Main Content

NHL: Pittsburgh a LA Kings sa ujali vedenia v sériach

streda, 15. máj 2013 09:05 | Autor: TASR

NHL: Pittsburgh a LA Kings sa ujali vedenia v sériach
NHL: Pittsburgh a LA Kings sa ujali vedenia v sériach | zdroj: TASR

New York 15. mája (TASR) - Hokejisti Pittsburghu zvíťazili v noci na stredu v úvodnom zápase 2. kola play off Východnej konferencie zámorskej NHL nad Ottawou 4:1.

Dva body za gól a asistenciu si pripísal domáci Jevgenij Malkin, ktorého po stretnutí vyhlásili za prvú hviezdu súboja. Víťazstvo vychytal opäť český brankár Tomáš Vokoun.

V úvodnom zápase semifinále Západnej konferencie vyhrali obhajcovia trofeje z Los Angeles nad San Jose 2:0. Čisté konto zaznamenal brankár Jonathan Quick, ktorý zastavil všetkých 35 striel Sharks.

Dva góly v presilovke, jeden v oslabení a výborný brankár Vokoun. Hokejisti Pittsburghu rozhodli zápas v špeciálnych situáciách a vstúpili perfektne do semifinále Východnej konferencie. "Tučniaci" po góloch Paula Martina, Jevgenija Malkina, Chrisa Kunitza a Pascala Dupuisa zdolali Ottawu 4:1 a ujali sa vedenia v sérii. Pittsburgh potvrdil, že v početnej výhode je najlepším tímom ligy. V súboji s najlepším tímom v oslabení využil dve zo štyroch presiloviek a vylepšil si štatistiku na skvelých 36 percent (9 gólov z 25 presiloviek). Sens mali najlepšie štatistiky v oslabení v základnej časti a v prvom kole proti Montrealu "zabili" 16 z 19 presiloviek Canadiens. "Vedeli sme, že sú silní v presilovkách. Majú veľmi dobrých a šikovných hráčov a nesmieme sa preto nechať vylučovať," povedal brankár Ottawy Craig Anderson, ktorý zaznamenal 26 zásahov. Prvou hviezdou duelu bol autor víťazného gólu a asistencie Malkin a spoločne s Jaromom Iginlom bodovali sedem zápasov po sebe. V oslabení uzavrel skóre svojím šiestym gólom v play off Dupuis a dostal sa na čelo tabuľky kanonierov. "Hrali sme naozaj veľmi dobre a som spokojný. Vyšli nám presilovky, ale aj pri hre piatich proti piatim sme dobre forčekovali a nemali sme problém prejsť do útočnej tretiny," povedal tréner Pittsburghu Dan Bylsma. Ten do bránky postavil tretíkrát po sebe Vokouna namiesto jednotky Marca-Andreho Fleuryho a "tučniaci" opäť vyhrali. Tridsaťšesťročný český brankár čelil 36 strelám a inkasoval len raz. V NHL odchytal Vokoun viac ako 700 zápasov, ale v semifinále konferencie absolvoval premiérový štart. V zostave Ottawy stále chýbal elitný center Jason Spezza, ale lekári nevylúčili jeho štart v druhom zápase, ktorý je na programe v noci na sobotu opäť v Pittsburghu.

Hokejisti Los Angeles vyhrali v play off piaty zápas po sebe a v sérii so San Jose vedú 1:0. Obhajcovia Stanley Cupu zdolali "žralokov" 2:0, brankár Quick zlikvidoval všetkých 35 striel hostí a zaznamenal šiesty "shutout" v kariére v play off. "Som rád, že nám prvý krok vyšiel. Nemali sme dobrý úvod, ale postupne náš výkon gradoval. Stále však máme čo zlepšovať," povedal Quick, ktorý vychytal 25. víťazstvo v play off a už len jedno ho delí od vyrovnania klubového rekordu Kellyho Hrudeyho. Svoj tretí gól vo vyraďovacích bojoch a opäť víťazný strelil Slava Vojnov, keď 13 sekúnd pred koncom perfektnou strelou prekonal Anttiho Niemiho a otvoril skóre. Dvadsaťtriročný ruský obranca dal dva víťazné góly aj v prvom kole proti St. Louis. Vojnov si pripísal asistenciu aj pri druhom góle Kings, keď jeho strelu tečoval Mike Richards. "Králi" začínali sériu v play off na domácom ľade po dlhých 21 rokoch, naposledy začínali doma v 1992 proti Edmontonu. "Quickie nás podržal, mal skvelé zákroky najmä v prvej tretine a je dôležité, že prvý gól sme strelili my," povedal po zápase autor druhého gólu Richards. Druhý duel kalifornského derby je na programe v noci na piatok opäť v Los Angeles.

 

2. kolo play off NHL

Východná konferencia - 1. zápas:

PITTSBURGH (1.) - OTTAWA (7.) 4:1 (2:1, 1:0, 1:0) Góly: 3. Martin, 13. Malkin, 39. Kunitz, 52. Dupuis - 5. Greening. Brankári: Vokoun - Anderson, strely na bránku: 30:36. Diváci: 18.621. /stav série: 1:0/

 

Západná konferencia - 1. zápas:

LOS ANGELES (5.) - SAN JOSE (6.) 2:0 (1:0, 1:0, 0:0) Góly: 20. Vojnov, 33. Richards. Brankári: Quick - Niemi, strely na bránku: 20:35. Diváci: 18.118.

/stav série: 1:0/