Main Content

NHL: Boston v divokom zápase zdolal Toronto, prispel k tomu aj Chára

utorok, 14. máj 2013 10:05 | Autor: TASR

New York 14. mája (TASR) - Boston a NY Rangers sa v noci na utorok stali poslednými dvoma postupujúcimi tímami do 2. kola play off Východnej konferencie zámorskej NHL, v ktorom sa tieto tímy stretnú proti sebe. Boston v divokom zápase zdolal aj s prispením slovenského obrancu Zdena Cháru Toronto 5:4 po predĺžení, Rangers vyhrali na ľade Washingtonu 5:0.

V Bostone videli diváci poriadne divoký zápas, v ktorom domáci Bruins boli na pokraji vyradenia. Ešte 10 minút a 42 sekúnd pred koncom tretej tretiny prehrávali 1:4, ale v hektickom závere dokázali vyrovnať na 4:4 a nakoniec vyhrali v predĺžení. Hrdinom zápasu sa stal útočník Bostonu Patrice Bergeron, ktorý v poslednej minúte riadneho času vyrovnal a nakoniec strelil aj víťazný gól. "Bol to jeden z najbláznivejších zápasov v mojej kariére. Boli sme blízko k vypadnutiu, ale stále sme verili a nakoniec sme našli cestu k úspechu. Je to neskutočné," povedal dvojgólový hrdina Bergeron, ktorý sa v prvých šiestich dueloch presadil strelecky len raz. Bruins sú vôbec prvým tímom v histórii NHL, ktorý vyhral siedmy zápas, keď v tretej tretine prehrával o tri góly. "Mali nás na lopatkách...Nebudem tu tvrdiť niečo iné, to by som klamal. Mali nás na lopatkách..," povedal na pozápasovej tlačovke tréner Bostonu Claude Julien.

"Medvede" naštartoval gólom v 50. minúte Nathan Horton a znížil na 2:4. Definitívne K.O. mohol domácim nasadiť Matt Frattin, ktorý sa tri a pol minúty pred koncom rútil sám na Tuukku Raska, ale nedal a dal šancu Bostonu. Bruins v divokom závere odvolali brankára a 82 sekúnd pred koncom dorazil Milan Lucic za brankára Jamesa Reimera Chárovu strelu a znížil na rozdiel jedného gólu. Tréner Julien si zobral oddychový čas a domáci 51 sekúnd pred záverečnou sirénou vyrovnali. Od modrej čiary vystrelil Bergeron, Chára perfektne zakryl brankárovi výhľad a puk skončil v horných poschodiach bránky Maple Leafs. Diváci v Boston Garden šaleli a rozbehnutí Bruins išli do predĺženia s veľkou psychickou výhodou. Tú nakoniec využili a po chaose v obrannom pásme Toronta rozhodol Bergeron. "Došla nám para. V záverečných fázach zápasu na nás vyvinul Boston tlak a nestíhali sme. Prehrať takto rozbehnutý zápas je veľmi smutné," povedal kouč Toronta Randy Carlyle. Boston sa s Rangers stretne v play off po 40 rokoch. Chára si pripísal jednu asistenciu, zaznamenal dva plusové body a súperovho brankára ohrozil tromi strelami. Na ľade strávil až 35:46 minút, čo bola ďaleko najvyššia porcia zo všetkých hráčov.

V druhom stretnutí tejto konferencie NY Rangers rozhodli o svojom postupe v siedmom súboji vo Washingtone hladkým víťazstvom 5:0. Capitals nenašli druhý zápas po sebe spôsob ako prekonať brankára Henrika Lundqvista, ktorý zaznamenal 35 úspešných zákrokov a druhý "shutout" po sebe. "Bol to asi náš najlepší zápas v sérii. Lundqvist chytal skvele, ale kredit treba dať všetkým hráčom, ktorí hrali v defenzíve perfektne," povedal tréner "jazdcov" John Tortorella. Dve čisté kontá v zápasoch play off šesť a sedem naposledy zaznamenal v roku 2002 legendárny český brankár Dominik Hašek v službách Detroitu. Washington viedol v sérii 2:0 a 3:2 na zápasy, Rangers však doma vždy vyhrali a vynútili si rozhodujúci zápas. Capitals chýbala produktivita najlepšieho strelca základnej časti Alexandra Ovečkina, ktorý bodoval len v prvých dvoch dueloch série. Po zápase sa "vylial" ruskému reportérovi Slavovi Malamudovi a ten preložil Ovečkinove ostré slová anglicky hovoriaci novinárom. Ruský hokejista napadol vedenie ligy, že chcelo siedmy zápas. "Ako je možné, že sme v šiestom zápase nemali ani jednu presilovku? Nehovorím, že prišiel príkaz vedenia NHL, ale niekto jednoducho chcel siedmy zápas. Sezóna bola krátka a liga potrebuje profitovať...," nebral si servítky Ovečkin. Rangers sa v semifinále Východnej konferencie stretnú s Bostonom, s ktorým hrali v play off naposledy v roku 1973. Z triumfu sa vtedy tešili Rangers.

1. kolo play off NHL:

Východná konferencia - 7. zápasy:

BOSTON (4.) - TORONTO (5.) 5:4 pp (1:1, 0:1, 3:2 - 1:0) Góly: 6. Bartkowski, 50. Horton, 59. Lucic (CHÁRA), 60. a 66. Bergeron - 10. a 26. Franson, 43. Kessel, 46. Kadri. Brankári: Rask - Reimer, strely na bránku: 35:28. Diváci: 17.565. /konečný stav série: 4:3, do 2. kola postúpil Boston/

WASHINGTON (3.) - NEW YORK RANGERS (6.) 0:5 (0:1, 0:2, 0:2) Góly: 14. Asham, 24. Pyatt, 26. Del Zotto, 41. Callahan, 47. Zuccarello. Brankári: Holtby - Lundqvist, strely na bránku: 35:27. Diváci: 18.506. /konečný stav série: 3:4, do 2. kola postúpili Rangers/