Main Content

Čaká Hossu posledný zápas tohtoročného play-off?

sobota, 25. máj 2013 10:16 | Autor: Dávid Lech

Čaká Hossu posledný zápas tohtoročného play-off?
Čaká Hossu posledný zápas tohtoročného play-off? | zdroj: foto TASR

Dnes v noci bude mať k dispozícii Detroit Red Wings prvý matchball na vyradenie svojho soka z Chicaga Blackhawks na čele so slovenským krídelníkom Mariánom Hossom. Red Wings vyhrávajú v sérii druhého kola play-off Západnej konferencie 3:1 na zápasy. Najťažší a zároveň najdôležitejší krok budú mať možnosť spraviť zverenci kouča Mike Babcocka o 2.00 hod SELČ.

Zápasy medzi odvekými rivalmi z Chicaga Blackhawks a Detroitom Red Wings sú tradične veľmi sledované a obľúbené. O to viac hokejových fajnšmekrov potešil fakt, že tieto dva kluby si sily zmerajú v druhom kole play-off.

Favorizované Chicago Blackhawks prešlo ako nôž maslom základnou časťou NHL, keď so 77 bodmi sa stalo najlepším celkom skrátenej sezóny 2012/2013. „Jastrabi“ sa dokázali vyhnúť dlhodobým herným výpadkom a mohli sa radovať zo zisku Presidents trophy  určenej najlepšiemu klubu v základnej časti NHL.

Vo veľmi dobrých výkonoch pokračovali hráči Chicaga aj v prvom kole play-off, v ktorom si zmerali sily s hokejistami z Minnesoty Wild. Tí podľahli jednému z najväčších ašpirantov na zisk Stanley cupu 4:1 na zápasy. Hawks pôsobili kompaktne, vynikajúce výkony podával Corey Crawford, ktorého dopĺňala obrana a ofenzíva Chicaga nemala problémy so strieľaním gólov.

„Červené krídla“ postúpili do play-off s odretými ušami. Do vyraďovacích bojov vstúpili ako siedmy celok Západnej konferencie a hokejisti z „Hockeytownu“ sa objavili v play-off už 23-krát po sebe. Red Wings sa na postup medzi najlepšiu šestnástku tímov NHL v tejto sezóne nadreli, no do play-off sa dostali a zviedli súboj s Anaheimom Ducks. Svojho súpera porazili 4:3 na zápasy a to predovšetkým vďaka svojmu kapitánovi Henrikovi Zetterbergovi, ktorý sa zdal byť v prvom kole play-off nezastaviteľný.

Črtal sa tak veľmi atraktívny súboj. Chicago zvládlo prvý zápas série, keď vo svojom domovskom stánku v United Center zdolal svojho súpera pomerom 4:1. V ďalších troch dueloch ale postupne prehralo 4:1, 3:1 a 2:0 a je na pokraji vypadnutia. Ak Chicago nezvládne v poradí piaty zápas série, krídelník Marián Hossa si so svojimi spoluhráčmi bude môcť zabookovať letenky na dovolenku.

Slovenský krídelník v tomto play-off nastúpil do všetkých deviatich zápasov svojho tímu. Zaznamenal v nich bilanciu 4+3 a je momentálne tretím najproduktívnejším hráčom Blackhawks. Jeho bodový prísun však jeho tímu chýba práve v druhom kole play-off proti Detroitu. Veď v dueli proti svojmu bývalému klubu sa dokázal presadiť len raz, keď skóroval v prvom zápase série.

Dôležitosť Hossu pre Chicago aj štatistiky: Šesť zo svojich siedmich kanadských bodov v tohtoročnom play-off zaznamenal vo víťazných zápasoch Blackhawks. Inak povedané – ak sa Hossovi darí v produktivite, Chicago je okamžite výkonnostne o pár stupienkov vyššie. Netreba však zabúdať, že Marián Hossa je jeden z najkomplexnejších hráčov súčasného hokeja a napriek tomu, že jeho bodový prínos nie je v sérii proti „červeným krídlam“ vysoký, stále patrí medzi najlepších hráčov svojho tímu.

Všetci slovenskí priaznivci 34-ročného forwarda veria, že chicagská 81-tka ešte bude v tejto sezóne v play-off brázdiť ľady NHL. Na zverencov trénera Joela Quennevilla tak čaká zápas sezóny, v ktorom sa rozhodne o osude hokejistov Chicaga. Po vydarenej základnej časti má Chicago určite vyššie ambície, než ostať pred bránami konferenčného finále.