Main Content

David Beckham – jediný a jedinečný

nedeľa, 19. máj 2013 12:08 | Autor: Jakub Vaverka

David Beckham – jediný a jedinečný
David Beckham – jediný a jedinečný | zdroj: foto TASR

Rovnako ako v prípade Sira Alexa Fergusona môžeme s pokojom napísať, že aj David Beckham bol, je a bude len jeden. Hráč, ktorý ako malý sníval o tom, že bude vyhrávať trofeje s Manchestrom United si splnil svoj detský sen, zosobášil sa so speváčkou Victoriou zo Spice Girls, založil si vlastnú módnu značku a stal sa najbohatším futbalistom súčasnosti. Veru, našli by ste iba málo ľudí, ktorí by populárneho „Becksa“ nemali radi.

HRÁČSKA KARIÉRA

Svoju bohatú kariéru začínal David už v mladom veku v Manchestri United, z ktorého si však v roku 1995 odskočil na hosťovanie do menej známeho Prestonu North End, kde v piatich zápasoch dvakrát skóroval. Následne sa naplno udomácnil v zostave Manchestru United a na Old Trafford strávil dovedna deväť rokov, počas ktorých odohral v Premier League 265 zápasov a súperových brankárov prekonal 62- krát. V Lige majstrov počas tohto obdobia nastúpil na 77 duelov a skóroval 14 gólov. Beckham taktiež v Manchestri zažil aj slávne trouble z roku 1999, keď sa Red Devils stáli kráľmi Európy.



V roku 2003 sa veľa diskutovalo o odchode Davida Beckhama do Realu Madrid. Sir Alex Ferguson sa vtedy vyjadril, že novinári vymýšľajú nezmysly a tímu ako je Biely Balet mi nepredal ani vírus. Nakoniec však bolo všetko inak a v tom istom roku sa Becks stal súčasťou projektu prezidenta Realu Madrid Florentina Pereza s názvom Galacticos. V spolupráci s Casillasom, Owenom, Raúlom, Ronaldom či Zidaneom Beckham posielal do kolien jedného súpera za druhým a svojimi priamymi kopmi sa pomaly zapisoval do futbalovej histórie.  V metropole Španielska otec štyroch detí odohral 116 zápasov a skóroval 13 presných zásahov. Jeho madridská bilancia v Lige majstrov bola o niečo skromnejšia, nastúpil v 26 zápasov a dal dva góly. V roku 2007, po štyroch sezónach v kráľovskom veľkoklube prišla v Beckhamovej kariére ďalšia veľká zmena.



Futbalista, ktorý už nebol len hráčom ale aj módnou ikonou putoval do USA, kde spolu so svojou ženou plánoval urobiť ďalšiu dieru do sveta a opäť sa mu to podarilo.  V Amerike, presnejšie v Los Angeles, kde David pôsobil v tíme Galaxy strávil päť rokov, absolvoval 115 zápasov v MLS a trafil sa do čierneho 18- krát. Počas svojej americkej anabázy si odskočil aj na hosťovanie do AC Miláno, počas ktorého si zahral 29 zápasov v Serii A, ku ktorým pridal 2 góly. S tímom zo San Sira si vyskúšal po viacročnej odmlke v sezóne 2009/2010 v dvoch zápasov aj Ligu majstrov. Svoje účinkovanie v USA David Beckham ukončil ako inak s titulom v sezóne 2011/2012.



Poslednou kariérnou zastávkou sa pre anglickú futbalovú legendu stalo Francúzsko a Paríž Saint Germain. V mužstve, ktoré je dopované arabskými petro – dolármi strávil od januára tohto roku polsezónu, počas ktorej takmer vyradil Barcelonu z Ligy majstrov a do svojej zbierky získal aj titul v Ligue 1. Pre úplnosť dodajme, že Becks  zatiaľ nastúpil v PSG na 10 ligových a 2 európske zápasy, žiaľ, neskóroval ani raz. Parížsky celok ukončí sezónu cez víkend na ihrisku Lorientu.

Opomenúť nemôžeme ani Beckhamovu kariéru v reprezentácii. Za Albión odohral 115 zápasov, skóroval 17 gólov a prihral na 36 presných zásahov.  Vo svojej kariére ex- kapitán Anglicka vyhral Ligu majstrov, Premier League, La Ligu, MLS, Ligue 1, FA Cup, Španielsky superpohár, FA Youth Cup, Community Shield a aj MS klubov s Manchestrom United v roku 1999.

VŽDY SLUŠNÝ

Hráč sa počas kariéry vyprofiluje svojsky. Niekto je výbušný typ, iného nič nerozhádže a niekto filmuje. David Beckham patril medzi flegmatikov a vylúčenia rozhodne neboli nič pre neho. V Manchestri United počas deviatich rokov nevidel červenú kartu ani raz, v drese Anglicka dvakrát, v Reale Madrid štyrikrát a v LA Galaxy s PSG po  jednom raze. 

Na rozdiel svojho správania na ihrisko, Beckham vedel šokovať svojimi účesmi, ktoré často udávali celosvetové trendy. Od roku 1992 vystriedal 16 účesov, aj v tomto ukazovateli patrí medzi rekordérov.