Main Content

Analýza finále LM: Borussia Dortmund - Bayern Mníchov

piatok, 24. máj 2013 12:30 | Autor: Jakub Vaverka

Analýza finále LM: Borussia Dortmund - Bayern Mníchov
Analýza finále LM: Borussia Dortmund - Bayern Mníchov | zdroj: foto TASR

Liga majstrov došla v aktuálnej sezóne do svojho absolútneho finále, v ktorom, na prekvapenie mnohých fanúšikov uvidíme dve mužstvá z jednej krajiny. Kto však čakal El Clásico, tak sa poriadne mýli. Vo Wembley si to rozdajú dva najlepšie tímy nemeckej Bundesligy.

AKTUÁLNA FORMA

Bayern Mníchov
Výhry, debakle, obraty, body. Tak by sa dali v krátkosti charakterizovať posledné zápasy Bayernu, ba dokonca jeho celej sezóny. V posledných piatich dueloch Bavori štyrikrát vyhrali a remizovali iba raz, keď stratili body práve na štadióne Borussie Dortmund po remíze 1:1. Generálka Bayernu na finále Ligy majstrov mala hektický priebeh. Tím Juppa Heynckesa prehrával v Monchengladbachu už 1:3, no mníchovský valec sa nevzdal a vďaka dvom gólom Ribéryho a jednému presnému zásahu Robbena, ktorí sa pridali k Martinezovi, sa čerstvý majster Nemecka radoval z ďalších troch bodov.  O drvivej prevahe Bayernu nad súpermi hovorí aj dátum poslednej prehry Bavorov. Tá prišla ešte 13. marca, keď Mníchovčania v odvete štvrťfinále Ligy majstrov nestačili v domácej Allianz Arene na londýnsky Arsenal a prehrali 0:2. To bol ale ich najhorší výkon v sezóne.

Borussia Dortmund
Nemecký ex – majster zažíva jednu z najlepších sezón v histórii, ktorú však kazí práve jeho dnešný súper, ktorý absolútne ovládol domácu ligu. Aktuálna forma Borussie nepatrí medzi najjagavejšie, pretože v posledných piatich zápasov zverenci Jurgena Kloppa dvakrát remizovali, dvakrát prehrali a vyhrali iba raz, aj to na pôde nováčika Fortuny Dusseldorf, ktorá zostupuje do II. ligy. Znepokojujúca je hlavne posledná domáca prehra s Hoffenheimom, ktorý vyhral dokonca v Signal Iduna Parku. Vypredaný štadión BVB prehru 1:2 s priemerným súperom možno nepredýchal dodnes.  Nie moc priaznivé posledné výsledky Dortmundu sa však dajú čiastočne ospravedlniť tým, že klub už mal isté druhé miesto a takpovediac mu o nič nešlo, pričom hráči už držali v hlave finálový zápas Ligy majstrov s veľkým rivalom. A ktovie možno ide z časti aj o taktické manévre nevyspytateľného trénera Kloppa, ktorý chce, aby pred najdôležitejším zápasom kariéry videl nad jeho mužstvom otáznik, ktorý môže zmiasť súpera.



POSLEDNÝ ZÁPAS

Zatiaľ posledný vzájomný zápas Bayernu Mníchov s Borussiou Dortmund sa odohral štvrtého mája 2013 v dortmundskom Signal Iduna Parku, keď sa vedenia ujali domáci zásluhou nemeckého reprezentanta s tureckými koreňmi Ilkaya Gundogana. O zhruba 10 minút však bolo opäť vyrovnané, keď sa medzi strelcov zapísal hosťujúci Mario Gomez. Rozhodnutie mal na kopačke v druhom polčase poľský kanonier BVB Robert Lewandowski, ktorý však nepremenil penaltu zoči – voči Neuerovi a to bol pravdepodobne rozhodujúci okamih zápasu. Ani jeden z tímov nemal výraznejšiu prevahu a predkrm finále Champions League patril medzi tie dietnejšie, keď sa skončil remízou 1:1. Poznamenať treba, že ani jeden z trénerov neposlal na tento duel aj z taktických dôvodov svoju tradičnú základnú zostavu. V stretnutí sme napríklad vôbec nevideli Gotzeho, Hummelsa (Dortmund) či Javiho Martineza, Robbena, Schweinsteigera a Ribéryho (Bayern) a len v závere druhého polčasu sa objavili na trávniku Bender, Reus (Dortmund) respektíve Muller z Bayernu.

VZÁJOMNÉ  ZÁPASY

Finalisti Ligy majstrov sa pochopiteľne poznajú veľmi dobre. Sily si zmerali v histórií dovedna už 92 krát, 23 krát vyhral tieto súboje Dortmund, 28 krát sa zrodila remíza a 41 krát sa radovali z triumfu hráči Bayernu Mníchov. Aj historické skóre 118:171 hovorí jasne v prospech Bavorov. Nás však budú skôr zaujímať zápasy z posledného obdobia. V tejto sezóne sa odohrali štyri stretnutia, ktoré skončili dvoma výhrami Bayernu (2-1 a 1-0) a dvoma remízami (1-1 a 1-1). V minulej sezóne sa naopak oveľa viac darilo zverencom Jurgena Kloppa, Dortmund vyhral všetky štyri zápasy s obdivuhodným skóre 11:3.



KTO Z KOHO

Papierovým favoritom je Bayern Mníchov, ktorý chce odčiniť minuloročné zaváhanie vo finále Ligy majstrov na vlastnom ihrisku, keď mal nad Chelsea drvivú prevahu, no umná defenzíva The Blues a kus šťastia Bavorov nakoniec pustili len k jednému presnému zásahu. V penaltovom rozstrele následne kraľoval brankár Londýnčanov Petr Čech a Allianz Arena tak smútila. Bayern si zahral vo finále Ligy majstrov aj v roku 2010, no prehral aj vtedy, keď zakopol s Interom Miláno, ktorý viedol José Mourinho. Milánčania vyhrali 2:0, keď dva protiútoky premenil Diego Milito. Pripomeňme, že aj vtedy Bavori mali územnú prevahu, ktorú však nepremenili. Preto sa naskytá otázka, či Bayern dokáže do tretice v priebehu necelých štyroch rokov v treťom finále konečne vyhrať. Úloha to ľahká rozhodne nebude, pretože Borussia, ktorá pravdepodobne v lete rozpredá svoje najväčšie hviezdy chce dať zlatú bodku za úspešným obdobím pod vedením Jurgena Kloppa. Otázne je, či do zápasu naskočí dortmundský záložník Mario Gotze, ktorý po sezóne prestupuje do Bayernu, pretože ho trápi zranenie. 



TIPOVACIA LIGA

Na finále Ligy majstrov si môžete staviť aj v našej tipovacej lige. Ak veríte vo výhru Borussie, tak sa môžete tešiť na pomerne vysoký kurz 4,41. Naopak, ak ste presvedčení, že trofej nad hlavu zdvihne po 90 minútach Bayern, čaká vás kurz 1,79. Na remízu je vypísaný kurz 3,70. My vám odporúčame v tomto zápase staviť na to, že Dortmund neprehrá po 90 minútach s kurzom 2,01.

DISKUSIA: Kto sa podľa vás stane víťazom Ligy majstrov?