Main Content

Futbal-EL: Chelsea velebí Ivanoviča,kapitán orlov Luisao:"Snáď sa to raz podarí"

štvrtok, 16. máj 2013 12:05 | Autor: TASR

Amsterdam 16. mája (TASR) - Futbalisti Chelsea Londýn zodvihli nad hlavy po 361 dňoch druhú európsku trofej. Po tom, čo minulý rok triumfovali v Lige majstrov, v stredu do pomyselnej vitríny pridali aj najcennejší kúsok z Európskej ligy UEFA po finálovom triumfe nad Benficou Lisabon.

Hlavným hrdinom večera sa stal stopér Branislav Ivanovič, ktorý doslova v posledných sekundách nadstaveného času rozhodol hlavičkou po rohu a rozhodol o víťazstve 2:1. "Sú to skvelé pocity. Tento tím si to zaslúžil. Mali sme ťažkú sezónu, hrali sme veľa zápasov. Teraz je čas oslavovať," uviedol po stretnutí spokojný strelec. Ivanovičovi po stretnutí poďakoval aj najlepší strelec v histórii Chelsea Frank Lampard: "Už sme si mysleli, že pôjdeme do predĺženia. Počas celých 90 minút sme sa snažili dotiahnuť duel do víťazného konca. Nakoniec sa o to postaral Ivanovič. Nikto si nezaslúži túto trofej viac ako on, bol fantastický. Vďaka patrí aj fanúšikom, ktorí merali cestu až do Amsterdamu."

"The Blues" na ceste za víťazstvom naštartoval v 59. minúte strelec otváracieho gólu Fernando Torres, ktorý po záverečnom hvizde objektívne priznal kvality súpera. "Benfica bola ťažkým súperom a najmä v prvom polčase boli lepší. Všetci sme chceli vyhrať Európsku ligu a možno toto bola naša jediná príležitosť. Som rád, že sa to podarilo."

Zverenci trénera Rafaela Beniteza sa stali po Juventuse Turín, Ajaxe Amsterdam a Bayerne Mníchov len štvrtým tímom na starom kontinente s kompletnou zbierkou titulov v európskych pohároch. Benitez dokonca získal tretí európsky pohár s tretím odlišným tímom. "Naozaj náročný duel. Vedeli sme, že Benfica má kvalitný tím a že musíme byť pozorní najmä v obrane. Mali sme náročnú sezónu, bolo to o to ťažšie, že sme boli favoritmi. Keď hráte niekoľko zápasov týždenne a každý sa snažíte vyhrať, nie je to jednoduché," citovala agentúra dpa Beniteza, ktorý sa tak úspešne rozlúčil s tímom zo Stamford Brigde, keďže čoraz častejšie sa hovorí o Jose Mourinhovi ako jeho nástupcovi.

Naopak, pre Benficu mal večer v Amsterdame trpkú príchuť. Výber trénera Jorgeho Jesusa premrhal šancu získať cennú trofej po dlhých 51 rokoch, keď sa naposledy Benfica radovala vo finále PEM v roku 1962 po triumfe nad Realom Madrid. Odvtedy hrala až sedem finále európskych pohárov, no neuspela v nich ani raz. Podľa Jesusa bol jeho tím aj napriek prehre lepším ako anglický súper. "Vo finále sa stretli dva naozaj výborné tímy, ale my sme boli po väčšinu času lepší. V niektorých momentoch nám chýbalo trochu šťastia, ale ukázali sme svetu, že sme hodní víťazstva," uviedol 58-ročný Portugalčan a dodal: "Musím poďakovať všetkým v Benfice. Portugalským fanúšikom, ako aj naším tímovým. Určite si zaslúžili vidieť trofej v našich rukách."

Malú iskru nádeje vykresal pre portugalský tím Oscar Cardozo, ktorý v 68. minúte premenil nariadenú penaltu a v záverečných sekundách premrhal vyloženú šancu na vyrovnanie. "Šance nám môžu mrzieť, ale určite môžeme byť spokojní s predvedenou hrou. My sme boli dobrí, no Chelsea bola šťastnejšia," skonštatoval kapitán Benficy Luisao. "Myslím si, že nikto z hráčov nerozmýšľal nad predchádzajúcimi prehrami vo finále. To je už história. Verím, že sa aj nám raz podarí zodvihnúť trofej."

Sklamanie netajil ani gólman Benficy Artur Moraes. "Hrali sme dobre, ale potom dali gól a my sme už nemali viac času zvrátiť stav. Je smutné, že tento klub si pripísal ďalší neúspech vo finále EL. Verím, že všetko sa raz zmení a konečne sa od neúspechov odrazíme."