Main Content

KOMENTÁR: Z kritizovaných babrákov partia hrdinov!

utorok, 14. máj 2013 18:50 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Z kritizovaných babrákov partia hrdinov!
KOMENTÁR: Z kritizovaných babrákov partia hrdinov! | zdroj: foto TASR

Ešte včera boli naši hokejoví reprezentanti takmer na odstrel. Po priaznivom výsledku Lotyšov dostali šancu ukázať, že majú na prienik medzi najlepších. Skvelý výkon proti Američanom urobil z kritizovaného tímu partiu hrdinov. Aj taký vie byť hokej.

Našim chlapcom po skvelom výsledku padol kameň zo srdca. Bolo to vidieť na ľade, bolo to vidieť v pozápasových rozhovoroch, bolo to vidieť pri reakciách Barteka, či Hudáčka. Hokejisti cítili z domova kritiku a tlak a keď im nepodľahli, vyslali jasný odkaz: „Napriek kritike sa nevzdávame!“ Nejeden fanúšik sa zahanbil, no chlapci, ubezpečujeme vás, že Slovensko stálo za vami. V internetových diskusiách, v reštauračných zariadeniach, v práci, v škole, v obchode, jednoducho všade bolo, napriek bláznivému času zápasu, cítiť burcovanie pred životne dôležitým zápasom. Kritika-nekritika, Slovensko verilo.

Podstatnejší je však fakt, že si verili samotní hráči. Po tom, ako im včera do žíl vliali krv Lotyši, prakticky okamžite sme mohli sledovať otočku o 180 stupňov v náladách, ako priaznivcov, tak aj celého národného výberu. Hráči zrazu opäť verili, že na postup majú. Stačí „len“ bojovať a podať skvelý výkon.

A presne takého sme sa dočkali. Je zbytočné riešiť, či góly boli šťastné alebo nie. Hráči už od úvodného vhadzovania priam sršali odhodlaním a za priaznivým výsledkom šli doslova „po hlave“. Fínsky ľad horel. Herný obraz, ktorý nám v minulom roku priniesol veľký úspech, zaúradoval aj v tomto zápase. Všetko zrazu do seba zapadalo a vtedy sa hrá oveľa ľahšie. Ľahšie je aj trénerovi, ak sa mu miesto otázky, kohovôbec postaviť, tisne otázka, koho z ľadu stiahnuť. Od osemnásťročného Daňa po hrajúcu legendu Šatana bolo vidieť, že tím je pripravený pobiť sa o svoju šancu. Bolo vidieť, že tím chce poslať na Slovensko dobrú správu. Bolo vidieť, že tím chce sám sebe dokázať, že na to má. Tím na čele s trénerom Vujtkom ukázal nezlomný charakter a nôž, ktorý mali na krku nielenže odvrátili, rovno ho zabodli do súpera s odkazom: Takto sa hrá so srdcom!

Snaha sa slovenským hokejistom vyplatila. Postúpili medzi osmičku najlepších, splnili cieľ, ktorý mali už od začiatku a naservírovali Slovensku chutné obedné menu. Slovenský fanúšik cíti náladu mužstva, a tak reagoval negativisticky, keď hra jeho reprezentantov pripomínala ponurú noc. Po svitaní v podobe bojovnosti a postupu je však pripravené na dobrodružstvo nového dňa a čaká. Slovensko je kvôli hokeju opäť na nohách. Slovensko opäť žije hokejom!