Main Content

Atletika: Chodec Matej Tóth v máji s obdivuhodnou rýchlosťou

pondelok, 6. máj 2013 15:05 | Autor: TASR

Banská Bystrica 6. mája (TASR) - Prvé zásadné sústredenie v novom roku má už za sebou slovenská chodecká jednotka Matej Tóth. Za trojtýždennou drinou sa s ďalšími slovenskými chodcami vyšplhal až do takmer dvojtisícmetrovej výšky nad morom talianskeho Livigna. Zaujímavo pôsobí fakt, že vo svojej kariére Matej Tóth ešte nikdy nevyužil na trénovanie slúžby tohto vysokohorského strediska.

"Bol som tam nadmieru spokojný a možno pred majstrovstvami sveta v Moskve si takéto sústredenie zopakujem, uvažujem aj o pobyte v neďalekom Trepalle, čo už je vo výške 2200 metrov," hodnotil pobyt Matej Tóth. "V tomto roku mám za sebou Vysoké Tatry, Kanárske ostrovy nepríjemne podfarbené zranením a teraz Livigno. Na mítingu v Sesto San Giovanni som vo svojom štvrtom štarte sezóny z plnej prípravy zvíťazil a bol to smerodatný test, z ktorého môžem vychádzať ďalej."

V tomto čase mal za sebou v minulosti Matej Tóth aj Austráliu. "Dvakrát som si tam v praxi overil, čo s organizmom narobí riedky vzduch v hypoxickom dome, či stane. Škoda, že projekt dostal akési trhliny, medzinárodná chodecká skupina je už slabšia a navyše, v poolympijskom roku som k protinožcom v zaužívanom januári ani neplánoval letieť. Musím však zdôrazniť, že metodika, akú na mne skúšali, mi veľmi pomohla a niektoré prvky z nej som si aj osvojil."

Možno v blízkej budúcnosti využije Matej Tóth aj vplyv hypoxického stanu, ktorý by bol v armádnej Dukle k dispozícii, momentálne však uprednostňuje prírodu. "Viac mi imponuje, čo však neznamená, že urobím zmenu," zamýšľa sa Matej Tóth. "Teraz sa cítim výborne, forma stúpa, necítim sa po náročných tréningoch vyčerpaný."

Matej Tóth, špecialista na päťdesiatku, dobre vie, čo znamená pre vytrvalca rýchlosť. "Päťdesiatku nemôžem chodiť viackrát počas roka, preto sa musím vychodiť na dvadsiatke. K psychologickej hranici 1:20 som sa priblížil v Poděbradoch už na 14 sekúnd, čo ma pozbudilo a len dúfam, že čoskoro aj túto métu prekonám. Na základe mojich dvadsiatkárskych výkonov môžem uvažovať na časy pod 3:40 na päťdesiatke. Svetová špička si zvolila podobný režim a ja nepoznám špičkového päťdesiatkára, ktorý by nevedel zvládnuť dvadsiatku pod 1:21."

Do štartu na Európskom pohári v Dudinciach už zostane Matej Tóth dva týždne doma. "Pôjde mi o umiestenie, nie o výkon, v Dudinciach veľmi poteší aj solídny súčet nášho družstva," dodal. "Pre mňa znamenal Európsky, či Svetový pohár vždy akési malé chodecké majstrovstvá Európy, alebo sveta a uspieť na takomto podujatí ma veľmi láka."