Main Content

Futbal-EL: Benfica Lisabon-Chelsea Londýn 1:2 vo finále v Amsterdame (2)

streda, 15. máj 2013 23:05 | Autor: TASR

Amsterdam 15. mája (TASR) - Futbalisti Chelsea Londýn vyhrali v stredu vo finále Európskej ligy UEFA 2012/2013 v Amsterdame nad Benficou Lisabon 2:1. Zverenci španielskeho trénera Rafaela Beniteza získali cennú trofej rok potom, ako triumfovali v prestížnej Lige majstrov 2011/2012.

Klub zo Stamford Bridge sa stal po Juventuse Turín, Ajaxe Amsterdam a Bayerne Mníchov len štvrtým tímom na starom kontinente s kompletnou zbierkou titulov v európskych pohároch. Benitez získal tretí európsky pohár s tretím odlišným tímom.

Výber trénera Jorgeho Jesusa premrhal šancu získať cennú trofej po dlhých 51 rokoch, keď sa naposledy Benfica radovala vo finále PEM v roku 1962 po triumfe nad Realom Madrid. Odvtedy hrala až sedem finále európskych pohárov, no neuspela v nich ani raz.

finále EL 2012/2013:

Benfica Lisabon - Chelsea Londýn 1:2 (0:0)

Góly: 68. Cardozo (z 11 m) - 59. Torres, 90.+3 Ivanovič, ŽK: Garay, Luisao - Oscar, rozhodoval: Kuipers (Hol.), 51.800 divákov (vypredané)

zostavy a striedania:

Benfica: Artur - Almeida, Luisao, Garay (78. Jardel), Melgarejo (66. Ola John) - Perez, N. Matič, Rodrigo (66. Lima) - Gaitan, Salvio - Cardozo

Chelsea: Čech - Azpilicueta, Cahill, Ivanovič, A. Cole - Luiz, Lampard - Ramires, Mata, Oscar - Torres

V holandskej metropole od začiatku vybehol portugalský zástupca na anglický tím bez rešpektu, no vo finálnej fáze akoby sa bál zisku európskej trofeje po dlhých 51 rokov. Chelsea hrala slabšie, pretaktizovane a jej súper ju dostal účinnejšími kombináciami pod tlak. V 11. minúte Benfica krídelnú akciu potiahla zľava, nasledoval center na Cardoza, ale jeho strelu, rovnako ako aj následný pokus Rodriga obrancovia zblokovali. O chvíľu sa po kombinácii Salvia dostala lopta ku Gaitanovi, ten ale vo vnútri 16-ky strieľal vysoko nad. Silnú fázu Banfica nevyužila ani v 15. minúte, keď po signáli z priameho kopu vnikal z pravej strany Gaitan, ale jeho center Rodrigo minul. "The Blues" hrozili ojedinele a nevedeli dotiahnuť ataky do kompaktnej obrany "orlov". No v 38. minúte mohli ísť do vedenia, loptu si tesne pred šestnástkou dobre pripravil Lampard, jeho tvrdá strela zaplávala a brankár Artur len skvelým reflexom vyrazil na roh. Futbal to v prvom dejstve síce nebol najhorší, ale hráčom dosť komplikoval snahu pomerne šmykľavý terén. Benfica bola lepšia, no mohli ju mrzieť nedotiahnuté šance.

Aj v druhom dejstve sa tlačili dopredu najmä hráči Benficy a v 51. minúte po vysokom centri skóroval hlavou paraguajský kanonier Cardozo, ale rozhodcovia mu odpískali veľmi kontroverzný ofsajd. V 59. minúte po pretiahnutom centri koníčkom hlavičkoval nádejne Salvio, no z okamžitého protiútoku udrela Chelsea. "Tichý zabijak" Torres sa po Čechovom dlhom vyhodení a prestrčení od Matu dostal v tvrdom súboji cez stopéra a kapitána Luisaa, kľučkou obišiel aj brankára Artura a do prázdnej brány otvoril skóre. Benfica bola chvíľu zaskočená, ale späť do hry ju dostala ruka Azpilicuetu v pokutovom území a Cardozo z nariadenej penalty v 68. minúte vyrovnal. A mohol sa stať hrdinom aj v 82. minúte, keď jeho strelu skvele zneškodnil Čech a vzápätí sa nepresadil ani v ďalšej šanci na zadnej tyčke. V 88. minúte nádhernou bombou nerozhodol ani Lampard, ktorého projektil zastavilo brvno Arturovej brány. No v nadstavenom čase, keď sa už schyľovalo k predĺženiu, hlavičkou o všetkom rozhodol stopér "The Blues" Ivanovič. Hoci Cardozo v posledných sekundách mohol vyrovnať.