Main Content

KOMENTÁR: Španielska liga skončila. Čo nám ukázala?

nedeľa, 2. jún 2013 11:28 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR:  Španielska liga skončila. Čo nám ukázala?
KOMENTÁR: Španielska liga skončila. Čo nám ukázala? | zdroj: foto TASR

Španielska liga dospela včerajšími zápasmi do svojho tohtosezónneho konca. Na prvý pohľad sa v nej veľa nezmenilo. Vyhrala Barcelona, Real skončil druhý. Predsa len však priniesla veľa zaujímavých poznatkov, ktoré o mnohom vypovedajú. Aký teda bol skutočne tento ročník Primery División?

Nepochybne zaujímavý ročník sme videli aj v Španielsku. Vyhrala ho s pohodlným náskokom pätnástich bodov Barcelona, ktorej ťažkosti spôsobil Real maximálne na niekoľko týždňov. Vypadli La Coruňa, Mallorka a Zaragoza. To sú reálne fakty. Nie o všetkom však vypovedajú. 

Barcelona vyrovnala rekord Realu z minulej sezóny, keď zaznamenala 100 bodov v 38 zápasoch. Nepôsobila však tak jednoznačne ako v sezónach, keď jej k triumfu stačilo aj menej bodov. Barcelona totiž v tejto sezóne bola skôr FC Messi. Messi sa postaral o polovicu gólov Blaugranas, keď 46 sám dal, na 13 pihral. Keď sa nedarilo Messimu, Barcelona bola stratená. A hoci sa Messimu darilo skoro stále, táto závislosť jedného z najlepších mužstiev na svete na jednom hráčovi, nie je zdravá. Barcelona pôsobila miestami fádne, bez nápadu, bez iskry. Takmer polovicu sezóny sa musela zaobísť bez svojho lodivoda Vilanovu a keď sa nedarilo lodivodovi na ihrisku, Messimu, vlny barcelonskú loď pomaly rozoberali. Aj vďaka tomuto poznatku Barcelona investovala nemalé prostriedky na príchod Neymara, potrebujú novú iskru, nový kurz a brazílska hviezda im ju má dodať.
 
Ak hovoríme o miernych vlnobitiach v Barcelone, v Reale šlo doslova o tropickú búrku. Mourinho sa po úspešnej minulej sezóne na začiatku tejto nestihol skoncentrovať a straty z úvodných kôl stáli Real titul. Mourinho musel skúšať nové triky, ako rozhodiť Barcelonu a ako vyburcovať svojich. Namiesto úspechu to však rozhodilo celú kabínu. A tak sa Mourinho po svojej najhoršej sezóne pobral o dom ďalej. Real pravdepodobne prejde ďalšou ráznou zmenou v kádri a v lete bude najotváranejšou knihou na španielskom trhu, šeková knižka Florentina Pereza. Real musí niečo zmeniť.
 
Tímom, ktorý nemusel nič meniť, no predsa zmenil je Atlético. Jedna z najúspešnejších sezón v histórii klubu znamenala zisk domáceho pohára a rovnocennú partiu s Realom a Barcelonou. Madrid však musel predať Falcaa a musí hľadať náhradu, ktorá ho zastúpi aspoň sčasti.
 
Mimochodom, odchody. Za uplynulých desať rokov španielska liga nezažila toľko odchodov mužov pútajúcich obrovskú mediálnu pozornosť. Z Barcelony odišiel hrdina Abidal, kufre ma už zbalené Villa, ktorý čaká už len na letenku. Madrid sa rozlúčil s Mourinhom, do Monaka putuje Carvalho, jeden z najlepších strelcov klubovej histórie Higuain sa necítil byť „milovaný“, a tak mení prostredie. Na odchode sú Di Maria, môžu nasledovať ďalší. Malaga pustí jedného z najuznávanejších odborníkov, Pellegriniho, ktorého môžu nasledovať ďalšie hviezdičky z Malagy. Odchádza Llorente, kouč Valencie Valverde, zoznam by mohol pokračovať. Asi nenájdeme ročník v španielskej lige, v ktorom by La Liga stratila na konci sezóny toľko cvengu. A veru bude náročné ho nahradiť. Neymar je zatiaľ slabou náplasťou, Bale prísľubom.
 
Ligový ročník ukázal veľa. Ukázal, že tímy druhého sledu, ako sú Atlético, Malaga, či Valencia, môžu napriek finančným problémom súperiť aj s Realom, či Barcelonou. Ukázal, že tímy ako Betis, San Sebastian, či Levante sú schopné súperiť na európskej úrovni a španielska liga rozhodne na kvalite nestráca. Práve naopak.

Sezóna ukázala, že Real a Barcelona síce stále dominujú, no ak niečo podcenia, v zástupe stojí niekoľko ďalších po úspechu hladných krkov. Sezóna ukázala, že v Španielsku musia každý rok tvrdo pracovať, aby si zachovali pozíciu najsilnejšej ligy sveta, ktorú držia v rebríčku FIFA už pár sezón. Ukázala, že španielska liga predsa len je minimálne tak zaujímavá, ako tá anglická. Predsa len, je to liga z krajiny majstrov sveta. Tešíme sa na jej jesenné pokračovanie a letný prestupový predkrm. Bude veselo.