Main Content

KOMENTÁR: Klišé o vyrovnanosti súperov už nie je len klišé

štvrtok, 16. máj 2013 13:16 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Klišé o vyrovnanosti súperov už nie je len klišé
KOMENTÁR: Klišé o vyrovnanosti súperov už nie je len klišé | zdroj: foto TASR

Hoci je už naplno rozbehnutá vyraďovacia fáza MS 2013 v hokeji, slovkom sa predsa len vráťme k základnym skupinám, ktoré skončili v utorok. Tie priniesli niekoľko prekvapivých výsledkov, ktoré len potvrdili trend z posledných rokov. Tímy, ktoré pred pár rokmi plnili rolu hokejových trpaslíkov, sú pripravení narušiť hegemóniu osmičky „klasických“ hokejových veľmocí.

S časmi, keď tradičné hokejové krajiny nadeľovali outsiderom majstrovstiev sveta v hokeji dvojciferné prídely sú definitívne preč. Už dlhšiu dobu. V ostatných rokoch neustále počúvame o postupnom vyrovnávaní účastníkov hokejových šampionátov. Hokejisti majú tieto slová naučené ako mantru, ktorú omieľajú snáď v každom druhom rozhovore. Doteraz však išlo maximálne o občasné znepríjemnenie pozície favorita úpornou defenzívou zo strany betonárskych Nemcov, odhodlaných Škandinávcov, či šikovných Lotyšov. Tohtoročný šampionát nás však definitívne utvrdil v tom, že žiaden účastník elitnej kategórie MS už neplní rolu fackovacieho panáka. Ba naopak, slovo outsider treba rýchlo zo slovníka odstrániť, čo najskôr.

Prakticky od nepamäti dominuje v hokeji šestica tímov – Kanada, Rusko (Sovietsky zväz), Švédsko, Fínsko a Česká republika ako nástupnícka krajina Československa. Približne od roku 2000 sa k danej šestici pripojilo Slovensko, ktorému chvíľu trval návrat medzi pravidených účastníkov vyraďovacích bojov. Nasledovalo Švajčiarsko. Vytvorila sa silná osmička tímov, ktoré len s malými zaváhaniami, pravidelne vytvárala štvrťfinálové dvojice v boji o medaily. Aj na tomto šampionáte si postup do záverečnej fázy vybojovalo práve toto zoskupenie reprezentačných výberov. Na prvý pohľad sa teda veľa nezmenilo. Iné je to však už pri pohľade na výsledky, a nielen tohtoročné. Pri nich vidíme, že sa hokejové mapy favoritov musia začať prepisovať.

Nie je výsledkom náhody, že Francúzi porážajú Rusov, Slovinci zatápajú Kanade, Nóri, Lotyši, Dáni, či Nemci majú len na krok do štvťfinále. Hokej naberá na popularite vo viacerých štátoch a už nie je pravdou, že je výsostnou záležitosťou niekoľkých tradičných krajín. Ba naopak, hokejové podmienky v Nórsku, Dánsku, či ďalších krajinách sú už na mile vzdialené tým slovenským, či českým. A zasadené semienka začínajú prinášať úrodu v podobe výkonostného skoku spomenutých krajín.

Hokejoví priaznivci zo silnej hokejovej osmičky si zvykli na úspech. Je však len pre hokej dobré, že sa špička rozširuje. Slováci, Česi i ostatné hokejové veľmoci už nemôžu každoročne očakávať vydláždenú cestu do štvrťfinále, kde sa už medzi „silnými“ rozhodne. Nielen, že súčasný stav prispieva k popularizácii hokeja, núti nás samotných k nezaspatiu na vavrínoch.

Hoci to tento rok ešte s prienikom bývalých hokejových „trpaslíkov“ do bojov o medaily nevyšlo, tohtoročný šampionát je jasným signálom „malých“ smerom k „veľkým“: Svoje miesta si budete musieť zaslúžiť! Čaká nás nová, ešte vzrušujúcejšia hokejová etapa. Etapa, v ktorej si nemôže byť nikto ničím istý. Dúfajme, že v nej uspeje aj Slovensko.