Main Content

KOMENTÁR: Laurinec opätovne v špičke UEFA, to treba využiť!

sobota, 25. máj 2013 08:22 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Laurinec opätovne v špičke UEFA, to treba využiť!
KOMENTÁR: Laurinec opätovne v špičke UEFA, to treba využiť! | zdroj: foto TASR

Bývalého prezidenta Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Františka Laurinca opätovne na ďalšie štyri roky zvolili za člena Výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA), čo nás môže iba tešiť.

Komentár Filipa Chudého
 
V Londýne sa v týchto dňoch nerozhoduje iba o nových európskych šampiónoch, o budúcich dejiskách finálových zápasov, ale aj celkovo o budúcnosti strešnej organizácie európskeho futbalu. Na jej čele zostáva aj naďalej Francúz Michel Platini, ktorému plynie druhá polovica štvorročného volebného obdobia. To bolo síce známe, ale v Londýne sa volili členovia Výkonného výboru UEFA, čo sú významné funkcionárske posty. Voľby nakoniec žiadny dramatický priebeh nemali, keďže na osem miest bolo osem kandidátov, pretože Portugalčan Fernando Gomes svoju kandidatúru stiahol. Aklamačnou voľbou tak bez problémov prešiel aj František Laurinec, čo nás môže iba tešiť a zároveň gratulujeme!
 
Bývalý šéf nášho futbalu si za dvanásťročné pôsobenie na čele SFZ musel vypočuť veľa oprávnenej kritiky, ale aj množstvo nadávok z tribún, čo by sa síce stávať nemalo, ale práve Laurinec bol hromozvodom všeobecnej nespokojnosti. Že to nebolo iba v ňom, je teraz vidieť aj na príklade jeho nasledovníka, keďže už aj Ján Kováčik sa stáva terčom vulgarizmov, lenže to je iný príbeh.
 
Známa múdrosť, že doma nikto nie je prorokom, u nás platí dvojnásobne. U nás sa naňho nadávalo, ale za hranicami si získal maximálny rešpekt. Tam o ňom hovorili s uznaním. Aj preto si ho pred štyrmi rokmi vybrali okolité krajiny z nášho futbalového bloku ako svojho kandidáta. A že je s ním spokojnosť, tak o tom najlepšie svedčí jeho znovuzvolenie.
 
František Laurinec tak bude ďalšie štyri roky pracovať pre UEFA, ale určite aj pre náš futbal. Funkcionári v takýchto medzinárodných organizáciách majú byť síce absolútne nestranní, ale to je iba klišé. Preto môžeme čakať, že na Slovensko sa dostanú ešte nejaké benefity. Nedávne ME do 17 rokov sme fantasticky využili, ani sa nenazdáme a máme tu ME žien do 19 rokov a aj prípadná spoločná liga má väčšiu šancu byť realizovaná. K tomu má UEFA veľa finančných programov, z ktorých sa dá čerpať.
 
Preto verme, že heslo Laurincovho SFZ: „Spojme sa pre futbal“ sa naplní, a terajšie vedenie SFZ naplno využije to, že ďalšie štyri roky budeme mať takto vysoko postaveného funkcionára. Pretože boli by sme riadni hlupáci, keby sme tak neurobili!
 
V diskusií sa vyjadrite, aký prínos očakávate od Laurinca vy?