Main Content

Karate: Na ME v Budapešti siahajú Vojtikevičová a Tatárová na bronz

štvrtok, 9. máj 2013 23:05 | Autor: TASR

Budapešť 9. mája (TASR) - Na dve medaily siahajú po úvodnom dni na 48. majstrovstvách Európy v budapeštianskej hale Ice Palace slovenské karatistky. Kým muži vyšli v kvalifikácii jednotlivcov v kata i kumite naprázdno, Jana Vojtikevičová v kategórii do 55 kg a Dominika Tatárová v +68 sa v repasážach kumite prepracovali až do posledných okienok žrebovacieho pavúka. V sobotu Vojtikevičová zabojuje o bronz proti Gasimovovej (Azerb.) a Tatárová proti Pradelliovej (Belg.).

V súborných cvičeniach rýchly koniec čakal na Eriku Hrušeckú a Filipa Pipišku. Hrušeckú vyradila Francúzka Scordová 2:3 a Pipišku Angličan Mottram 0:5.

V kumite mužov sa najďalej dostali dvaja slovenskí karatisti. V -84 Klaudio Farmadin si po voľnom 1. kole poradil s Kuttom (Izr.) 8:0, prehral s Francúzom Grillonom 0:5, v repasáži nestačil pomerom 0:1 na Holanďana Petersena. V opravách sa ocitol aj Matúš Lieskovský v -75. Nastúpil tiež rovno do 2. kola, zdolal Wooda (Fín.) 5:1, nasledovala prehra s Agchajevom (Azerb.) 0:4, v opravách po 1:1 víťazstvo na zastávky nad Kasererom (Rak.) a zastavil ho až Moreira (Port.) pomerom 0:9.

Tomáš Pupkay v +84 síce so Sujkovičom z Bosny a Hercegoviny držal výsledkom 0:0 krok, tesne po výroku rozhodcov sa však do ďalšieho kola neprepracoval. V -67 Zoltán Balázs zdolal Toliho (Alb.) 1:1 s verdiktom rozhodcov, Azerbajčan Agchalarzade už však bol nad jeho sily s pomerom 1:7. Jediný zápas s prehrou zažil Richard Dobrotka v -60, v 2. kole bol nad jeho sily Francúz Agoudjil (Fr.) 0:2.

Úspešnejšie boli v športovom zápase ženy. V +68 Dominika Tatárová si poradila s Antunovicovou (Švéd.) 6:0, Talianka Vitelliová po 0:0 a verdikte rozhodcov ju síce pribrzdila, no umožnila jej účinkovať v opravách, kde zdolala Ganevovovú (Bulh.) a v sobotu bude siahať na bronz.

V -55 napodobnila Tatárovú ľahšia Jana Vojtikevičová v -55. Sprevádzali ju tesné súboje, cez Hayesovú (Angl.) prešla po výsledku 0:0, Talianka Cardinová ju zdolala 2:3, v repasáži vyzrela na Rusku Kadzovovú 1:0 a prepracovala sa do boja o bronz.

V -50 kg Lucia Kováčiková vyhrala nad Ribeiro Matosovou (Andorra) 3:1, prehrala so Sanchezovou (Špan.) 1:2, v -61 Viktória Semaníková zažila smolu proti Costovej (Špan.) s 0:1 a v -68 zastavila Lenku Foldesiovú jasne pomerom 0:3 Srbka Comagičová.