Main Content

Karate: Na 48. ME v Budapešti s túžbou nadviazať na medailové reťazenie

streda, 8. máj 2013 13:05 | Autor: TASR

Bratislava 8. mája (TASR) - Na 48. majstrovstvá Európy v Budapešti vycestovala slovenská výprava karatistov s jasnou výzvou, nadviazať na medailovú zbierku, ktorá impozantne sprevádza ich účinkovanie na doterajšom kontinentálnom vrchole. V športovej hale Ice Palace nastúpi od štvrtka do nedele opäť s medailovými tromfami, vrátane Klaudia Farmadina, najskúsenejšieho bojovnika v kumite, dosiaľ ovenčeného šiestimi bronzami a jedným striebrom. Vlani na MS v Paríži chýbal a o jeho absencii napriek splneniu kritérii sa dosť polemizovalo.

Slovenská výprava na predchádzajúcich ME v Tenerife vybojovala dve medaily. V športovom zápase kumite sa o ne postarali strieborná Lucia Kováčiková v hmotnosti do 50 kg a v -55 bronzová Jana Vojtikevičová. Obe štartujú aj v Budapešti a obe opäť s medailovými ambíciami. Značné nádeje sa spájajú aj s Viktóriou Semaníkovou, ktorá neúspešne bojovala vlani na MS v Paríži o bronz.

O tom, ako ťažko vyniknúť, napovedajú aj účastnícke čísla. Minulý rok štartovalo na Tenerife 450 karatistov zo 45 krajín a v historickej bilancii Slovákov pribudli ďalšie dva cenné zápisy. Slováci sa až päťkrát usilovali v záverečných bojoch o medaily a dva razy boli aj úspešní. Momentálne ich majú od roku 1993 na konte 32 (6-9-17). Zhodou okolností práve v Tenerife pred ôsmimi rokmi vyšli medailovo naprázdno a odvtedy sa na každom jednom šampionáte, sedemkrát nepretržite za sebou, ovenčili aspoň jednou medailou.

Budú reprezentovať:

kata ženy: Erika Hrušecká (Tekdan Bratislava)

kata muži: Filip Pipiška (ŠŠK Bratislava)

kumite ženy: -50 kg: Lucia Kováčiková (CMK B.Bystrica), -55 kg: Jana Vojtikevičová (Rapid Bratislava), -61 kg: Viktória Semaníková (Farmex Nitra), -68 kg: Lenka Foldesiová (CMK B.Bystrica), +68 kg: Dominika Tatárová (CMK B.Bystrica)

kumite muži: -60 kg: Richard Dobrotka (CMK B.Bystrica), -67 kg: Zoltán Balázs (Taiyo Kolárovo), -75 kg: Matúš Lieskovský (Rapid Bratislava), -84 kg: Klaudio Farmadin (Farmex Nitra), +84 kg: Tomáš Pupkay (Monarch Bratislava)

kumite ženy družstvá: Kovačikova, Vojtikevičová, Semaníková, Tatárová

kumite muži družstvá: Adam Lieskovský, M. Lieskovský, Farmadin, Pupkay, Balász, Dobrotka

Program

štvrtok: od 10.00 kata jednotlivcov, muži a ženy, kvalif. a repasáže, 12.00 kumite, kvalif. muži +84, -84, -75, -67, -60, ženy +68, -68, -61, -55, -50, 18.30 repasáže

piatok, od 10.00 kata družstiev muži a ženy, od 11.15 kumite družstiev muži a ženy, 16.30 repasáže kumite družstiev muži a ženy

sobota: od 10.00 súboje o medaily, kumite jednotlivcov muži a ženy, kata jednotlivcov ženy, kata družstiev muži, kumite družstiev ženy

nedeľa: súboje o medaily kata muži, kata družstiev ženy, kumite družstiev muži