Main Content

KOMENTÁR: Kontraproduktívny príchod Ovečkina?

nedeľa, 19. máj 2013 11:59 | Autor: Dávid Lech

KOMENTÁR: Kontraproduktívny príchod Ovečkina?
KOMENTÁR: Kontraproduktívny príchod Ovečkina? | zdroj: foto TASR

Dnes vyvrcholia 77. majstrovstvá sveta v hokeji. Vo finále si sily zmerajú domáci Švédi s doposiaľ neporazeným výberom Švajčiarska. O bronz budú bojovať Fíni proti Američanom. V najlepšej štvorke tak nefiguruje jeden z najväčších favoritov na zisk cenného kovu – Rusko. Kde sa stala chyba?

Ruskí hokejisti prišli na tohtoročný šampionát s jediným cieľom, a to obhájiť majstrovský titul z vlaňajška, nakoniec však z turnaja odchádzali ako porazení a doslova ponížení. Hráči USA s Rusmi urobili krátky proces a v štvrťfinálovom boji ich deklasovali vysoko 8:3.
 
Zverenci Zinetulu Biljaletdinova vstupovali do vyraďovacej fázy MS 2013 ako jeden z favoritov. Zo skupiny H postúpili z druhého miesta, svojim súperom v siedmich zápasoch nastrieľali 29 gólov, čo ich radilo so Švajčiarmi na delené prvé miesto v počte strelených gólov. So 14 inkasovanými gólmi sa mohli pýšiť jednou z najlepších defenzív na tohtoročnom šampionáte.
 
Ruská mašina, ktorá valcovala súpera za súperom sa zadrhla až v závere skupinovej fázy, keď prehrala s Francúzskom a Fínskom, svoje zaváhanie však odčinila výhrami so Slovákmi a nepríjemným Rakúskom. Do štvrťfinálového súboja proti USA tak šli Rusi dobre naladení s posilneným sebavedomím, keď v skupine amerických súperov zdolali 5:3. Celý svet veril ruským hokejistom, nič nenasvedčovalo tomu, že by sa cesta Rusov mala skončiť už pred semifinále. Opak sa stal pravdou.
 
Do najlepšej štvorky postúpila americká reprezentácia, ktorá bez väčších problémov zvíťazila vysoko 8:3 a suverénnym Rusom pristrihla krídla. Majstri sveta z roku 2012 skončili pred bránami semifinále a na turnaji sa museli uspokojiť s celkovým šiestym miestom.
 
Mužstvo nabité hviezdami tento rok nesiahne na medailu. Je to obrovské sklamanie pre širokú fanúšikovskú základňu ruskej zbornej. Veď tá mala na súpiske hráčov ako Ilja Nikulin, Ilja Kovalčuk či Alexander Radulov. Prvý menovaný patril medzi najlepších bekov na šampionáte, zatiaľ čo s útočným tandemom Kovalčuk - Radulov si dokázala poradiť máloktorá defenzíva. Ako je možné, že obrovská ofenzívna sila Rusov sa nedokázala presadiť v štvrťfinálovom dueli proti USA? Bol tým problémom brankár John Gibson? Precízna obrana Američanov? Rozhodne nie, hoci americký brankár odchytal veľmi dobrý zápas.
 
Ruský tím posilnil po základnej časti hviezdny útočník Alexander Ovečkin. Ten si prišiel na MS napraviť chuť po nevydarenej sezóne v NHL, so svojím Washingtonom Capitals vypadol už v prvom kole play-off, keď spolu so svojimi spoluhráčmi nestačil v rozhodujúcom siedmom zápase na hokejistov New Yorku Rangers. Neúspech Capitals sa vkladá sčasti aj do rúk 27-ročného krídelníka, ktorý v siedmich zápasoch zaznamenal neuspokojivú bilanciu 1+1, čo je na útočníka takéhoto kalibru veľmi málo. Rodák z Moskvy mal byť ťahúňom svojho celku, no nedokázal svoj tím doviesť v play-off ďalej. Snahu však Ovečkinovi nemožno uprieť. Na gólmana „jazdcov“ Henrika Lundqvista vypálil v siedmich stretnutiach celkom 30 krát, pri všetkej úcte k Lundqvistovi, ktorý patrí medzi svetovú brankársku špičku, vsietiť jeden presný zásah z tridsiatich striel je žalostne málo.
 
Ovečkin po vypadnutí Washingtonu okamžite putoval za ruskou reprezentáciou, ktorej chcel pomôcť obhájiť titul. Deň pred štvrťfinále dorazil do dejiska MS a stal sa členom druhej ruskej formácie. V útoku hral s Popovom a Perežoginom. A v zápase sa prezentoval typickým výkonom, patril medzi najaktívnejších hráčov svojho tímu a na americkú bránu ohrozil až osemkrát. Len jeden jeho strelecký pokus však skončil v bráne. Ovečkin bol vyhlásený najlepším hráčom zápasu a v štvrťfinále podal dobrý výkon.
 
Príchod „Sašu“ však pre Rusov nebol najšťastnejším riešením. Elitná formácia Rusov, ktorá bola na šampionáte mimoriadne produktívna sa o čas na ľade musela deliť s druhou útočnou formáciou, nedostávala toľko priestoru ako v minulých zápasoch a ani presilovkové kombinácie Ruska neboli tak nebezpečné. Navyše príchod „Alexandra Veľkého“ musel zasiahnuť aj kabínu ruskej reprezentácie. Jeho príchod znamenal pre niektorého z hráčov koniec na šampionáte, keď musel sledovať zápas Ruska len z tribúny.
 
Rusko malo veľmi dobre rozohraný turnaj. Nemalo problém so strieľaním gólov, defenzíva pracovala veľmi precízne, hoci sa nevyhla pár chybám. Rusi však v štvrťfinále doslova explodovali, nezvládli zápas s USA a na turnaji skončili. Nie je presne známe ako ovplyvnil príchod Ovečkina na MS ruskú šatňu, no rozhodne to stojí za zmienku.
 
Tohtoročný víťaz Maurice Richard Trophy udeľovanej najlepšiemu strelcovi NHL totiž na šampionát pricestoval bez formy, pripravil niektorého zo svojich spoluhráčov o miesto v zostave a ako neskôr vysvitlo, ruský kanonier hral posledné dva zápasy play-off a štvrťfinálové stretnutie s USA s vlasovou zlomeninou na chodidle. Ovečkinova tohtoročná účasť na šampionáte sa tak skončila fiaskom. Rusom neostalo nič iné len oči pre plač a zo zámoria sa ozývajú stále silnejšie hlasy o jeho odchode z Washingtonu Capitals.