Main Content

Futbal: Moyes od budúcej sezóny povedie ManU, Ferguson ho chváli (4)

štvrtok, 9. máj 2013 20:05 | Autor: TASR

Londýn 9. mája (TASR) - Novým trénerom futbalistov Manchestru United bude od nasledujúcej sezóny David Moyes. S čerstvým anglickým majstrom sa dohodol na šesťročnom kontrakte, do funkcie nastúpi 1. júla. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Považujem za obrovskú poctu byť ďalším trénerom Manchestru United. Teší ma aj fakt, že Sir Alex Ferguson ma odporučil ako vhodného kandidáta na tento post," vyhlásil Moyes, ktorý dokončí sezónu na lavičke Evertonu. "Obdivujem a vážim si to, čo Alex urobil pre ten klub. Viem, aké náročné bude nahradiť najlepšieho trénera všetkých čias, ale takáto príležitosť sa často nenaskytne. Teším sa na svoju novú prácu. Do konca sezóny však chcem ešte v Evertone odrobiť čo najväčší kus práce a dosiahnuť čo najlepší výsledok."

Vedenie Evertonu už skôr oznámilo, že kouč po sezóne v jeho štruktúrach končí. "Môžeme potvrdiť, že David Moyes po sezóne odíde. Stretol sa s predsedom Billom Kenwrightom a potvrdil, že má záujem stať sa trénerom Manchestru United. Moyesovi ďakujeme za všetko, čo spravil pre klub od roku 2002. Bol to naozaj skvelý tréner. Everton ihneď začne hľadať náhradu," znie stanovisko Evertonu.

Moyes si svojimi doterajšími výkonmi získal aj dôveru odchádzajúceho kouča "červených diablov" Alexa Fergusona. "Keď sme diskutovali o možných nástupcoch, ktorí by spĺňali všetky potrebné predpoklady, jednohlasne sme sa zhodli na Moyesovi. David je človek so silnou pracovnou morálkou," uviedol Sir Alex a dodal: "Jeho prácu obdivujem už veľmi dlho. V roku 1998 som ho chcel za svojho asistenta. Bol veľmi mladý, keď začínal, ale odvtedy odviedol v Evertone skvelú robotu. Bez pochýb má všetky kvality, ktoré od trénera tohto tímu vyžadujeme."

"Jeho veľká pracovitosť a silné rozhodnutia sú vlastnosti, ktoré si v klube ceníme. Veríme, že dokáže pokračovať v tom, čo tu Alex zanechal," povedal na margo Moyesa spoluvlastník klubu Joel Glazer.

Po potvrdení Moyesovho angažmánu si médiá okamžite všimli až pozoruhodnú podobnosť medzi ním a Fergusonom. Na lavičke United bude totiž pôsobiť ďalší škótsky kormidelník. Zaujímavosťou je aj fakt, že obaja futbaloví odborníci sa narodili len asi desať kilometrov od seba. Obaja majú spoločnú záľubu v konských dostihoch a spája ich aj silná pracovná morálka. Ich otcovia dokonca pracovali pre rovnakú lodiarsku spoločnosť.

Alex Ferguson v stredu potvrdil, že po viac ako 26 rokoch opúšťa Old Trafford. V Manchestri sa mu podarilo získať celkovo 13 ligových titulov, dve trofeje Ligy majstrov, päťkrát sa tešil zo zisku FA Cupu, štyri razy z Ligového pohára a na konte má aj veľa ďalších úspechov. Ferguson ale nekončí v štruktúrach klubu, ktorý premenil do jedného z najväčších športových gigantov na svete. Bude v ňom pokračovať ako športový riaditeľ a vyslanec.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 2., 3., 4., 7. odseku a o 5. a 6. odsek.