Main Content

MS 2013 v hokeji: Analýza finále a zápasu o 3. miesto

nedeľa, 19. máj 2013 11:32 | Autor: Jakub Mihálik

MS 2013 v hokeji: Analýza finále a zápasu o 3. miesto
MS 2013 v hokeji: Analýza finále a zápasu o 3. miesto | zdroj: foto TASR

A je to tu! Sedemdesiaty siedmy hokejový šampionát dnes vstupuje do svojho posledného dňa, ktorý nám odhalí konečné medailové poradie. Najprv spoluhostiteľ turnaja Fínsko vyzve na odvetu hráčov USA. Večer potom domáce Švédsko skríži hokejky rozbehnutým Švajčiarom. Čo nás čaká a neminie, sa dozviete v analýze oboch zápasov.

Fínsko – USA
 
Začiatok o 16:00
 
V zápase sklamaných semifinalistov si to rozdajú dva tímy z našej, helsinskej skupiny, Fínsko a Spojené štáty americké. Práve zápas o bronz sa často vyznačuje tým, že niektoré tímy už nevedia nájsť motiváciu, keďže ich cesta skončila tesne pod vrcholom. Podobný príbeh zažili Fíni minulý rok, keď sa doma v Helsinkách nedostali cez suverénnych Rusov a zápas proti Čechom ich už nenašiel v optimálnom rozpoložení. Tento rok však budú mať dvojitú motiváciu, keďže na pôde odvekého rivala zo Švédska sa medaila nezískava každý rok. Druhým motívom pre zvýšené sústredenie Fínov je porážka, ktorú im Američania uštedrili ešte v základnej skupine.
 
Na druhej strane sú zámorskí hokejisti známi tým, že keď nejde o zlato, ide o nič, no mladý americký tím určite motiváciu na úspech nájde. Američania totiž svoju poslednú medailu datujú ešte do roku 2004, keď na šampionáte v Českej republike porazili v zápase o bronz slovenský výber v pamätnom nájazdovom rozstrele. Odvtedy sa Američania na pomyselný stupeň pre víťazov nedostali a je čas to napraviť.

Oba celky sa už na šampionáte raz stretli. V základnej skupine H uštedrili Američania Fínom ich jedinú prehru v skupine, keď sa radovali po jasnom výsledku 4:1. Práve na tento výkon bude chcieť tím  Joea Sacca nadviazať a zabudnúť tak na včerajšiu porážku od Švajčiarov, ktorí americký tím nepustili prakticky k ničomu. Američania sa až do včerajšieho zápasu mohli pochváliť najlepšou útočnou bilanciou zo všetkých tímov. Viedli v počte strelených gólov (32), v percentuálnej úspešnosti streľby, premieňali každú tretiu presilovku. Nula v kolonke strelených gólov proti Švajčiarom im tímové štatistiky trochu pohoršila, no stále sú v spomenutých štatistikách medzi trojicou najlepších.

Na druhej strane stojaci Fíni výraznejšie nevyčnievajú v žiadnej tímovej štatistike, no vo svojich radoch majú najväčšiu individualitu doterajšieho priebehu šampionátu. Petri Kontiola stále drží s 15 kanadskými bodmi prvú priečku turnajového bodovania a ohroziť ho môže pravdepodobne už len jeho dnešný náprotivok, rovnako center prvej formácie, Paul Stastny. Práve súboj týchto dvoch ofenzívnych lídrov bude pravdepodobne rozhodujúci pre dej zápasu. Kontiola sa so svojimi krídlami Aaltonenom a Pesonenom včera proti Švédom dostal do priameho súboja s formáciou bratov Sedinovcov a Louia Erikssona, ktorí fínsku elitnú formáciu predčili v každom ohľade. Preto bude zaujímavé sledovať, ako sa s Kontiolovcami vysporiada prvý útok USA. Ten vyznáva iný štýl hokeja ako švédska prvá formácia, keď sa prezentujú hlavne priamočiarym hokejom a agílnosťou v predbránkovom priestore. Ak sa s Fínmi pustia do útočných pretekov, Kontiola zaiste udrie. Recept pre USA tkvie v pozornej, zabezpečenej obrane a rýchlych kontrách.

Priame porovnanie brankárov oboch tímov hovorí v prospech Fínska. Raanta počas celého šampionátu dokazuje stabilitu svojich výkonov a oproti Gibsonovi, ktorý nastúpil aj včera, má viac skúsenosti, no turnajové štatistiky až tak jasnou rečou nehovoria. Úspešnosť zásahov na úrovni 93,4% a gólový priemer 2,0 na zápas finskeho gólmana a 95,24% Gibsona, sú porovnateľné výsledky.

Miernym favoritom duelu sú Fíni, ktorí majú skúsenejšie mužstvo, no prvý vzájomný zápas naznačil, že Američania s Fínmi budú minimálne držať krok. V tomto zápase by sme sa mohli dočkať viac ako 3 gólov, čo bol semifinálový priemer a oba celky, ktoré ostali vo svojich zápasoch na nule, si budú chcieť napraviť streleckú chuť. Koho favorizujete na zisk striebra?
 
Švédsko – Švajčiarsko
 
Začiatok o 20:30
 
Posledný zápas šampionátu nám dá odpoveď na otázku, kto bude novopečeným majstrom sveta. Už pred zápasom však vieme povedať, že sa bude prepisovať história. Buď vyhrajú Švédi, ktorí by sa tak stali po 27 rokoch prvým usporiadateľom, ktorý na domácom šampionáte získa zlato, alebo sa z víťazstva budú radovať prvýkrát v histórii Švajčiari. Tí už postupom do finále prepísali dejiny, keď sa im po 78 rokoch podarilo zopakovať minimálne striebro. No nabudení Helvéti chcú viac.

Skromný švajčiarsky tím postupoval turnajom ako nôž maslom. Tím, ktorý v posledných ročníkoch neprenikol ani medzi ôsmich najlepších, v základnej skupine porazil všetkých svojich súperov, vrátane favorizovanej Kanady, či svojho dnešného súpera zo Švédska. Do štvrťfinále napriek tomu nevstupovali v pozícii favorita. Český tím sa však podruhýkrát musel skloniť umeniu Švajčiarov, ktorí sami nečakali, že môžu ísť tak ďaleko. No išli ešte ďalej Favoritmi neboli ani v semifinále, a predsa sa predstavia v dnešnom finále, v ktorom, ako obvykle, nebudú papierovým favoritom. 

Švédov v základnej skupine pribrzdila prehra práve so Švajčiarmi. Keď k tomu pridali prehru s Kanadou, bolo z toho až tretie miesto a obavy švédskych fanúšikov o konkurencieschopnosti tímu zloženého prevažne z hráčov pôsobiacich v Európe. Príchodom bratov Sedinovcov sa však tvár tímu zmenila. V nájazdoch porazili Kanadu, Fínom nedovolili prakticky nič a razom sú favoritom na zlato. K nemu im chýba už len jediný krok, vrátiť prehru švajčiarskemu prekvapeniu.

O tom, že si finálová dvojica zaslúžila prejsť až na vrchol, svedčia tímové štatistiky. Stretávajú sa dve najlepšie obrany, ktoré navyše dokázali svojich semifinálových súperov udržať na nule. Brankárska dvojica Švajčiarov – Berra, Gerber je najlepšou na turnaji, o čom svedčí úspešnosť zákrokov na úrovni 95,4%. Obaja sa v bráne pravidelne striedali a je ťažké vybrať z nich len jedného, ktorý sa predstaví vo finálovom zápase. Na druhej strane stojí Jhonas Enroth z Buffala, ktorý v individuálnej štatistike drží 95,51% úspešnosť.

Vo finále sa proti sebe postavia najlepšia presilovka, proti najlepším oslabeniam. Švajčiari si držia na celom turnaji úspešnosť 32,26 %, zatiaľ čo Švédi ubránili 91,67% oslabení. 

Vo finále pravdepodobne nemôžeme očakávať výrazné gólové hody. Dve najpevnejšie defenzívy, dôležitosť duelu, to všetko nasvedčuje, že zápas môže rozhodnúť jeden gól. Švajčiarsky kolektívny výkon bude čeliť zdrvujúcej sile prvej formácie a fanúšikom v hale Globen, ktorí budú hnať domácich dopredu. Švajčiari už však neraz na tomto turnaji dokázali, že predzápasové predpoklady sa im poslúchať nechce, preto dnešné finále sľubuje napínavý zápas. Kto sa bude radovať z historického zlata?