Main Content

NHL: Hossa žiaril, Ottawa a Chicago postupujú

piatok, 10. máj 2013 10:05 | Autor: TASR

NHL: Hossa žiaril, Ottawa a Chicago postupujú
NHL: Hossa žiaril, Ottawa a Chicago postupujú | zdroj: TASR

New York 10. mája (TASR) - Slovenský hokejista Marián Hossa bol v noci na piatok hlavnou postavou piateho zápasu 1. kola play off NHL medzi jeho Chicagom a Minnesotou. Tridsaťštyriročný útočník sa pod jednoznačnú výhru domáceho tímu 5:1 podpísal dvoma gólmi a jednou asistenciou. Blackhawks vyhrali celú sériu 4:1 na zápasy a postúpili do semifinále Západnej konferencie. Zo suverénneho víťazstva a postupu sa tešil aj druhý slovenský "jastrab" Michal Handzuš.

Hossa odohral veľmi vydarený zápas. Za 18 minút a 27 sekúnd strávených na ľade zaznamenal tri kanadské body, dva plusové body, päť striel a stal sa prvou hviezdou stretnutia. Slovenský krídelník otvoril skóre v 16. minúte, keď po prihrávke Jonathana Toewsa bez prípravy od ľavého kruhu prekonal Josha Hardinga, ktorý pre zranenie nedochytal štvrtý zápas série, ale vrátil sa do bránky "divochov". Slovákov gól naštartoval "jastrabov", ktorí bez problémov zápas vyhrali a prvýkrát od roku 2010 vyhrali sériu play off. "Chceli sme po dvoch rokoch postúpiť do druhého kola a sme šťastní, že sa nám to podarilo. Minnesota má výborný tím, navyše im chýbalo aj pár hráčov a nebolo to jednoduché. Tešíme sa na druhé kolo," povedal zámorským médiám Hossa, ktorý v druhej tretine pridal aj svoj druhý gól, keď bekhendom dorazil do bránky strelu nováčika Brandona Saada a vyhnal Hardinga z bránky. Chicago sa v druhom kole stretne so San Jose, alebo s Detroitom v prípade, že Red Wings otočia sériu s Anaheimom. Druhý Slovák v tíme Blackhawks Handzuš odohral takmer 14 minút, raz vystrelil na bránku a zaznamenal jeden mínusový bod.

Prvým semifinalistom Východnej konferencie sa stala Ottawa, ktorá v piatom súboji kanadského derby rozdrvila Montreal na jeho ľade 6:1 a v celej sérii triumfovala 4:1. Zápas sa vôbec nevydaril slovenskému brankárovi v službách Canadiens Petrovi Budajovi, ktorý z 29 striel inkasoval šesť gólov. Budaj nahradil zranenú jednotku Careyho Pricea a v 30-tich rokoch to bol jeho vôbec premiérový zápas v play off v pozícii prvého brankára. Slovenský gólman nastúpil prvýkrát v sérii v predĺžení predchádzajúceho duelu v Ottawe, kde inkasoval nešťastný gól od Kyla Turrisa a nedarilo sa mu ani teraz. Už v 3. minúte vyrazil strelu Matta Kassiana rovno na hokejku Zacka Smitha a Senators vyhrávali. Domáci zásluhou obrancu P.K. Subbana znížili 15 sekúnd pred koncom prvej tretiny na 1:2, rozhodujúci moment sa však udial v 32. minúte, keď domáci inkasovali pri vlastnej presilovke po zásahu Turrisa a namiesto vyrovnania prehrávali 1:3. Budaj pôsobil počas celého zápasu neisto, inkasoval ďalšie tri góly a sezóna sa pre Canadiens skončila už v prvom kole. Senátori vyhrali sériu v play off prvýkrát od roku 2007, kedy boli vo finále Stanley Cupu. Tréner Michel Therrien sa vyhol priamej kritike Budaja. "Hrali sme dobre, tvrdo sme pracovali v útoku, ale súper nás z každej akcie trestal a dokázal využiť svoje šance," povedal kouč Canadiens. Na druhej strane bol veľkou oporou Sens brankár Craig Anderson, ktorý zaznamenal 33 zákrokov. "Anderson bol v celej sérii naším najlepším hráčom," povedal tréner Ottawy Paul MacLean.

Blízko postupu je aj Pittsburgh, ktorý na domácom ľade zdolal NY Islanders jasne 4:0 a ujal sa v sérii vedenia 3:2 na zápasy. Slovenský obranca Ľubomír Višňovský si v drese "ostrovanov" pripísal iba dve mínusky. Prvou hviezdou zápasu bol český brankár "tučniakov" Tomáš Vokoun, ktorý zaznamenal 31 úspešných zákrokov a vo svojom prvom zápase v play off po šiestich rokoch zaznamenal čisté konto. Tridsaťšesťročný Vokoun nahradil trápiacu sa jednotku Marca-Andreho Fleuryho a tento ťah trénerovi Danovi Bylsmovi vyšiel dokonale. "Bol som trochu nervózny pred zápasom, to je normálne. Bol to veľmi dôležitý zápas," povedal Vokoun, ktorý počas svojej kariéry nikdy neprešiel do druhého kola play off. Český brankár podržal svoj tím najmä v prvej tretine, ktorú Islanders vyhrali 14:7 na strely. Penguins rozhodli o víťazstve v druhej tretine. V priebehu 82 sekúnd skórovali Tyler Kennedy a Douglas Murray, potom sa Sidney Crosby parádne preštrikoval cez Višňovského a Thomasa Hickeyho a zvýšil na 3:0. Šiesty zápas je na programe v noci na nedeľu v New Yorku. "Čakajú nás teraz dva siedme zápasy. Verím, že sa sem ešte vrátime," povedal obranca a kapitán Islanders Mark Streit. Prvýkrát po 34 rokoch zaznamenali v jednej sérii dvaja brankári z jedného tímu čisté konto, v prvom zápase totiž neinkasoval gól Fleury. Naposledy sa to podarilo v roku 1979 brankárskej dvojici Chico Resch - Billy Smith práve z tímu Islanders.

 

1. kolo play off - Východná konferencia:

PITTSBURGH (1.) - NEW YORK ISLANDERS (8.) 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Góly: 28. Kennedy, 29. D. Murray, 34. Crosby, 46. Letang. Brankári: Vokoun - Nabokov (46. Poulin), strely na bránku: 31:31. Diváci: 18.636.

/stav série: 3:2/

 

MONTREAL (2.) - OTTAWA (7.) 1:6 (1:2, 0:1, 0:3)

Góly: 20. Subban - 3. Z. Smith, 13. a 53. Conacher, 32. Turris, 47. Alfredsson, 57. Condra. Brankári: Anderson - BUDAJ, strely na bránku: 34:29. Diváci: 21.273.

/Konečný stav série: 1:4, postúpila Ottawa/

 

Západná konferencia:

CHICAGO (1.) - MINNESOTA (8.) 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)

Góly: 16. a 27. HOSSA, 24. Krüger, 31. Shaw, 47. Sharp (HOSSA) - 31. Mitchell. Brankári: Crawford - Harding (27. Kuemper), strely na bránku: 33:22. Diváci: 21.597.

/Konečný stav série: 4:1, postúpilo Chicago/