Main Content

Vůjtek po remíze s Rakúskom: Bod smá cenu zlata!

piatok, 10. máj 2013 20:05 | Autor: TASR

Vůjtek po remíze s Rakúskom: Bod smá cenu zlata!
Vůjtek po remíze s Rakúskom: Bod smá cenu zlata! | zdroj: TASR

Helsinki 10. mája (TASR) - Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek počítal, že po piatich zápasoch na majstrovstvách sveta budú mať jeho zverenci na konte dvanásť bodov a postup do štvrťfinále takmer vo vrecku.

Realita je však úplne iná a hlavný tréner je nakoniec rád aj za jeden bod po prehre s Rakúskom 1:2 po nájazdoch.

Vůjtekovi zverenci odštartovali šampionát dobre a po víťazstvách nad Francúzskom a Nemeckom mali na konte plánovaných šesť bodov. Predšampionátové prognózy však narušil náročný dvojzápas v priebehu 22 hodín. Slováci najprv vo štvrtok večer prehrali s dobre hrajúcim Lotyšskom 3:5 a hneď na druhý deň poobede ich zdolalo aj slabé Rakúsko. "Vo štvrtok sme to nezvládli po psychickej stránke. Dnes sme na to boli pripravení a chalani boli 'nažhavení' počas celého zápasu. Druhá tretina bola z našej strany perfektná, no opäť sme mali smolu na šance. Nemyslím si, že je problém v psychike. My máme jednoducho problém s koncovkou. Hráčov môžeme naučiť systém a dobrú obranu, ale hráč sa strelcom proste musí narodiť," povedal hlavný kouč.

Po piatich dueloch tak jeho zverencom chýba na splnenie plánu päť bodov. Stále však figurujú na štvrtej priečke tabuľky helsinskej B-skupiny. "Samozrejme, mali sme spočítaných 12. Mali sme v pláne zdolať ako Lotyšsko, tak aj Rakúsko. Mužstvo na to malo mať, ale nakoniec tomu tak nebolo."

Slováci viedli na strely po dvoch tretinách piatkového zápasu 35:21, no skóre duelu bolo 1:1. V poslednej tretine už diktovali tempo ich súperi. Slováci sa postupne vytratili a v predĺžení už len vyhadzovali puky z tretiny. "V poslednej tretine sme už trošku istili ten jeden bod. Vieme počítať, a keby sme prehrali na tri body, mohli by sme mať veľké problémy zo záchranou. Ten bod má pre nás nakoniec cenu zlata," zdôraznil tréner.

Vicemajstri sveta si tak síce poistili situáciu na spodnej strane tabuľky, no výrazne si ju skomplikovali na hornej. Štvrťfinále, ktoré si stanovili ako cieľ na 77. MS, je tak opäť o kus ďalej. "Je veľmi ďaleko, ale nevzdávame sa. S Fínskom sme zohrali výborný zápas a možno pre nás bude výhoda hrať do otvorenej obrany. Skúsime to v zápase s Ruskom a uvidíme. Boli by sme radi, keby sme si šancu udržali až do posledného zápasu. No čaká nás silné Rusko, ktoré už raz padlo a druhýkrát si to asi nedovolí," dodal Vůjtek.