Main Content

Alex Ferguson končí na lavičke Manchestru United! + Video

streda, 8. máj 2013 11:05 | Autor: TASR

Alex Ferguson končí na lavičke Manchestru United! + Video
Alex Ferguson končí na lavičke Manchestru United! + Video | zdroj: TASR

Londýn 8. mája (TASR) - Tréner Alex Ferguson končí v anglickom futbalovom klube Manchester United po aktuálnej sezóne. V stredu to potvrdil 20-násobný anglický majster v oficiálnom stanovisku, uviedli agentúry AP aj Reuters.

Sedemdesiatjedenročný Škót viedol klub z Old Trafford od roku 1986, vyhral s ním 13 ligových titulov, dvakrát Ligu majstrov a veľa ďalších trofejí.

Klub hneď neoznámil meno jeho nástupcu, okamžite sa však začali objavovať špekulácie. Padlo aj meno Jose Mourinho z Portugalska, ktorý údajne po sezóne tiež skončí v Reale Madrid a podľa vlastných slov by sa chcel vrátiť do Anglicka. V tomto prípade však až doteraz bola horúcejšia stopa Chelsea Londýn, kde už Mourinho pôsobil.

Nad budúcnosťou Fergusona sa objavilo niekoľko pochybností po tom, čo sa už v utorok v novinách Daily Telegraph objavila informácia, že tento týždeň plánuje ukončiť kariéru.

Zdroj blízky "červeným diablom" prezradil, že Ferguson by mal poskytnúť oficiálne vyhlásenie o pokračovaní, resp. nepokračovaní kariéry pred nedeľňajším zápasom Premier League proti Swansea City.

Hoci kouč pôvodne dohady médií poprel, v stredu už nasledovalo oficiálne potvrdenie šokujúcej správy. "Rozhodnutie ukončiť kariéru patrilo k tým, ktoré som si musel veľmi premyslieť. Patrilo k tým, ktoré nie je ľahké urobiť. No je správny čas," vyhlásil škótsky kormidelník.

"Bolo pre mňa dôležité, že odchádzam na vrchole a opúšťam organizáciu v najsilnejšej možnej forme. Verím, že je tomu tak. Kvalita mužstva a jeho veková vyváženosť môžu byť zárukou pokračujúceho úspechu na najvyššej úrovni," dodal rodák zo škótskeho mesta Govan.

Ferguson ale nekončí v štruktúrach klubu, ktorý premenil do jedného z najväčších športových gigantov na svete. Bude v ňom pokračovať ako športový riaditeľ alebo vyslanec. "Už sa na tieto povinnosti, ako aj na moje ďalšie aktivity v budúcnosti teším. Musím tiež vzdať hold mojej rodine, ktorej láska a podpora boli najdôležitejšími v mojom úspechu," uzavrel.

Cez víkend sa na Britských ostrovoch objavila aj informácia, že Ferguson musí podstúpiť operáciu bedra, čo znamená, že s najväčšou pravdepodobnosťou vynechá začiatok nasledujúcej sezóny.

Sir Alex pôsobil na lavičke Manchestru United viac ako 26 rokov.