Main Content

REBRÍČEK: 5 najväčších prestupov v histórii Serie A

streda, 29. máj 2013 11:43 | Autor: Jakub Mihálik

Hoci v súčasnosti talianska Serie A bojuje s finančnými ťažkosťami, vďaka ktorým sa hviezdy svetového futbalu na Apeninský polostrov zrovna nehrnú, nie vždy tomu bolo tak. Serie A, ako jedna z najkvalitnejších líg sveta, priniesla niekoľko prestupov, ktoré pohli svetom futbalu. Tu je 5 najvýznamnejších prestupov v histórii talianskej najvyššej súťaže.

Gianluigi Buffon


Populárny Gigi Buffon začínal svoju kariéru v deväťdesiatych rokoch, keď sa v drese Parmy prepracoval postupne na jednu z najväčších hviezd medzi troma žrďami. Mladý Buffon doviedol v sezóne 1998/1999 AC Parmu k víťazstvu v Pohári UEFA a domácom Talianskom pohári, ako aj Superpohári. To neušlo pozornosti veľkoklubov a najbližšie mal Buffona pod drobnohľadom Juventus Turín, hľadajúci náhradu za Edwina van der Saara.

Za hviezdneho brankára Juventus musel načrieť poriadne hlboko do klubovej peňaženky a dodnes je tento prestup najdrahším prestupom brankára v histórii futbalu. Sto miliárd lír alebo 54 miliónov eur veru nebola malá čiastka, no Buffon mohol v Juventuse začať hviezdnu kariéru, ktorá Juventusu priniesla veľké množstvo titulov. Gigi je turínskou jednotkou už 12 rokov, vydržal so Starou dámou napriek korupčnej afére, ktorá Juve preradila do Serie B a vypracoval sa na najlepšieho brankára na svete. Z prestupu teda profitovali obe strany.