Main Content

KOMENTÁR: Toto bol futbal hodný finále Ligy majstrov!

nedeľa, 26. máj 2013 10:27 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Toto bol futbal hodný finále Ligy majstrov!
KOMENTÁR: Toto bol futbal hodný finále Ligy majstrov! | zdroj: foto TASR

Spoznali sme nového šampióna Ligy majstrov, spoznali sme nového európskeho kráľa. Bayern Mníchov oslavuje, Borussia Dortmund plače. Mníchovčania však po včerajšku nie sú jediným víťazom. Víťazom je futbal, víťazom sú všetci fanúšikovia, ktorí toto krásne divadlo mohli sledovať.

Londýnsky štadión vo Wembley má jednoducho čaro. Tento magický štadión bol opäť svedkom neuveriteľného zápasu. Jeho aktérmi boli dva najlepšie kluby tejto sezóny, no aura, ktorá bude obklopovať tento zápas ešte niekoľko mesiacov, či rokov, nie je len výsledkom ich hry. Neuveriteľní boli aj tí, ktorí robia Bayern Bayernom a Borussiu Borussiou. Do Londýna pricestovalo takmer 200 tisíc fanúšikov oboch nemeckých veľkoklubov a hoci sa ich dostalo na štadión „len“ 50 tisícoviek, dokázali, že sú právom považovaní za najlepších v Európe. 

Určite, žltočierna časť publika bude ešte dlho smútiť, no ani jeden z nich nemôže ľutovať svoju účasť vo Wembley a nemôžeme smútiť ani my, ktorí sme zápas sledovali len sprostredkovane. Na ihrisku sme totiž videli zápas, ktorý nielenže naplnil očakávania, plynúce z prívlastku finálový, o niečo ich ešte predčil. 

Do zápasu vstupovali v pozícii favorita hráči Bayernu, no „Kloppovci“ trhajú papierové prognózy už tri roky a natrhli ich aj na začiatku tohto zápasu. Po dlhých rokoch sme boli opäť svedkami zápasu, v ktorom sa mierny outsider nevystrašil už na začiatku, neodparkoval autobus, tank, ani žiadne iné dopravné prostriedky na svojej polovici a dôrazne dával favoritovi najavo, že tento večer nemal byť len o jednom mužstve. A veru nebol. Nasadenie hraničiace so stavom nirvány, fyzický dôraz, technická vyspelosť, presnosť, rýchlosť, útočnosť. Asi by sme nenašli čo i len jednu vlastnosť moderného futbalu, ktorú dvaja poslední nemeckí majstri vo Wembley neukázali. Toto bol futbal, toto bola Liga majstrov!
 
Žiadna iná klubová súťaž sa nemôže ani len priblížiť atmosfére, ktorú vo fanúšikoch vyvoláva liga šampiónov. Po horkosladkých pachutiach v našich ústach, spôsobených niekoľkými predošlými finálovými zápasmi, si konečne prišiel na svoje asi každý nezainteresovaný fanúšik. Nemecké kluby sa finálovým zápasom postarali o vynikajúcu reklamu futbalu, Lige majstrov a sami sebe. V budúcom ročníku Bundesligy určite nebude platiť Marcelom Merčiakom spomenutá čiastka vo výške necelých 40 miliónov eur za televízne prenosy. V budúcom ročníku určite stúpne atraktivita, už aj tak dosť atraktívnej Ligy majstrov. V budúcom ročníku budem, neviem ako vy, určite opäť s radosťou sledovať najprestížnejšiu pohárovú súťaž na svete. Budem sa opakovať, ale ďakujeme, nemecké kluby, predviedli ste krásnu sezónu, ktorá môže byť vzorom všetkým ostatným tímom Európy.