Main Content

Futbal: Laurinec členom VV UEFA ďalšie 4 roky, Kliment:"Dobrá správa pre nás"(2)

piatok, 24. máj 2013 18:05 | Autor: TASR

Londýn 24. mája (TASR) - Bývalého prezidenta Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Františka Laurinca opätovne na ďalšie štyri roky zvolili za člena Výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA). Všetci ôsmi záujemcovia o členstvo v exekutíve UEFA pri v Londýne uspeli aklamačnou voľbou, pretože Portugalčan Fernando Gomes svoju kandidatúru stiahol.

Laurinec prvýkrát kandidoval na post člena Výkonného výboru UEFA v januári 2007, uspel však až o dva roky neskôr. Šesťdesiatjedenročný rodák z Veľkých Uheriec zastáva v UEFA aj funkciu šéfa Výboru bezpečnosti na štadiónoch a zastupujúceho predsedu Komisie pre Klubový licenčný systém.

Novým členom exekutívy UEFA sa podľa očakávania stal aj prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Wolfgang Niersbach. Medzi novými členmi exekutívy figuruje aj bývalý výkonný šéf Manchestru United David Gill. Opätovnú dôveru dostali Giancarlo Abete z Talianska, Allan Hansen z Dánska, Marios Lefkaritis z Cypru, Avraham Luzon z Izraela a Michael van Praag z Holandska.

Na kongerese reprezentoval Slovensko aj generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jozef Kliment, ktorý na margo znovuzvolenia Laurinca do výkonného výboru pre oficiálny portál SFZ uviedol: "Pôvodne sa voľba mala odohrávať tajným hlasovaním, pretože na osem uvoľnených miest bolo deväť kandidátov. Prezident portugalského zväzu Fernando Gomes sa vo svojom krátkom príhovore pred voľbou oficiálne vzdal svojej kandidatúry, následne voľby prebehli veľmi rýchlo a boli verejné. František Laurinec pokračuje ďalšie volebné obdobie, štyri roky, ako člen Výkonného výboru UEFA, čo je dobrá správa pre nás."

Kliment ďalej pre futbalsfz.sk povedal, že "UEFA plní všetky predsavzatia a ciele, ktoré si stanovila. Kongres bol vyjadrením spokojnosti s fungovaním UEFA v spoločenskej a politickej oblasti. Je to prakticky absolútna jednota v hnutí, takže všetky návrhy, ktoré UEFA predkladala boli prijaté 100%tnou väčšinou členských zväzov. Tieto opatrenia sú nasmerované pre ochranu a rozvoj futbalu, či už v oblasti samotných súťaží alebo aj v oblasti ekonomickej. Hovorilo sa najmä o centralizácii, ktorá pokračuje a kde sa završuje predaj televíznych práv, aby od budúcej kvalifikácie tento proces mohol prebiehať."

Dôležitým bodom kongresu bolo nastavenie nástrojov pre boj proti rasizmu na futbalových trávnikoch: "Tieto nové predpisy a pravidlá, ktoré musia národné zväzy dodržiavať, sa po schválení UEFA musia implementovať dnu. Zmeny zapracujeme do nového disciplinárneho poriadku, prestupného poriadku. Bolo asi 100 prípadov v Európe, ktorými sa musela zaoberať Disciplinárna komisia UEFA alebo jednotlivých zväzov (pozn. týkajúcich sa rasizmu) a malé percento z nich sa opakovalo. UEFA má teda dostatočne účinné sankcie ako vysoké pokuty a uzavretie ihriska, teda odohranie zápasov bez divákov. Dohodlo sa, že rozhodca môže kedykoľvek ukončiť zápas podľa trojstupňového systému (pozn. posledným stupňom je ukončenie zápasu) a zápas je kontumovaný v prospech súpera, pokiaľ dôjde k prejavom rasizmu opakovane."

Zástupcovia SFZ sa v Londýne stretli aj so zástupcami iných asociácií na neformálnych stretnutiach. Generálni sekretári piatich zväzov (Slovensko, Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko) na spoločnom stretnutí zhodnotili etapu, ktorá prešla od podpisu Memoranda o spolupráci a zadefinovali si nové možnosti spolupráce. "Som veľmi rád, že sa táto spolupráca rozvíja, jednak v rámci týchto piatich krajín, jednak na bilaterálnej úrovni v projektoch. Napríklad spolupráce v oblasti rozhodcovstva, technickej spolupráce, kde chceme dať technickým riaditeľom rozpracovať tieto projekty do konkrétnej podoby, či už v podobe turnaja mládežníckych reprezentačných družstiev alebo aj víťazov súťaží v kategórií 17- alebo 19-ročných, či niektoré iné oblasti ako IT a marketing," uzavrel generálny sekretár SFZ.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 4., 5., 6. a 7. odsek