Main Content

Wigan sa vo finále FA Cupu pokúsi o nemožné

sobota, 11. máj 2013 00:57 | Autor: Silvia Petrašková

Wigan sa vo finále FA Cupu pokúsi o nemožné
Wigan sa vo finále FA Cupu pokúsi o nemožné

Najznámejší anglický futbalový štadión Wembley čaká pred finálovým zápasom Ligy majstrov ešte jeden dôležitý tohto sezónny vrchol – finále anglického pohára. V boji o najstaršiu futbalovú trofej FA Cup, si to medzi sebou rozdajú dvaja zástupcovia najvyššej anglickej futbalovej súťaže Manchester City a Wigan Athletic.

Jednoznačným favoritom stretnutia sú Citizens. Tímu z modrej časti Manchestru sa síce už v túto sezónu nepodarí obhájiť ligový primát, no istota druhej priečky v domácej súťaži by im nemala uniknúť.  V úplne opačnej situácii stojí však ich dnešný súper. „Jazdci“ z Wiganu momentálne okupujú nelichotivú osemnástu priečku tabuľky, pričom na záchranu majú trojbodové manko a čakajú ich ešte neľahké súboje, vonku s Arsenalom Londýn a doma s Aston Villou. To sú však súperi u ktorých sa body nedolujú najľahšie. City nahráva do karát aj lepšie zvládnuté vzájomné meranie síl v domácej súťaži, kedy dokázali vyhrať v oboch prípadoch (doma 1:0 a na pôde súpera 2:0). Obaja aktéri prestížneho finálového stretnutia však majú jedno spoločné. Vidina víťazstva v dnešnom dueli, je momentálne pre nich tou poslednou šancou na zisk čo i len jedinej tohto sezónnej trofeje. Motivácia je teda nastavená na tie najvyššie obrátky.

Z pohľadu Manchestru City hrá plusovú rolu okrem lepšieho tabuľkového postavenia, aj celková klubová úspešnosť v tejto  súťaži. Historické tabuľky totiž hovoria, že Citizens mali možnosť pozdvihnúť nad hlavu slávnu trofej až päť krát. Naposledy to bolo dokonca pred dvoma rokmi, kedy v londýnskom finále porazili hráčov Stoke City (1:0). Číselné tabuľky v prípade klubu z Wiganu sú na tom oproti jeho dnešnému súperovi o čosi chudobnejšie, resp. v kolónke pohárové víťazstva im ešte stále svieti nula a v klubovej histórii to bude vôbec ich prvé veľké pohárové finále. Pre mnohých fanúšikov je tak už len ich samotná účasť v slávnom anglickom svätostánku, neskutočným prekvapením. No aktuálne osemnásty tím ligovej tabuľky sa však vo finále neocitol náhodou. Aby sa mu to nakoniec podarilo z cesty postupne  zmietol  AFC Bournemouth, Macclesfield Town, či Huddersfield Town. Pre niekoho možno kluby, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať ešte väčšími outsidermi ako samotný Wigan, no pýtame sa, za ten čas, čo tento kluby vyhrával, kde boli tí ostatní, tzv. „favoriti súťaže“?

Karty sú rozdané, víťaz, či porazený pre niekoho dávno jasný, no nezabúdajme, že futbal nám vo svojej histórií pripravil už nie jedno načakané prekvapenie o tom, že učeň niekedy dokáže predčiť aj svojho majstra. Kto bude teda nakoniec tým šťastlivcom, ktorý si vystúpi na slávny box royal štadióna vo Wembley a poťažká si víťaznú trofej, City alebo Wigan?