Main Content

Analýza MS 2013: Nemecko – Slovensko (6.5.)

pondelok, 6. máj 2013 10:02 | Autor: Dávid Lech

Analýza MS 2013: Nemecko – Slovensko (6.5.)
Analýza MS 2013: Nemecko – Slovensko (6.5.) | zdroj: foto TASR

Po zápase s Fínskom na slovenských reprezentantov čakal deň voľna, počas ktorého sa mali pripravovať na pondelňajšieho súpera. V Hartwaall arene si dnes o 15.15 hod sily zmeriame s nemeckým výberom, ktorý sa rok čo rok zlepšuje a dáva najavo, že aj s ním treba vždy počítať.

Neúspešný zápas proti Fínom je už za nami, je potrebné ho hodiť za hlavu a sústrediť sa na nášho najbližšie súpera, ktorým budú zverenci Pata Cortina.

Pre Slovensko bude mať tento zápas veľmi veľký význam, pretože práve toto stretnutie nám môže v konečnom zúčtovaní pomôcť k účasti v štvrťfinále. Ak chce Nemecko na tohtoročných MS uspieť, musí sa pozviechať a poraziť Slovensko, na ktoré momentálne stráca dva body. Tento duel tak bude pre obidva strany veľmi dôležitý.

Nemeckí reprezentanti odohrali na šampionáte dve stretnutia. V prvom zápase potrápili domácich Fínov. V dramatickom závere mali na dosah víťazstvo, no favorizovanému súperovi nakoniec podľahli 4:3 po predĺžení.
 
V nedeľu si zmerali sily s ďalším favoritom šampionátu. Nemecké sily preverili reprezentanti Ruska, ktorí  zvíťazili 4:1. Výsledok je však pre Nemcov príliš krutý, odohrali veľmi dobrý zápas a opäť potvrdili, že ich netreba podceňovať. Bod zlomu nastal v závere zápasu, keď Johnovi Trippovi neuznali rozhodcovia vyrovnávajúci gól na 2:2 pre postavenie hráča v bránkovisku. V posledných minútach Rusi pridali dva góly a Nemcom uštedrili druhú prehru na šampionáte.

 
Medzi najväčšie opory tímu patrí kapitán Christian Ehrhoff, obranca Buffala Sabres. 30-ročný zadák odohral proti Rusku neuveriteľných 33 minút (!) a šesť sekúnd, čo svedčí o jeho obrovskom prínose pre nemecké mužstvo. Medzi defenzívne piliere tímu Pata Cortina sa radí aj Frank Hordler, dlhoročná opora zadných radov Eisbärenu Berlín.
 
V útoku sa budú bojovní Nemci spoliehať predovšetkým na Johna Trippa, ktorý si počas rokov reprezentovania v nemeckom tíme dokázal na MS spraviť skvelé meno. Medzi ďalšie opory patrí skúsení Marcel GocMichaelom Wolfom či Philip Gogulla.
 
S Nemcami sme si na majstrovstvách sveta skrížili hokejky naposledy v roku 2011 v Bratislave. 9303 divákov videlo prehru našich hokejistov 4:3, keď ešte v 45. minúte sme prehrávali vysoko 4:0. Posledný vzájomný duel sme s Nemeckom odohrali na Nemeckom pohári v novembri 2012, v zápase sme nedokázali vsietiť ani jeden gól a prehrali sme 2:0.
 
V skupine H patrí Nemcom so skóre 4:8 momentálne šiesta priečka so ziskom jedného bodu. Slováci okupujú tretie miesto so ziskom troch bodov a s plusovým skóre 6:4. Štvrté USA, ktoré má na svojom konte taktiež tri body má zápas k dobru.
 
Slováci si budú na Nemcov musieť dávať veľký pozor. Naši hráči mali deň na regeneráciu, čo sa o Nemcoch nedá povedať, v nohách budú mať veľmi náročný zápas s Ruskom, z čoho by naši hráči mohli ťažiť a aj na tomto postaviť hernú taktiku.
 
Slovensko vstúpilo do turnaja ako z rozprávky, keď si hravo poradilo s Francúzskom 6:2, no o deň neskôr zverenci Vladimíra Vůjteka odchádzali z ľadu Hartwaall areny ako porazení, keď domáci Fíni zdolali našu reprezentáciu 2:0.
 
V zápase s Fínskom sme doplatili na (ne)efektivitu streľby, ktorá nás pripravila o zisk bodov. Súpera sme jasne prestrieľali, na fínsku bránu sme vyslali 36 streleckých pokusov, no ani jedna zo striel neskončila za bránkovou čiarou a tak je nad slnko jasné, že musíme zlepšiť predovšetkým koncovku.

 
Dôležitým aspektom hry budú aj oslabenia resp. presilovky. Bude veľmi dôležité, aby sme sa zbytočne nenechali vylučovať a nedávali tak nemeckým hokejistom príležitosť na skórovanie, zbytočné vylúčenia nás v zápase s Fínskom stáli hromadu síl, ktoré nám v závere zápasu chýbali a nedokázali sme tak duel zdramatizovať gólom.
V presilových hrách nám chýbal moment prekvapenia, finálna prihrávka, ktorá by prekvapila súpera a skončila by gólom. Popracovať tak musíme predovšetkým na koncovke a finálnych prihrávkach.
 
Medzi najväčšie opory tímu by mali patriť ako zvyčajne Miroslav Šatan, Tomáš Záborský či prvá útočná formácia v zložení Radivojevič – Bližňák – Kopecký. Výhodou nášho mančaftu je to, že všetky naše útoky si dokážu vypracovať dobré strelecké príležitosti. Najdôležitejšie tak bude zabudnúť na streleckú neúspešnosť zo zápasu s Fínskom a do duelu s Nemeckom nastúpiť v hernej pohode a plne sústredení na pondelkový výkon.
 
Nemecko je zdatný súper, ktorý je veľmi nepríjemný, čo potvrdil aj v nedeľňajšom stretnutí proti Rusku. Nemeckí hráči s obľubou dohrávajú osobné súboje až do konca, sú veľmi nepríjemní pri forčekovaní a v defenzívne dokážu hrať veľmi precízne. Rusko nabité ofenzívnymi hviezdami vystrelilo na gólmana Endrasa len 25-krát.
 
Aj v hre Nemcov však bolo vidieť nedostatky. Predovšetkým Ilja Kovalčuk robil Nemcom obrovské problémy. Častokrát ostal stáť nikým nekrytý pred brankárom, z čoho pramenili dva inkasované góly v nemeckej bráne. Musíme stavať na svižnom pohybe a rýchlych akciách. Práve takáto hra, ktorá by Nemcov unavila nám môže priniesť ovocie v podobe zisku plného počtu bodov.
 
Zápas sa začína o 15:15. Opäť Vás ním budeme sprevádzať prostredníctvom online prenosu Sport7.sk. V televízii si môžete tento zápas pozrieť na Jednotke.

Na víťazstvo Slovenska je v našej tipovacej lige vypísaný kurz 1,69, na remízu 4.51 a na výhru Nemcov 3.79. Všetky možnosti tipovania nájdete tu. A aký tip zvolíte vy? Napíšte ho do diskusie!