Main Content

Detroit vedie nad Chicagom už 3:1, Chára zavinil gól!

piatok, 24. máj 2013 10:05 | Autor: TASR

Detroit vedie nad Chicagom už 3:1, Chára zavinil gól!
Detroit vedie nad Chicagom už 3:1, Chára zavinil gól! | zdroj: TASR

New York 24. mája (TASR) - Hokejisti Bostonu nevyužili v noci na piatok prvú možnosť na postup do finále Východnej konferencie, keď v štvrtom zápase prehrali s NY Rangers na jeho ľade 3:4 po predĺžení. V sérii tak vedú už len 3:1. Slovenský obranca "medveďov" Zdeno Chára zaznamenal deviatu asistenciu v play off a počas 32 minút na ľade sa prezentoval aj dvoma strelami a jednou "mínuskou".

Newyorskí jazdci prežili v hale Madison Sqaure Garden klinickú smrť a zatiaľ zostávajú nažive. Boston mal vo štvrtom zápase série blízko k postupu, keď v riadnom hracom čase dvakrát odskočil do vedenia - 2:0 a 3:2. Nakoniec sa však rozhodovalo až v predĺžení a útočník Chris Kreider udržal nádeje New Yorku Rangers na zvrat série. Dvadsaťdvaročný krídelník svojim prvým gólom v play-off v kariére rozhodol o víťazstve "jazdcov" 4:3 v 8. minúte predĺženia, vďaka čomu znížil jeho tím stav série na 1:3. Kreider vložil hokejku do perfektne načasovanej prihrávky Ricka Nasha a prekonal brankára Tuukku Raska. "Prežívam neopísateľné pocity. Som šťastný, že stále žijeme a môžeme zabojovať o zvrat," povedal strelec víťazného gólu.

Boston mal pritom zápas veľmi dobre rozbehnutý, po góloch Nathana Hortona a nováčika Toreyho Kruga viedol 2:0 a na ľade dominoval. Domácich však nakopol šťastný gól Švéda Carla Hagelina, keď jeho slabú strelu jemne tečoval obranca Johnny Boychuk, brankár Rask spadol na ľad a puk sa pomaly dokĺzal do bránky. Boston "daroval" v úvode tretej časti svojmu súperovi aj vyrovnávajúci gól, ktorý zavinil slovenský obranca Zdeno Chára. Za bránkou ho obral o puk Derek Stepan, zasunul puk do bránky a v 42. minúte vyrovnal na 2:2. Bruins ešte raz viedli, ale duel poslal do predĺženia Brian Boyle. "Robili sme dnes chyby, aké sme v prechádzajúcich zápasoch nerobili a aké si nemôžeme dovoliť. Súper to využil a potrestal nás," povedal Chára, ktorý asistoval pri treťom góle Bostonu, zaznamenal jednu mínusku, dve strely a na ľade bol 31 minút a 52 sekúnd. Boston prestrieľal svojho súpera v pomere 40:32.

Tréner Rangers John Tortorella pod imperatívom víťazstva urobil niekoľko drastických zmien v zostave. Posadil na tribúnu hviezdneho centra Brada Richardsa i Arrona Ashama, pričom poslal do hry dvojicu "brusičov" Krisa Newburyho a Micheala Haleyho, ktorí hrali vo štvrtej lajne spolu s Derekom Dorsettom. Výsledkom bolo, že Kreider sa posunul do druhého útoku k Rickovi Nashovi a práve táto dvojica obstarala víťazný zásah. Séria sa presúva do Bostonu, kde budú mať "medvede"ďalší mečbal.

Na pokraji vyradenia sú Marián Hossa a Michal Handzuš a ich Chicago Blackhawks. V štvrtom zápase 2. kola play off Západnej konferencie prehrali v Detroite 0:2 a v sérii ťahajú za kratší koniec už 1:3. Hossa sa počas takmer 19 minút na ľade prezentoval jednou strelou, Handzuš odohral 15:32 minút a súperovho brankára ohrozil štyrmi strelami. Keď český obranca v službách červených krídiel Jakub Kindl skóroval v polovici zápasu počas presilovej hry, tak ešte netušil, že to bude zásah víťazný. Skóre zápasu totiž už iba spečatil v 60. minúte kanadský krídelník Daniel Cleary gólom do prázdnej bránky. Brankár Detroitu Jimmy Howard zastavil všetkých 28 striel, pričom Red Wings vyhrali päť z posledných šiestich duelov play off. "Myslím, že sme vedeli, že ak budeme hrať spôsobom ako počas posledných dvoch týždňov, podobne ako v sérii s Anaheimom, tak máme šancu," povedal kapitán Detroitu Henrik Zetterberg. "Potrebujeme od každého maximálny výkon. Potrebujeme, aby hráči hrali dobre a začína to už od brankára, keď mu to ide, tak sa zvyčajne darí aj mužstvu. Aj tak to ešte budú tesné zápasy. Mali sme aj trochu športového šťastia, ale to preto lebo sme ho pokúšali." Hokejisti Detroitu môžu definitívne vyradiť aktuálnych držiteľov Prezidentského pohára už v noci na nedeľu v chicagskej hale United Center.

V rovnakej konferencii zvíťazili už v piatom zápase Los Angeles doma nad San Jose 3:0 a v sérii sa ujali vedenia 3:2 na zápasy. Vo fyzicky náročnom a defenzívne ladenom stretnutí ukončil svoje gólové suchoty Anže Kopitar. Slovinský útočník v 39. minúte zasunul do prázdnej bránky strelu Kyle Clifforda. Napriek vyrovnanému priebehu sa aj v ďalších minútach gólov presadili len domáci. V úvode druhého dejstva sa dostal po buly k puku Slava Vojnov a strelou zápästím spoza kruhov zaskočil brankára Antti Niemiho. Konečný rezultát upravil gólom do prázdnej bránky Jeff Carter. Brankár Kings Jonathan Quick zneškodnil všetkých 24 striel a zapísal si štvrté čisté konte v tohtoročnom play off.

 

2. kolo play off NHL

Východná konferencia - 4. zápas:

NY RANGERS - BOSTON 4:3 pp (0:0, 1:2, 2:1 - 1:0)

Góly: 29. Hagelin, 42. Stepan, 50. Boyle, 68. Kreider – 25. Horton, 28. Krug, 49. Seguin (CHÁRA). Brankári: Lundqvist - Rask, strely na bránku: 32:40. Diváci: 17.200.

/stav série: 1:3/

 

Západná konferencia - 4. zápas:

DETROIT - CHICAGO 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Góly: 31. Kindl, 60. Cleary. Brankári: Howard - Crawford, strely na bránku: 27:28. Diváci: 20.066.

/stav série: 3:1/

Západná konferencia - 5. zápas:

LOS ANGELES - SAN JOSE 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 39. Kopitar, 41. Vojnov, 60. Carter. Brankári: Quick - Niemi, strely na bránku: 29:24. Diváci: 18.854.

/stav série: 3:2/