Main Content

San Jose porazilo LA, Detroit zdolal Chicago

nedeľa, 19. máj 2013 10:05 | Autor: TASR

San Jose porazilo LA, Detroit zdolal Chicago
San Jose porazilo LA, Detroit zdolal Chicago | zdroj: TASR

New York 19. mája (TASR) - Hokejisti Detroitu vyhrali v sobotňajšom druhom zápase 2. kola play off Západnej konferencie zámorskej NHL na ľade Chicaga 4:1 a vyrovnali stav série na 1:1. Domácim nepomohla ani asistencia slovenského centra Michala Handzuša. V ďalšom zápase vyhrali "žraloci" zo San Jose nad Los Angeles 2:1 po predĺžení a znížili stav série na 1:2. O víťazstve Sharks rozhodol v 89. sekunde predĺženia v presilovke Logan Couture.

V Chicagu išlo spočiatku všetko podľa plánov "jastrabov". Držitelia Prezidentskej trofeje za víťazstvo v základnej časti otvorili skóre v 15. minúte, keď v prečíslení troch na jedného prihral Handzuš krídelníkovi Patrickovi Kaneovi a ten svojím vôbec prvým gólom v prebiehajúcom play off otvoril skóre. Red Wings ale potom prevzali iniciatívu, boli aktívnejší aj na strely a štyrmi presnými zásahmi otočili skóre duelu. V 23. minúte vyrovnal krídelník Damien Brunner, keď tečoval strelu českého obrancu Jakuba Kindla. V závere druhej tretiny pripravil kapitán Henrik Zetterberg parádnou prihrávkou víťazný gól pre Brendana Smitha a v tretej časti ešte poistili víťazstvo Johan Franzen a Valtteri Filppula. "Nezopakovali sme výkon z prvého zápasu, ale mali sme aj dobré momenty a vytvorili sme si šance. Musíme však byť efektívnejší v útočnom pásme," povedal kapitán Chicaga Jonathan Toews. Napriek trom streleckým pokusom sa nepresadil domáci útočník Marián Hossa, na konto mu pribudol iba mínusový bod. Handzuš mal okrem asistencie rovnako jednu "mínusku". "Mali sme viac energie ako v prvom zápase a čo je dôležité, premieňali sme šance," povedal Zetterberg, ktorý zaznamenal dve asistencie a vyhlásili ho za druhú hviezdu zápasu. Elitný švédsky útočník sa dostal do formy, keď v posledných štyroch zápasoch nazbieral 10 bodov. Detroit po piatich prehrách v základnej časti a jednej v play off vyhral v tejto sezóne nad Chicagom prvýkrát. Tretí zápas série sa hrá v Detroite v pondelok v noci.

V kalifornskom derby znížili hokejisti San Jose stav série s Los Angeles na 1:2. V treťom zápase vyhrali "žraloci" 2:1 po predĺžení, keď o víťazovi rozhodol už v 2. minúte svojím štvrtým gólom v tohtoročnom play off Couture. Obhajcovia Stanley Cupu doplatili na vylúčenia z poslednej minúty riadneho času, keď na trestnú lavicu putovali Robyn Regehr a Trevor Lewis. Sharks mali obrovský tlak v presilovke o dvoch hráčov a 11 sekúnd po návrate prvého vylúčeného hráča rozhodli. Skóre duelu otvorili domáci už po 94 sekundách zásluhou presilovkého gólu produktívneho obrancu Dana Boylea. "Králi" však vyrovnali ešte v prvej časti, keď nováčik Tyler Toffoli vystihol chybnú rozohrávku Brada Stuarta a strelil svoj prvý gól v kariére v play off. Šance Kings na úspech držal perfektným výkonom brankár Jonathan Quick, ktorý čelil 40-tim strelám. "Dnešný zápas bol pre nás veľmi dôležitý, keby sme prehrali, tak by to bolo zlé. Za tento výkon sme si zaslúžili vyhrať. Veľmi dobre zahrali naši kľúčoví hráči a sme späť v sérii," povedal tréner Sharks Todd McLellan. Do zostavy San Jose sa po zranení vrátil český útočník Martin Havlát.

 

2. kolo play off NHL

Západná konferencia - 2. zápas:

CHICAGO (1.) - DETROIT (7.) 1:4 (1:0, 0:2, 0:2)

Góly: 15. Kane (HANDZUŠ) - 23. Brunner, 37. Smith, 48. Franzen, 53. Filppula. Brankári: Crawford - Howard, strely na bránku: 20:30. Diváci: 21.822.

/stav série: 1:1/

 

3. zápas:

SAN JOSE (6.) - LOS ANGELES (5.) 2:1 pp (1:1, 0:0, 0:0 - 1:0)

Góly: 2. D. Boyle, 62. Couture - 11. Toffoli. Brankári: Niemi - Quick, strely na bránku: 40:27. Diváci: 17.562. /stav série: 1:2/