou neznámou. Fínska najvyššia hokejová súťaž sa však radí medzi najkvalitnejšie ligy v Európe a tak si musíme dávať pozor aj na „no name“ hráčov. V záverečnej desiatke produktivity SM-ligy figurovali až traja fínski reprezentanti a to Haataja, Vittaluoma a Salminen. Prvý menovaný dokonca vyhral kanadské bodovanie, keď v 60 zápasoch pozbieral 59 kanadských bodov.

Držme teda našim chlapcom palce. Po tom, čo máme v nohách ešte včerajší duel s Francúzskom na nás čaká ešte kvalitnejší súper, ktorý je známy svojou dobrou defenzívou a rýchlymi, technicky zdatnými útočníkmi. Zápas sa začína o 19.15 hod, pozrieť si ho budete môcť na Jednotke. Tešiť sa môžete aj na nás online prenos, v ktorom Vás budeme informovať o aktuálnom dianí na ľade.
 
Výsledok tohto zápasu môžete tipovať aj v našej tipovacej lige. Kurz na výhru domácich Fínov je 1,65, na remízu 4.54 a na triumf našich hokejistov 4.01. Kompletnú ponuku kurzov na tento zápas si pozrite tu. Ako budete tipovať vy?