Main Content

NY Rangers tento rok bez výraznejšieho úspechu

pondelok, 27. máj 2013 11:22 | Autor: Dávid Lech

NY Rangers tento rok bez výraznejšieho úspechu
NY Rangers tento rok bez výraznejšieho úspechu | zdroj: foto TASR

Celok New Yorku Rangers patril pred sezónu medzi najväčších favoritov na zisk Stanley cupu. Najprestížnejšia hokejová trofej však skončí v rukách iného tímu. Zverenci Johna Tortorellu prehrali v piatom zápase série s Bostonom Bruins 3:1 a play-off sa tak pre nich skončilo. V radoch „blueshirts“ zavládlo veľké sklamanie.

Vlaňajší ročník sa hokejisti New Yorku Rangers prebojovali až do konferenčného finále. V ňom však podľahli New Jersey Devils 4:2 na zápasy a ostali tak tesne pred bránami finále, v ktorom sa z víťazstva radovali Los Angeles Kings.

Po pár týždňoch sa však všetko utriaslo a generálny manažér Glen Sather začal pomaly stavať káder pre ročník 2012/2013. Začiatok sezóny zbrzdila výluka, no začiatkom roka to vypuklo. V úvode skrátenej sezóny hrali „jazdci“ veľmi nevyrovnane, striedali dobré zápasy so zlými a takto to šlo prakticky celý ročník. 

Zverenci Johna Tortorellu nakoniec postúpili do play-off z piateho miesta a v prvom kole play-off si sily zmerali s ambicióznym Washingtonom Capitals. Rangers s Washingtonom natiahli sériu na čo najdlhší možný čas, keď sa o postupujúcom rozhodlo až v siedmom stretnutí na ľade Washingtonu. Rangers nič nenechali nič na náhodu a svojho súpera deklasovali 5:0.

V druhom kole narazili na Boston Bruins. Tí v prvom kole play-off vytvorili dvojicu s Torontom Maple Leafs. S „javorovými listami“ odohrali vyrovnanú sériu na konci ktorej sa usmialo šťastie na Boston. Bruins v rozhodujúcom siedmom stretnutí vyhrali 5:4 po predĺžení a ocitli sa v druhom kole play-off.

Boston si prekvapujúco so svojím súperom poľahky poradil a v sérii zvíťazil 4:1 na zápasy (3:2pp, 5:2, 2:1, 3:4pp, 3:1). Cesta New Yorku Rangers za pohárom sa tak skončila už v druhom kole play-off a v tíme New Yorku Rangers zavládlo obrovské sklamanie. „Jazdci“ patrili medzi najväčších favoritov na zisk Stanleyho pohára a nič iné ako účasť vo finále malo byť pre nich sklamaním.

Obrovský smútok bolo cítiť aj zo slov brankára Henrika Lundqvista, ktorý pre oficiálny web New Yorku Rangers okomentoval vypadnutie z play-off takto: „Je to pocit prázdnoty. Najťažšie je si uvedomiť, že je koniec.“ Popol na hlavu si sypal kouč John Tortorella: „Dôležitou súčasťou mojej práce je vybičovať hráčov ku kvalitným a predovšetkým konzistentným výkonom. To sa mi nepodarilo.“

New York Rangers nedokázali využiť naplno svoj potenciál a naplniť očakávania, ktoré sa do nich vkladali. Je pravda, že je veľmi ťažké hrať pod tlakom, zvlášť na hráčov New Yorku Rangers je zo strany fanúšikov kladená veľká zodpovednosť.

Rangers malo k dispozícii takmer všetko, čo potrebuje mať víťazný tím, no predsa stroskotali už v druhom kole play-off.

Vo svojom kádri majú množstvo hviezd. Ikonou klubu je švédsky brankár Henrik Lundqvist, ktorý patrí dlhodobo k brankárskej elite vo svete. Práve na jeho hlavu sa zniesla spŕška kritiky. Podľa zámorských ohlasov Lundqvist nie je schopný doviesť svoj tím k výraznejšiemu úspechu v play-off. Táto kritika je však neoprávnená, Lundqvist túto sezónu predvádzal vo vyraďovacej fáze parádne výkony a predovšetkým v sérii proti Bostonu Bruins bol obrovskou oporou svojho celku.

Chyba v bráne rozhodne nebola. Obrana podávala solídne výkony. Najväčším kameňom úrazu bola, zdá sa, ofenzíva. „Jazdci“ nedokázali nájsť súlad medzi svojimi hviezdami a „pracantmi.“ Ak sa darilo „pracantom,“ hviezdy tímu boli takmer neviditeľné a naopak. Zverenci Johna Tortorellu nedokázali ťahať za jeden povraz a to je jeden z dôvodov prečo sa táto sezóna skončila neúspechom.

Medzi najväčšie sklamania v play-off patrili hviezdni útočníci Brad Richards s Rickom Nashom. Prvý menovaný dokonca presedel posledné dva duely na tribúne ako zdravý náhradník – v desiatich zápasoch play-off dokázal len raz skórovať. Na hráča takéhoto kalibru je to žalostne málo. Rodený snajper Rick Nash mal v play-off pár zábleskov, no od neho sa očakávala taktiež väčšia produktivita (1+4 v 12 zápasoch).

O pár týždňov príde záver sezóny a leto, plné prestupov a podpisov zmlúv. Dá sa očakávať, že generálny manažér Glen Sather nebude spokojný so skladbou mužstva a rozhodne sa rázne zakročiť. Padne hlava Johna Tortorellu, alebo sa z New Yorku bude musieť porúčať jedna z najväčších hviezd tímu?