Main Content

KOMENTÁR: Slovensko je zatiaľ v úspešnejšom priemere

streda, 8. máj 2013 08:00 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Slovensko je zatiaľ v úspešnejšom priemere
KOMENTÁR: Slovensko je zatiaľ v úspešnejšom priemere | zdroj: foto TASR

Majstrovstvá sveta v hokeji majú za sebou prvú fázu, keď po piatich hracích dňoch odohrala každá reprezentácia tri zápasy. Je tu tak čas na prvé hodnotenie doteraz odohraného. Ako sa rozdali karty?

Komentár Filipa Chudého
 
Rýchly sled zápasov skupinovej fázy spôsobil, že hoci turnaj načal prakticky iba pred chvíľou, tak už sme takmer presne v polovici prvých bojov, ktoré rozdelia zrno od pleva. Naša reprezentácia vstúpila do MS dobre, ale ešte si vonkoncom nemôže povedať, že cieľ je splnený. Naše šance na postup zo skupiny sú síce viac ako polovičné, ale stále nemáme nič isté. Preto sa veľmi ľahko môže stať, že takto o týždeň budú naši hokejisti už na dovolenkách.
 
No ak pôjdeme aj ďalej v nastolenom trende, tak to vytúžené štvrté miesto v skupine, ktoré teraz držíme, nám neujde. Doterajší priebeh turnaja nás zaradil do úspešnejšieho priemeru, čo je zaslúžené. Na vyššie priečky sme neukázali dostatočnú výkonnosť, ale všetko sa môže zmeniť jedným zápasom, v našom prípade najlepšie tým štvrťfinálovým. To už ale trochu predbiehame.
 
Najväčším prekvapením celého turnaja sú zatiaľ Švajčiari, ktorí porazili všetkých troch favoritov svojej skupiny. Zrejme tak využili fakt, že súperi ešte neboli zohratí. Ale to nie je problém Švajčiarska, ktoré neustále napreduje. Švajčiari síce napredujú, ale aj tak im ešte stále veľa chýba na Rusov, ktorí ovládli našu skupinu. Ak to pôjde v takomto tempe aj naďalej, tak aj tentoraz zažije hokejový šampionát šou jedného týmu, ktorý nenájde rovnocennú konkurenciu ani vo finále.
 
Naopak, najväčším negatívom turnaja sú opäť fanúšikovia a Česi. Prečo arény zívajú prázdnotou, keď nový formát mal tomu zabrániť? Tak na toto nech si hľadajú odpoveď kompetentní. Situácia je síce oproti minulému roku o čosi lepšia, ale stále nedostatočná. Čo sa týka Čechov, tak tí doplácajú na hráčov z NHL. Samozrejme, karta sa môže ľahko obrátiť, ale hráči zo zámoria by museli začať hrať, ale či na to aj majú síl, je otázne.
 
Zvyšné tímy sú na tom presne tak, ako sa čakalo. Pre ľadový hokej je to možno aj na škodu, lebo hoci sa stále dookola hovorí o nejakej rastúcej vyrovnanosti mužstiev, ale keď má prísť na skutky, tak všetko zostáva po starom. To, že silné krajiny sa počas sezóny izolovali od ostatných sa len tak ľahko na záverečnom turnaji nedá prekonať. Preto by možno do budúcnosti pomohlo nejaké veľké turnajové prekvapenie, len nie na náš účet.
 
V diskusií sa vyjadrite, kam sa podľa vás na turnaji dostaneme.