Main Content

KOMENTÁR: Prosby Slovákov a Čechov vypočuté!

pondelok, 13. máj 2013 19:46 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Prosby Slovákov a Čechov vypočuté!
KOMENTÁR: Prosby Slovákov a Čechov vypočuté! | zdroj: foto TASR

Výhry Lotyšska a Švajčiarska znamenali pre oba celky z bývalej spoločnej federácie vypočutie prosieb. V záverečných súbojoch máme o čo bojovať. Lopta je tak teraz na našich stranách kurtu. Chytia Slováci a Česi ponúknutú príležitosť za pačesy alebo sa budú baliť už po základných skupinách?

Hokej vie byť vrtkavý. Po tom, ako tímy Slovenska a Česka bojovali na minulom šampionáte o postup do finále, tento rok balancujú na hrane úspechu a totálneho vyhorenia. Český tím, vedený Aloisom Hadamczikom, aj tento rok spočiatku bojoval s ospravedlnenkami, no nakoniec postavil tím, ktorý mu môže závidieť nejeden súper. Celkovo desať hráčov zo zámorskej NHL a ďalšie hviezdy KHL, či iných súťaží však vo Švédsku nepredvádzajú oslnivé výsledky. Po včerajšej prehre s Kanadou sa mohlo pokojne stať, že pre Čechov skončí turnaj už po 9 dňoch. Nejeden fanúšik na diskusných forách lámal nad tímom palicu a dopredu obviňoval Švajčiarov z toho, že Nórom zápas pustia. Nejeden nadával na kravu fialovej farby, či na hodinky z tejto krajiny, ktoré si už nikdy nekúpi. Prerátal sa. Hrdý Švajčiar nedopustil špekulácie a pohodlne dokráčal za víťazstvom. Česko ožilo, kravička sa báť nemusí, hodinári sú opäť vysmiati. Česko je vďaka „pomoci“ Švajčiarska stále v hre. Kto by bol pred pár rokmi povedal, že ju budú vôbec potrebovať. A tak sa hráči ako Plekanec, či Židlický do Švédska len nepreviezli a v utorkovom vzájomnom súboji proti Nórom, môžu povestné „šťastíčko“ opäť preklopiť na svoju stranu. Ak vyhrajú, hoci i po predĺžení, Nóri idú domov, Česi idú ďalej a možno aj najďalej.

Ak sa niektorí priaznivci na Slovensku smiali českej nutnosti spoliehať sa na ostatné výsledky, úsmev im po včerajšku rovnako zamrzol. Po tretej prehre v rade bolo jasné, že najväčší rival v boji o štvrťfinále, Francúzsko, musí v aspoň jednom zápase zakopnúť. Inak by sme nemali s Američanmi o čo hrať. O záchranu bojujúci Lotyši však zabrali v (pre nás i) pre nich príhodnom čase a vrátili žezlo do našich rúk. Pomyselné žezlo je síce tak ťažké, že ho našimi trasúcimi sa rukami takmer ani nezdvihneme, no stále ho máme na dosah. Ak porazíme Američanov, všetky neúspechy sú zabudnuté, ideme do vyraďovacej fázy.

Ak nám minulý rok len-len, že stačilo na postup až päť víťazstiev, tento rok môžeme ďalej prekĺznuť aj s tromi. Šialené výsledky, pri ktorých každý poráža každého dávajú šancu aj tým, ktorí sú šialení len tak trochu. Ak však chceme poraziť suverénnych Američanov, musíme sa práve na ihrisku doslova zblázniť a ukázať, že o štvťfinále nielen rozprávame, ale aj skutočne bojujeme. S dvoma víťazstvami sa totiž medzi najlepších osem nepostupuje. Ani v súčasnej tabuľke, ani v žiadnej inej.

Čechom aj Slovákom padol do rúk dar ako z jasného neba. Napriek žalostným výsledkom držia pred poslednými zápasmi šancu vo svojich rukách. Štastenu sa nedá pokúšať donekonečna, občas jej treba ukázať, kto je pánom. Ukážme, že postup medzi najlepších si zaslúžime!