Main Content

KOMENTÁR: Poznačí Mourinha zlyhanie v Madride?

utorok, 21. máj 2013 11:29 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Poznačí Mourinha zlyhanie v Madride?
KOMENTÁR: Poznačí Mourinha zlyhanie v Madride? | zdroj: foto TASR

Real Madrid v tejto sezóne nevyhral okrem španielského superpohára žiadnu výraznú trofej. V skutočnosti, za trojročné pôsobenie získal jeden z najuznávanejších trénerov na svete so slávnym veľkoklubom len 3 trofeje, z ktorých až dve mali pohárový pôvod. Čo to pre veleúspešného trénera znamená?

Pre mnohých trénerov je zisk troch trofejí počas troch sezón v jednom klube výrazným úspechom. Nie však pre Mourinha, nie však pre Real Madrid. José Mourinho vletel do trénerského kolotoča ako reprezentant nastupujúcej generácie trénerov v FC Porto. Úspechy na lavičke Porta vystriedali úspechy v londýnskej Chelsea, nasledoval Inter. Mourinho sám seba začal nazývať The Special One. Úspešnejšieho trénera široko ďaleko nebolo.

Len včera oznámil prezident Realu Madrid, že Mourinho končí na lavičke Realu. José za tri roky obnovených galácticos vyhral len jeden ligový primát, jeden španielsky pohár a jeden superpohár. Málo. Ďalšia etapa v Portugalčanovej kariére tak končí zlyhaním. Mourinho zlyhal, lebo za tri roky nedokázal s nadupaným kádrom vyhrať Realu desiaty triumf v Lige majstrov. Zlyhal, lebo nedokázal výraznejšie narušiť barcelonskú nadvládu, hoci minulá sezóna znamenala majstrovský rekord. Zlyhal, lebo spôsobil v hráčskom kádri rozkol, zlyhal, lebo po vyštvaní Raúla, nezaobchádzal práve v rukavičkách s ďalšou klubovou legendou, Casillasom. Zlyhanie Mourinho doteraz v slovníku nemal. Jeho plánom bolo dobyť všetky najkvalitnejšie ligy v Európe. Uspel v Portugalsku, uspel v Anglicku, uspel v Taliansku. Plným právom tak z Mourinha sršalo sebavedomie všade, kde prišiel. V jednej z dvoch najkvalitnejších líg však prepadol. A tak sa vynárajú otázky.Môže španielske zlyhanie zanechať stopu na sebavedomom prejave Mourinha?

Už nie je totiž Special One, ktorý vyhráva všade, kam príde. Už nie je tým trénerom, ktorý predčil každé očakávanie.  Mourinhovo ďalšie pôsobisko ešte nie je známe. Určite to bude top európsky klub s tými najvyššími ambíciami, o tom niet pochýb. Pôsobenie v Reale Madrid však môže naštrbiť auru širiacu sa okolo Mourinha už dlhé roky. Mourinho nesplnil svoj osobný cieľ vrátiť sa do Anglicka ako dobyvateľ všetkých ostatných kvalitných líg. Na prvý pohľad malicherná vec, na ktorú sa nemožno upierať. Kto však sleduje Mourinha vie, že práve malichernosť je jeho druhým menom.

Môže neúspech z Madridu poznačiť jeho ďalšiu kariéru? Dokáže sa Special One, ktorý bol v Madride v tieni Guardiolu i Vilanovu skôr Special Two, vrátiť na vrchol?Vráti sa do Anglicka, kde po odchode Fergusona môže opäť vládnuť na trénerskom tróne? Na tieto otázky sa odpoveď dozvieme až v najbližších rokoch, no jedno je už známe teraz. Podobné otázky sa môžu spájať len a len s Mourinhom. U žiadneho iného trénera by sa po 3 trofejách nespochybňovala jeho budúca kariéra. Asi predsa len bude „Special“.