Main Content

Vodný zjazd: Na ME bronz pre Šuteka s Gregom: Vyžmýkali sme sa v závere (2)

piatok, 10. máj 2013 14:05 | Autor: TASR

Bovec 10. mája (TASR) - Na 9. majstrovstvách Európy zjazdárov na divokej vode v slovinskom Bovci vylovili slovenskí vodáci z perejí rieky Soča bronzovú medailu. Postarali sa o ňu deblisti Ján Šutek - Štefan Grega, keď dominovali dve francúzske lode, so zlatými Alzingrom - Claudepierem a striebornými Leclercom - Petem. Šuteka s Gregom delilo od zlata 16,76 sekundy, štvrtí skončili Vladimír Vala - Jaroslav Slučik (+17,58), 15-ti Matúš Kunhart - Peter Šoška (+1:33,60).

V Julských Alpách, turistickom raji, sa rozhodovalo na trati Srpenica - Trnovo a aj keď malo Slovensko zastúpenie v troch kategóriách, prvoradí boli deblisti, pravidelní zberatelia medailí, a z nich obhajcovia titulu spred dvoch rokov, 11-násobní majstri Európy Vladimír Vala - Jaroslav Slučik. Na sklonku kariéry túžili po ďalšom vzácnom kove, ktorý by bol pre 50-ročných vodáckych matadorov tým najlepším zavŕšením kariéry na ME. Rieku Soča si v kariére obľúbili, vždy ich najvýraznejšie inšpirovala svojou vzdúvajúcou krásou bledomodrých perejí. Napokon medailu nezískali, chýbalo im 0,82 sekundy, zastúpili ich však s bronzom Šutek s Gregom (Dukla Žilina), ktorí pre slovenský vodný zjazd vybojovali 29. medailu na ME v histórii (14-10-5). Šutek s Gregom na rovnakom mieste pred 14 rokmi sa taktiež obohatili bronzom a v individuálnych pretekoch nazbierali na ME už osem medailí (2-5-1), spolu s hliadkami (5-4-0) už majú na konte 17 vzácnych kovov ((7-9-1).

Na hlase Jaroslava Slučika sa v cieli prejavil smútok, tak trochu rozčarovanie, no aj fakt, že neustále patrí s partnerom 'Valdom' medzi úzku svetovú špičku. Nová loď ich poslúchala, stratu medaily im spôsobil nevýrazný záver. "Bolo jasné, že na zlatých Francúzov, úradujúcich majstrov sveta, nemáme, dosť odskočili od ostatných. My sme podľa všetkého stratili najviac nad cieľom. Veľa nám nechýbalo, nebola to zlá jazda, len tie chyby. V našom veku s nimi ťažko môžeme uspieť."

Jaroslav Slučik chyby čiastočne skonkretizoval slovami: "Ani neviem, nejako nás to vyviezlo, akosi sme splašene pádlovali. Sklamanie je jasné, chceli sme mať medailu, ďaleko sme od nej neboli. Svedomie si nespytujeme, sme v podstate amatéri, pádlujeme aj za svoje, len ako to teraz rodine vysvetliť," odľahčene skonštatoval Jaroslav Slučik. "Bol to náš posledný individuálny zjazd v kariére, na majstrovstvách Európy určite, za týmto si stojíme a možno teraz v Bovci po šprintoch úplne zavesíme deblovku na klinec. Škoda, zaplatili sme za chyby, medailu nezískali. Klobúk dole pred Šutekom s Gregom, jazda im sadla, nám nie."

Radosť nad medailou bola u Šuteka s Gregom pochopiteľná, najmä preto, že im vlani na MS v Bourg St. Maurice tesne na 4. mieste unikla. Ján Šutek: "Konečne sme medailičku vybojovali, vlani nám k nej chýbalo na svetovom šampionáte niečo cez sedem desatín. Rieku Soča poznáme dôverne, aj na sústredení sme dvakrát pred šampionátom pádlovali. Voda bola kolísavá, pršalo, potom síce prestalo, no my sme mali najazdené kilometre v rôznych stavoch vody a pripravili sme sa na všetko, aj na extrémy."

Pred ME jazdili Šutek s Gregom nenápadne. "Asi sme si všetko umenie odložili na Bovec," zasmial sa Ján Šutek. "Trénovali sme v pohode, pribrzdili nás nejaké nachladnutia, myslím si však, že v príprave sme si poctivo všetko odrobili. Pred 14 rokmi sme práve v Bovci získali bronz a takéto pripomenutie teší. Ani neviem, koľko medailí sme v kariére na Európe vypádlovali, ak ich je 17 aj s hliadkami, tak je to naozaj pekná sedemnástka."

Bronzová deblovka si zjazd v divokých perejách počas kariéry vždy užívala a tragédiu nad nejakým nezdarom, ako povedal Ján Šutek, nikdy nerobila. "Sú aj príjemnejšie a dôležitejšie veci v živote. Nás teší fakt, že sme boli lepší aj v internom slovenskom súboji. Nebolo to jednoznačné, trať bola náročná, dlhá, chybičky sa násobili, my sme boli dosť v napätí ako to dopadne. A dopadlo to výborne. Asi sa rozhodlo v samom závere, šprintový úsek sme zvládli veľmi dobre, skoncentrovali sme sa a načreli do všetkých rezerv. Údajne sme pred ním boli štvrtí, a práve finiš nás posunul k medaile."

V sigloch odstup 1:37,82 Martina Medveďa od víťaza spomedzi 21 štartujúcich bol priveľký a stačil len na 18. miesto. Titul putoval vďaka Normenovi Weberovi, pred dvoma rokmi vicemajstrovi Európy, do Nemecka. Medzi 37 kajakármi malo Slovensko dvojnásobné zastúpenie, no podľa očakávania nepomohlo. Zlato si jasne vybojoval ďalší Nemec Tobias Bong, taktiež strieborný pred dvoma rokmi na ME v srbskom Kraljeve, lepší z dvojice Slovákov bol na 25. mieste z 37 štartujúcich Boris Rajniak so značnou stratou na víťaza 1:14,37.

Najtesnejšie sa na medailovom stupni zoradili kajakárky, v rozpätí 2,73 sekundy, medzi 19 ženami opäť s dominanciou Nemecka, zlatej Manuely Stöberlovej, pred dvoma rokmi v Kraljeve bronzovej.

Na ME sa bojovalo v piatok o medaily na klasickej dlhej trati podvečer aj v pretekoch družstiev s ďalšou veľkou šancou slovenských deblistov, obhajcov titulu, na ďalšiu medailu.

Výsledky

dlhý zjazd

C1 muži: 1. Normen Weber (Nem.) 15:38,42, 2. Ondřej Rolenc (ČR) 15:41,68, 3. Simon Hočevar (Slovin.) 15:46,36, ...18. Martin Medveď (SR) 17:16,26

K1 muži: 1. Tobias Bong (Nem.) 14:08,47, 2. Kamil Mrůzek (ČR) 14:15,36, 3. Remi Pete (Fr.) 14:15,42, ...25. Boris Rajniak 1:14,37, 32. Peter Slašťan (obaja SR) 15:33,21

K1 ženy: 1. Manuela Stöberlová (Nem.) 15:46,95, 2. Sixtine Malaterreová 15:48,76, 3. Charlene Le Corvaisierová (obe Fr.) 15:49,68

C1 ženy: 1. Marjolene Hecquetová (Fr.) 18:19,30, 2. Marlene Ricciardiová (Tal.) 18:29,97, 3. Radka Valíková (ČR) 22:14,30

C2: 1. Guillaume Alzingre - Yann Claudepierre (Fr.) 15:36,93, 2. Frederic Leclerc - Remi Pete (obe Fr.) 15:49,35, 3. Ján Šutek - Štefan Grega 15:53,69, 4. Vladimír Vala - Jaroslav Slučik 15:54,51, ...15. Matúš Kunhart - Peter Šoška (všetky SR) 17:10,53