Main Content

Európske zväzy sa dohodli s NHL na prestupovej zmluve

piatok, 10. máj 2013 13:05 | Autor: TASR

Európske zväzy sa dohodli s NHL na prestupovej zmluve
Európske zväzy sa dohodli s NHL na prestupovej zmluve | zdroj: TASR

Štokholm 10. mája (TASR) - Predstavitelia NHL, Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a jednotlivých členských krajín dosiahli vo štvrtok dohodu ohľadne prestupov hráčov do zámoria.

 Zmluva by mala platiť minimálne štyri roky s možným predĺžením až na sedem rokov. Transferovú dohodu musí ešte ratifikovať Rada guvernérov NHL, jej členovia by mali o zmluve hlasovať na konci budúceho týždňa.

Zástupca komisára NHL Bill Daly po rozhovoroch v dejisku svetového šampionátu v Štokholme oznámil, že sa zámorská súťaž dohodla na podmienkach nového kontraktu s predstaviteľmi Slovenska, Česka, Švédska, Fínska, Švajčiarska, Nemecka, Francúzska, Nórska a Dánska, svoj podpis pod zmluvu zatiaľ nedali iba Rusi. "Tí sa zaviazali, že náš návrh preskúmajú a potom sa vrátime k rokovaniam," uviedol Daly pre nhl.com.

Vzťahy s ruskou federáciou, resp. predstaviteľmi Kontinentálnej hokejovej ligy, nemá NHL zmluvne ošetrené od roku 2004. Medzi oboma stranami ale funguje aspoň dohoda o vzájomnom rešpektovaní hráčskych kontraktov. "S KHL a jej klubmi máme v niektorých bodoch odlišné názory, ale otvorili sme s nimi ďalšie rozhovory na individuálnej a skupinovej úrovni a dúfame, že v tomto dialógu budeme pokračovať," vysvetlil druhý najvyšší muž NHL.

Súčasťou dohody by malo byť aj nastavenie podmienok pre ďalšie ročníky Svetového pohára, ktorými NHL v rokoch 1996 a 2004 nadviazala na predchádzajúce Kanadské poháre. "Pochopiteľne sme o tom hovorili aj so zástupcami hráčskej asociácie NHLPA. Verím, že sa v blízkej budúcnosti dohodneme aj na usporiadaní Svetového pohára," sľúbil Daly.

Ohľadne účasti hráčov z NHL na zimných olympijských hrách 2014 v Soči sa hlavné rokovania medzi NHL, NHLPA, IIHF a Medzinárodným olympijským výborom (MOV) mali uskutočniť v Štokholme v piatok.