Main Content

ME do 17 rokov: Mladí Slováci mieria na MS!!!

streda, 8. máj 2013 20:05 | Autor: TASR

ME do 17 rokov: Mladí Slováci mieria na MS!!!
ME do 17 rokov: Mladí Slováci mieria na MS!!! | zdroj: TASR

Žilina 8. mája (TASR) - Mladí slovenskí futbalisti si po triumfe 1:0 nad Rakúskom pripísali v ich druhom vystúpení na ME hráčov do 17 rokov na konto bod po remíze 2:2 s rovesníkmi zo Švajčiarska.

Tím trénera Ladislava Pecka v stredajšom dueli v Žiline prehrával už 0:2, ale Attila Varga a Martin Slaninka sa postarali o zisk cenného bodu, ktorý mužstvo s určitosťou posúva na jesenné MS v SAE.

Slováci sú na čele tabuľky A-skupiny so ziskom 4 bodov spoločne so Švédmi, ktorí remizovali v Dubnici 1:1 s Rakúskom. V sobotu 11. mája o 16.30 h znova v Žiline uzavrú skupinové boje práve so Švédskom a ak získajú čo i len bod, postúpia medzi elitné kvarteto.

ME hráčov do 17 rokov, A-skupina (Žilina):

SR 17 - Švajčiarsko 17 2:2 (1:2)

Góly: 39. Varga, 69. Slaninka - 22. Trachsel, 29. Kamber. Rozhodovali: Stojanov (Bul.) - Žuk (Bielor.) a Sigurdarson (Isl.), ŽK: Kupec, Grič, Haraslín - Nguyen, Trachsel, Stettler, Kleiner, ČK: 71. Trachsel, 8327 divákov.

zostavy a striedania:
SR 17: Junas - Kadlec, Vavro, Varga, Kupec - Lesniak, Grič - Špalek (54. Slaninka), Haraslín, Káčer (41. Čmelík) - Vestenický (80.+1 Vodecký)
Švajčiarsko 17: Fellmann - Stettler, Drakul, Elvedi, Kleiner - Briner, Kadoic (54. Nguyen), Kamber - Trachsel, Pagliuca (77. Stevic), De Oliveira (60. Hunziker)

Slováci od úvodných minút hýrili aktivitou, nešetrili sa v osobných súbojoch a viac sa tlačili dopredu s cieľom streliť gól ako ich súper. V 15. minúte vystrelil tvrdo po zemi Lesniak, ktorého pokus musel švajčiarsky brankár zneškodniť na dvakrát. Na opačnej strane ihriska mohlo zahrmieť po zblokovanej strele Trachsela, no Junas sa vymrštil a loptu vyškriabal na roh. Toto varovanie nevzali Peckovi zverenci vážne a tak v 22. minúte Junas lovil loptu zo siete, keď center z pravej strany prešiel so šťastím až k Trachselovi a ten zavesil nechytateľne do ľavého horného rohu - 0:1. V 28. minúte predviedli domáci peknú útočnú akciu, Haraslín "nabil" Káčerovi, lenže jeho pokus spoza šestnástky letel zhruba meter mimo. O pár sekúnd platilo známe "nedáš-dostaneš". Kadlec nestačil v súboji na De Oliveiru, dovolil mu zbehnúť až do pokutového územia a nacentrovať na voľného Kambera, ktorému zblízka stačilo už iba správne nastaviť nohu - 0:2. Solídne zaplnené tribúny sa napokon potešili z gólu do "správnej" brány v 39. minúte, keď Varga po rohu pretlačil loptu do siete a oživil nádej Slovákov pomýšľať po zmene strán na lepší výsledok.

V 45. minúte striedajúci Čmelík pekne vysunul Haraslína, ktorý ale vystrelil slabo. Slováci sa snažili o vyrovnanie, ale dostávali sa len do náznakov príležitostí. Švajčiari mohli viesť opäť rozdielom dvoch gólov, no v 64. minúte po prečíslení slovenskej obrany vyprášil Hunziker len rukavice Junasa. V 69. minúte si Slaninka zopakoval hviezdny moment z nadstaveného času duelu s Rakúskom, opäť sa vžil do role žolíka a center z pravej strany upratal do siete - 2:2. O dve minúty dostal Trachsel červenú kartu a Slovákom sa naskytla šanca na senzačný obrat. Zápas sa nakoniec skončil remízou, ktorá má rozhodne väčšiu cenu pre Slovákov ako pre Helvétov.

tabuľka A-skupiny
1. SR 2 1 1 0 3:2 4
2. Švédsko 2 1 1 0 2:1 4
3. Švajčiarsko 2 0 1 1 2:3 1
4. Rakúsko 2 0 1 1 1:2 1