Main Content

Futbal: Gibraltar sa stal 54. riadnym členom UEFA (2)

piatok, 24. máj 2013 19:05 | Autor: TASR

Londýn 24. mája (TASR) - Kongres UEFA v Londýne odsúhlasil v piatok prijatie Gibraltaru za riadneho 54. člena Európskej futbalovej únie. Štátik na juhu Pyrenejského polostrova pod obmedzenou britskou správou sa tak bude môcť zúčastňovať medzinárodných súťaží na reprezentačnej i klubovej úrovni.

Gibraltar, ktorý má približne 28.000 obyvateľov, vlani v októbri dostal provizórne členstvo v UEFA. O riadne členstvo sa snažil už od roku 1999, ale stretol sa s opozíciou najmä zo strany Španielska, ktoré si politicky nárokuje na územie tohto britského teritória na juhu Európy.

Prijatiu Gibraltaru nepredchádzala diskusia. "Na základe faktu, že Gibraltar vyhral súdny spor na CAS v prípade UEFA, kongres definitívne rozhodol, že spĺňa všetky podmienky a nič nebráni tomu, aby bol prijatý za člena. Prišlo teda k samotnému hlasovaniu," povedal pre futbalsfz.sk generálny sekretár SFZ Jozef Kliment. "Predstavitelia zväzu využili ten rok na to, že navštívili množstvo zväzov, aj slovenský, a počas svojej návštevy predostreli program, kto sú, akým futbalovým životom žijú už dlhé roky a čo ich vedie k tomu, aby sa opäť pokúsili stať členom UEFA. Toto ich snaženie bolo dnes úspešne zavŕšené."

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 3. odsek