Main Content

Analýza MS 2013: Slovensko – Lotyšsko (9.5.)

štvrtok, 9. máj 2013 12:00 | Autor: Dávid Lech

Analýza MS 2013: Slovensko – Lotyšsko (9.5.)
Analýza MS 2013: Slovensko – Lotyšsko (9.5.)

Na slovenských reprezentantov dnes o 19.15 hod čaká štvrtý zápas na tohtoročných majstrovstvách sveta. Proti obhajcom striebra z vlaňajšieho šampionátu sa postaví reprezentácia Lotyšska, ktorá musí premýšľať nad bojom o záchranu.

Vo vzájomnej konfrontácii s naším dnešným súperom sme sa naposledy stretli v máji 2010, keď sme Lotyšom podľahli v príprave 2:0. V súťažnom zápase sme si poslednýkrát zmerali sily  na Olympijských hrách 2010 vo Vancouveri, keď sme dnešnému súperovi nasúkali poltucet gólov a lotyšskí strelci neprekonali nášho brankára ani raz.

S Lotyšskom máme kladnú bilanciu, keď z 21 zápasoch sme trinásťkrát z ľadu odchádzali ako víťazi, trikrát sme remizovali a päťkrát sme prehrali. Na MS sme si zmerali sily len raz a to v roku 1997, v skupine o udržanie sme prehrali 5:4.

Náš dnešný súper nevzbudzuje príliš veľký rešpekt, no nemožno ho podceňovať. V tabuľke H skupiny mu patrí posledné miesto, na svojom konte má z troch zápasov nulu a nepriaznivým skóre 4:16. Slovákom patrí priebežne postupová štvrtá priečka so ziskom šiestich bodov. Slovenskí hokejisti by sa však určite radi posunuli vyššie a upevnili si tak pozíciu v najlepšej štvorke helsinskej základnej skupiny, ktorá zabezpečuje účasť v štvrťfinále.

Lotyšská reprezentácia prišla na šampionát s jasným cieľom zachrániť sa. Hokejový trpaslík je na šampionáte momentálne najhorším celkom a nič nenasvedčuje tomu, že by mal zotrvať v elitnej skupine MS. Lotyšom nezostáva nič iné, len sa snažiť potrápiť favorizované tímy v ostávajúcich piatich zápasoch šampionátu.

Lotyši vo svojom úvodnom zápase prehrali s Ruskom 6:0, následne nastúpili proti americkej reprezentácii, ktorá ich bez väčších problémov v tréningovom tempe zdolala 4:1. V utorok čakal Lotyšov azda jediný zápas skupiny, v ktorom boli favoritom, no nečakane podľahli Rakúsku 6:3, čím si výrazne skomplikovali situáciu v boji o udržanie sa. Zverenci Kanaďana Teda Nolana  v troch zápasoch inkasovali až šestnásť gólov, čo je katastrofálna vizitka obrany.



Na brankárskom poste Lotyšov figurujú dvaja brankári z KHL – Edgars Masalskis (Jugra Chanty-Mansijsk) a Maris Jucers (Dinamo Riga). Obaja gólmani sa však radia v KHL medzi šedý priemer. Najväčšou hviezdou v obrane je hokejista so skúsenosťami z NHL Arturs Kulda, ktorý je však mimo formy o čom svedčí aj šesť „mínusiek“ v jeho štatistikách. Najproduktívnejším hokejistom Lotyšska na šampionáte je zatiaľ Lauris Darzinš, ktorý má na svojom konte dva body za gól a asistenciu. Naša defenzíva si bude musieť dávať najväčší pozor na prvú formáciu Lotyšov v zložení Darzinš – Sprukts – Cipulis. Osobitnú pozornosť si bude vyžadovať aj Miks Indrašis, ktorý v tejto sezóne patril medzi najlepších hráčov Dinama Riga.

Slovenská reprezentácia, ktorá si v pondelok posilnila sebavedomie víťazstvom nad Nemeckom (3:2), by nemala mať s Lotyšmi väčšie problémy. Šance si vedia vytvoriť všetky útočné formácie, no horšie je to s koncovkou. Slabá defenzíva lotyšskej reprezentácie je však ideálnou príležitosťou vylepšiť si naše ofenzívne renomé.



Najproduktívnejšími hráčmi Slovákov sú štvorbodoví kolegovia z tretej formácie Tomáš Záborský (3+1) a Roman Kukumberg (0+4), ale dnes sa vylepšenie štatistík a najmä pohody v koncovke očakáva aj od ostatných útokov. K našim forwardom by sa mohli pridať aj obrancovia, v troch zápasoch sa strelecky presadiť nedokázal ani jeden. Na prvý gól na šampionáte tiež čakajú kanonieri ako  Tomáš Kopecký či Martin Bartek.

V zápase sme jasnými favoritmi a úspech by nám mala priniesť útočná hra. Kvalita je na našej strane a tá by sa mala prejavovať už od prvých minút stretnutia. Od našich reprezentantov dnes môžeme očakávať smelší výkon v ofenzíve ako tomu bolo proti nemeckej reprezentácii. Veľmi dôležité bude pre nás vsietiť prvý gól. Úloha favorita zápasu nám svedčila aj v zápase s Francúzskom (6:2) k čomu nám pomohol prvý strelený gól, vďaka ktorému sme mali väčší pokoj na hokejkách.

Úvodné buly zápasu sa vhodí o 19.15 hod. Zápas môžete sledovať v televízii na Jednotke a tešiť sa môžete tradične aj na náš online prenos.

Na víťazstvo slovenska je v našej tipovacej lige dnes vypísaný kurz 1,32, remízu 5.95 a výhru Lotyšov 7.36. Kompletnú ponuku tipov na tento zápas nájdete tu >>>