Main Content

Analýza MS 2013: Slovensko – Rakúsko (10.5.)

piatok, 10. máj 2013 12:01 | Autor: Dávid Lech

Analýza MS 2013: Slovensko – Rakúsko (10.5.)
Analýza MS 2013: Slovensko – Rakúsko (10.5.) | zdroj: foto TASR

Po včerajšej prehre s Lotyšskom 5:3 sme si výrazne skomplikovali cestu do štvrťfinále. Na našich reprezentantov dnes čaká ďalší súboj, tentoraz s nevýrazným Rakúskom. Dnešný zápas musia Slováci zvládnuť, inak si výrazne skomplikujeme postupovú pozíciu do štvrťfinále.

Na včerajší zápas musia slovenskí reprezentanti čo najskôr zabudnúť. Na regeneráciu pred ďalším zápasom nemali ani 24 hodín, no po nemastnom-neslanom predvedenom výkone sa zdá, že Slovensko bude musieť zmobilizovať predovšetkým svoje psychické sily.

Lotyši boli v štvrtkovom zápase rýchlejší, prejavili väčšiu vôľu po víťazstve, nebáli sa chodiť do miest, kde to bolí a to sa nakoniec ukázalo ako rozhodujúce. Našim hráčom v niektorých okamihoch zápasu chýbalo srdce a tak neostáva nič iné len veriť, že dnes na ľad nastúpi úplne iná slovenská reprezentácia.

 
Preverí nás Rakúsko, ktorému momentálne v skupine H patrí predposledná siedma priečka. Rakúsko má na svojom konte tri body za utorkové víťazstvo 6:3 nad Lotyšskom. Zvyšné tri zápasy zverenci Mannyho Viveirosa prehrali. Na úvod šampionátu sa stretli s americkou reprezentáciou, ktorej podľahli 5:3, hneď o deň v nedeľu podľahli Francúzsku 3:1 a naposledy si Rakúšania hokejky skrížili s Nemcami, tí sa radovali z víťazstva 2:0.
 
Rakúsko je jedným z adeptov na vypadnutie z elitnej kategórie MS, ich prenasledovateľ z Lotyšska má na svojom konte taktiež tri body a tak sa naši západní susedia musia v ostávajúcej časti šampionátu snažiť a pozbierať čo najviac bodov do tabuľky, aby sa zachránili. Rakúsku bojuje v každom zápase o svoju vlastnú kožu, a tú Rakúšania nepredajú lacno ani v dnešnom stretnutí so slovenskými reprezentantmi.

 
Medzi najväčšie hviezdy rakúskeho výberu sa radí ostrostrelec Buffala Sabres Thomas Vanek, ktorý je však v tíme Mannyho Viveirosa jedinou skutočnou hviezdou. Za zmienku stojí taktiež zadák Thomas Pöck, ktorý má skúsenosti zo zámoria, keď v NHL nastúpil do 118 stretnutí, v tejto sezóne pôsobil v AHL v tíme Lake Erie Monsters. Oporou v rakúskom bránkovisku je gólman Bernhard Starkbaum, ktorý má za sebou úspešnú sezónu v švédskej Elitserien, kde hájil farby MODO Hockey. Okrem týchto troch hráčov má na svojej súpiske Rakúsko neznámych hráčov.
 
Do brány by sa tak mal postaviť už predstavovaný Bernhard Starkbaum. Medzi najväčšie osobnosti v obrane sa radí Thomas Pöck s medzinárodne ostrieľaným bekom Andrem Lakosom. V útoku by mal diktovať tempo predovšetkým snajper Vanek, pomôcť by mu mal aj kapitán Thomas Koch či najproduktívnejší Rakúšan na týchto MS Thomas Hunderpfund, ktorý má na svojom konte tri kanadské body za asistencie.
 
Slováci majú s Rakúšanmi pozitívnu bilanciu. Od svojej samostatnosti sme sa s dnešným súperom stretli 27-krát a na svoje konto sme si pripísali 22 víťazstiev, dvakrát sme remizovali a trikrát sme z ľadu odchádzali ako porazený celok. Na MS sme si s Rakúšanmi sily zmerali naposledy v Helsinkách v roku 2003, zvíťazili sme presvedčivo 7:1. Momentálne s Rakúskom vedieme 9-zápasovú sériu neporaziteľnosti. Naposledy sme rakúsku reprezentáciu porazili v roku 2011 na Rakúskom pohári, na naše konto vtedy pribudla výhra 2:1.
 
Slovensko taktiež nemá ideálnu východiskovú pozíciu. Patrí nám štvrtá priečka so ziskom šiestich bodov v štyroch zápasoch, no na chrbát nám dýchajú šesťbodoví Francúzi a taktiež aj Nemci, ktorí majú na svojom konte štyri body a neúčasť v štvrťfinále bude pre nich sklamaním. Ak si chceme zahrať vyraďovaciu časť MS 2013, dnes musíme s určitosťou zvíťaziť, po Rakúsku na nás čakajú silné reprezentácie z Ruska a USA.
 
Slováci pred dnešným zápasom na tom nie sú práve najlepšie. Po dvojdňovej pauze sme odohrali nevydarený duel proti Lotyšom, ktorý nám výrazne ubral na sebavedomí. Dnes nás podľa všetkého čaká ťažký zápas. Po tom, čo sme šampionát otvorili vydareným zápasom s Francúzskom (6:2), prišla prehra 2:0 s domácimi Fínmi. Po tomto zápase sme dokázali zdolať nášho najväčšieho konkurenta v boji o štvrťfinále Nemcov 3:2, v dobrej nálade sme vykorčuľovali na ľad proti Lotyšom, tí však pre náš celý národ pripravili studenú sprchu v podobe nepriaznivého výsledku 3:5.
 
Slovákov na šampionáte trápi nedôrazná defenzíva, ktorá dáva našim súperom skórovať z dorážok, čo sa potvrdilo aj vo včerajšom zápase s Lotyšskom. Topánka našich tlačí však aj v ofenzíve, v ktorej vystupujeme s prílišným rešpektom pred súperovou obranou, chýba nám prekvapujúca finálna prihrávka či aktívnejšia streľba. Naše formácie však potvrdili, že si dokážu vypracovať dobré strelecké príležitosti, musíme sa tak vrátiť k zápasu s Fínskom, v ktorom sme mali v útoku občas až drvivý tlak a vziať si príklad z tohto zápasu. Rakúsky tím a zvlášť obrana rozhodne nie je neprekonateľná.
 
Spoľahnúť by sme sa v zápase mali predovšetkým na nášho kanoniera Tomáša Záborského, ktorý je so štyrmi gólmi druhým najlepším strelcom šampionátu. Góly strieľať však dokážu aj Libor Hudáček, Branko Radivojevič či Peter Őlvecký, ktorý si v každom zápase dokáže vypracovať viacero gólových príležitostí, na svojom konte však má zatiaľ len jeden presný zásah. V defenzíve by si svoju úlohu mal zastať ako zvyčajne Andrej Sekera, kvalitné výkony podáva aj Michal Sersen. Tréner Vladimír Vůjtek ešte neohlásil koho dnes pošle do našej brány, na súpiske však máme kvalitnú trojicu brankárov, ktorí by si určite zaslúžili väčšiu podporu a pomoc od našej obrany, v ktorej sú výrazné medzery.
 
Rakúsko patrí medzi outsiderov tohtoročného šampionátu, v zápase budeme favoritmi. Naši hráči si po nevydarenom zápase s Lotyšmi budú chcieť napraviť chuť pred zápasmi s Ruskom a USA. Je ťažké predpovedať akú taktiku naordinuje Vůjtek svojim zverencom. Jedno je však isté, musíme podať minimálne dvakrát taký dobrý výkon ako v dueli s Lotyšmi, v ktorom sme pôsobili odovzdaným dojmom.
 
Dnešným zápasom vás budeme ako zvyčajne sprevádzať aj prostredníctvom online prenosu na našej stránke (kliknite). Zápas sa začína o 15.15 hod a v televízii si ho naladíte na Jednotke.

V našej tipovacej lige je vypísaný kurz na víťazstvo Slovenska 1.28, na remízu 6.69 a na výhru Rakúska 7.01. Všetky možnosti tipovania na tento zápas nájdete tu >>>