Main Content

Ohlasy hráčov a Fergusona po ligovej rozlúčke

pondelok, 13. máj 2013 10:05 | Autor: TASR

Ohlasy hráčov a Fergusona po ligovej rozlúčke
Ohlasy hráčov a Fergusona po ligovej rozlúčke | zdroj: TASR

Londýn 13. mája (TASR) - Sir Alex Ferguson viedol v nedeľu naposledy anglický futbalový klub Manchester United na domovskom štadióne Old Trafford. Škótsky tréner sa so 75.572 fanúšikmi rozlúčil víťazstvom 2:1 nad Swansea. Vďační priaznivci sa sformovali do číslovky "20" (počet titulov ManU) a "13" (počet titulov pod vedením Fergusona).

Sedemdesiatjedenročný kouč prebehol pred svojim 1499. zápasom špalierom 22 hráčov, zabehol "kolečko" a rozdal množstvo autogramov. "Všetci v klube a fanúšikovia ste boli najfantastickejším zážitkom môjho života. Ďakujem vám. Mal som možnosť viesť niekoľkých najlepších hráčov krajiny. V zlých časoch ste pri mne všetci stáli a vašou úlohou je teraz stáť pri novom trénerovi," citovala slová Fergusona agentúra Reuters.

Podľa veterána Ryana Giggsa Ferguson vôbec nemyslel na to, že ide o jeho rozlúčkový zápas na Old Trafforde. "Alex myslel v prvom rade na to, ako tento zápas vyhrať, a aby si fanúšikovia užili veľa zábavy. V mysli sa mi vybavujú spomienky na to, keď som mal 13 rokov a hrával som ešte za Salford Boys. Počas jedného zápasu som sa pozrel smerom k postrannej čiare a zbadal som tam Alexa, ktorý pozorne sledoval dianie na ihrisku," povedal waleský krídelník.

Kapitán Nemanja Vidič priznal, že s odchodom Fergusona sa vyrovnáva ťažko. "Je ťažké si vôbec predstaviť, že po zápase prídete do šatne a Alex tam nebude. Pre náš klub urobil za tie roky strašne veľa a vďaka nemu sa Manchester United stal jedným z európskych gigantov."

Podľa stredopoliara Michaela Carricka mal nedeľňajší zápas proti Swansea špecifickú príchuť. "Bol to emotívny deň pre všetkých - pre nás hráčov i pre fanúšikov. Celý týždeň bol taký zvláštny. Alex sa nás snažil pripraviť ako na ktorýkoľvek iný zápas, no všetci sme v podvedomí mysleli na to, že to bude jeho rozlúčka." Poslednou veľkou rybou, ktorú Ferguson priviedol na Old Trafford, bol holandský kanonier Robin van Persie.

"Mal som tú česť pracovať jednu sezónu s Alexom a bol to neuveriteľný rok. Urobil na mňa obrovský dojem. Je to jeden z najlepších trénerov v celej histórii a vysoko si ho vážim aj ako človeka,"
povedal bývalý kanonier londýnskeho Arsenalu. Poklonu Fergusonovi vystrúhal aj kouč Swansea a bývalý dánsky reprezentant Michael Laudrup. "Nedeľa v 'Divadle snov' bola výnimočným dňom. Vždy je to niečo špeciálne, ak odchádza tréner veľkého klubu, no v prípade Fergusona a Manchestru United išlo o celoživotné spojenie. Je neuveriteľné, čo Alex za tie roky dosiahol, klobúk dolu pred jeho prácou."

Ferguson plánuje pokračovať v klubových štruktúrach ako riaditeľ, resp. vyslanec "Red Devils". Sedemdesiatjedenročný Sir Alex viedol klub z Old Trafford od roku 1986, vyhral s ním 13 ligových titulov, dvakrát Ligu majstrov a veľa ďalších trofejí ako 5-krát FA Cup, 4-krát Ligový pohár, Pohár víťazov pohárov, európsky Superpohár či MS klubov FIFA aj Interkontinentálny pohár.