Main Content

Profil trénera Manchestru United Alexa Fergusona

streda, 8. máj 2013 12:05 | Autor: TASR

Profil trénera Manchestru United Alexa Fergusona
Profil trénera Manchestru United Alexa Fergusona | zdroj: TASR

Manchester 8. mája (TASR) - Alex Ferguson sa narodil 31. decembra 1941 v Škótsku. Ako 16-ročný odštartoval profesionálnu futbalovú kariéru v klube FC Queens Park.

Po trojročnom pôsobení odišiel v roku 1960 do FC ST. Johnstone. Ako hráč obliekal dresy FC Dunfermline Athletic, Glasgow Rangers, FC Falkirk a FC Ayr United. V roku 1974 oznámil ukončenie hráčskej kariéry a vydal sa na trénerskú dráhu.

Jeho prvou zastávkou bol East Stirling. O sedem rokov neskôr sa tešil ako tréner zo zisku prvého titulu v škótskej lige, ktorý získal s FC Aberdeen. Prvej európskej trofeje sa dočkal v roku 1983, keď triumfoval v Pohári víťazov pohárov. Jeho zverenci zdolali vo finále španielsky Real Madrid. Po úmrtí Jocka Steina v roku 1985 dočasne prevzal kormidlo škótskej futbalovej reprezentácie. O rok neskôr viedol národný výber na majstrovstvách sveta, účinkovanie jeho tímu sa skončilo už v skupinovej fáze.

V roku 1986 odštartoval dlhú a úspešnú trénersku kapitolu v Manchestri United, kde nahradil Rona Atkinsona. O štyri roky získal s tímom prvú trofej, keď United triumfovali v FA Cupe. O rok neskôr zdolali jeho zverenci FC Barcelona vo finále Pohára víťazov pohárov. Na prvý ligový primát čakal do roku 1993 (predtým sa to Manchestru podarilo v 1967) a vyslúžil si ocenenie Tréner roka. V nasledujúcej sezóne sa United podarilo obhájiť ligový triumf, ku ktorému pridali aj trofej z FA Cupu. Obrovský úspech zaznamenal v roku 1999, keď dosiahol treble - získal trofej v Premier League, FA Cupe a Lige majstrov. V Manchestri sa mu podarilo získať celkovo 13 ligových titulov, päťkrát sa tešil zo zisku FA Cupu, štyri razy z Ligového pohára, raz vyhral MS klubov FIFA. V roku 2008 doviedol United k druhému skalpu v Lige majstrov po penaltovom rozstrele s Chelsea Londýn.

Počas Fergusonovej éry pôsobili v Manchestri United viaceré hviezdy svetového formátu - Eric Cantona, David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, Gary Neville či Cristiano Ronaldo. Počas viac ako 26 rokov si získal obrovský rešpekt a priazeň po celom svete.

V stredu 8. mája oficiálne oznámil koniec na lavičke Manchestru United.