Main Content

KOMENTÁR: S Fergusonom odchádza kus futbalu

nedeľa, 12. máj 2013 10:39 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: S Fergusonom odchádza kus futbalu
KOMENTÁR: S Fergusonom odchádza kus futbalu | zdroj: foto TASR

Keď tréner odchádza z klubu, väčšinou sa fanúšikovia tešia. Tréneri totiž opúšťajú klub, ak sa tomu práve nedarí, prípadne má po nich prísť niekto lepší.

V prípade Sira Alexa Fergusona, ktorý pred pár dňami definitívne oznámil koniec trénerskej kariéry, však nikto lepší prísť nemôže. Odchádza najúspešnejší tréner v histórii futbalu, tréner, ktorého budú fanúšikovia oplakávať desaťročia.  Tréner, ktorý slzy do očí vženie nielen hráčom a fanúšikom, ale aj jeho nástupcom. Ísť v šľapajach legendy jeho rozmerov je totiž náročné.

Škótsky tréner zmenil futbal. Počas 26 rokov pôsobenia v Manchestri vyhral všetko, čo sa dá. Opakovane. Tridsaťosem trofejí nevyhral nikto v anglickom futbale. Prakticky sám vytiahol United z mierne nadpriemerného anglického klubu na úplný vrchol celosvetového futbalu.  Manchester United je v súčasnosti jednou z najcennejších značiek na svete a SAF je jej hlavným dizajnérom.

Úspechy z neba nepadajú a aj ten svoj si musel škótsky tréner zaslúžiť. Keď pred viac ako 26 rokmi prijal ponuku Manchestru, nemal až na škótsky titul vo vitríne väčší úspech. V prvých rokoch prakticky neustále bojoval o zotrvanie pri kormidle. No slovo vzdať sa Alex v slovníku nemá, a tak zotrval. Postupne sa zdal synonymom stálosti a bol to on, kto inšpiroval ostatné kluby v tom, aby svojim trénerom poskytovali väčšiu dôveru. Jedine on však dokázal vytrvať tak dlho, že takmer zarástol na svojej stoličke machom. Mach ale vo Fergusonovom prípade nahradili vavríny.  Zaiste, nevyhrával stále, ale o jeho veľkoleposti svedčí fakt, že zatiaľ, čo iní giganti svetového futbalu striedali trénerov, Alex neodišiel. Inter Miláno – 25, Real Madrid – 25, Ajax Amsterdam – 18, Bayern Mníchov 17, Barcelona 14, Manchester United – 1. To je výpočet trénerov od roku 1986, keď sa Fergie ujal vlády na Old Trafforde. Neopakovateľné!

Každý má na Fergusona svoj názor. Veď futbal, rovnako ako politika, rozdeľuje fanúšikov na znepriatelené tábory, hoci mnohokrát patria do jednej rodiny.  Fanúšikovia United ho velebia, britské noviny číhajú na každú príležitosť si doňho kopnúť, priaznivci iných táborov ho neznášajú kvôli jeho úspechom.  Nikto však nemôže poprieť Fergieho schopnosti. Nie je zriedkavou udalosťou, keď jeho bývalí hráči o ňom hovoria stále ako o šéfovi, či druhom otcovi. A nie všetci sa s Manchestrom rozišli v dobrom.

Práve rola náhradného otca mladým hráčom bol kľúč k jeho úspechu. Asi nikto vo svete futbalu nemá taký cit na výchovu mladých hráčov ako práve Ferguson. Prakticky hneď po jeho nástupe sa v United vybrali na cestu výchovy vlastnej mládeže, ktorej sa držia dodnes. Zlatá éra United zahŕňajúca Nevillovcov, Giggsa, Scholesa, či Beckhama bola prvou zožatou úrodou práce legendárneho trénera.

S Fergusonom odchádza skutočný profesionál. Nejeden tréner v Anglicku prizná, že okamžite po získaní angažmánu mu Ferguson zatelefonoval a ponúkol radu, či pomoc. Nejeden novinár prizná, že napriek ich možným nezhodám, Ferguson si vždy udržiaval profesionály prístup a zlú tvár ukázal len, ak novinári prekročili pomyselnú hranicu. Nejeden hráč sa po návrate na Old Trafford dočká jeho známeho: „Rád ťa vidím, synak.“

S Fergusonovým odchodom končí jedna éra. Nielen pre United. S Fergusonom sme vyrastali my a možno naši otcovia, s Fergusonom vyrastali hráči ako Cantona, spomínaná zlatá generácia United, Ronaldo, Rooney, či nastupujúca budúcnosť United. Ferguson bol vzorom futbalového trénera viac ako 20 rokov a či už patríme k fanúšikom United alebo nie, musíme vzdať legende hold a dopriať jej zaslúžený oddych. Jedným dychom musíme poľutovať Davida Moyesa, jeho nástupcu. Hoci je skúseným trénerom, ísť v šľapajach svojho krajana je sizyfovská úloha. Prekonať  Alexa nemôže, ba ani sa mu vyrovnať. Jediné, čo sa mu môže podariť je prevziať taktovku so cťou. V tom mu prajeme veľa šťastia, ľahké to mať nebude. Goodbye, Fergie, good luck, Moyes.

Odporúčané články