Main Content

KOMENTÁR: Neapol vhodnou destináciou pre Weissa juniora

štvrtok, 6. jún 2013 11:57 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Neapol vhodnou destináciou pre Weissa juniora
KOMENTÁR: Neapol vhodnou destináciou pre Weissa juniora | zdroj: foto TASR

V rozhovore pre ruský denník Izvestija odhalil bývalý reprezentačný lodivod Slovenska, Vladimír Weiss, že o jeho syna sa zaujímajú popredné európske kluby. V popredí sú vraj milánski Rossoneri, v hre je aj Hamšíkov Neapol. Prečítajte si náš názor.

Weissovci by mali prestať snívať a začať reálne zvažovať možnosti nášho reprezentanta. Koľko rokov počúvame o tom, že Vlado Weiss junior je nádejným hráčom oplývajúcim potenciálom stať sa hviezdou niektorého z veľkoklubov? Čas ale nezastaví ani niekdajší úspešný tréner slovenskej reprezentácie a jeho syn tento rok bude oslavovať už 24. narodeniny. Úprimne povedané, zo štatútu talentovaného hráča, je už hráč, ktorý má byť takmer na vrchole svojho talentu. Vlado však dlhú dobu veril rozprávke svojich agentov a zástupcov Manchestru City, ktorí mu sľubovali miesto v kádri Citizens, a tak sa namiesto budovania svojej kariéry a povesti v niektorom z klubov, venoval skôr neustálemu sťahovaniu z hosťovania na hosťovanie. Anglická druhá liga, prvá liga, škótska liga, talianska liga. To všetko stihol za 4 roky Vlado vystriedať a každý futbalista vie, že neustále striedanie líg, ktoré sa svojim štýlom líšia, nemôže byť na prospech veci. Vlado však stále veril, že niektorá zo zastávok je len medzistupienkom k prebitiu sa do kádra niektorého z veľkých klubov v Španielsku, Taliansku, či Anglicku.

V nedávnom rozhovore však jeho otec dokázal, že Weissovci sa nepoučili. Opäť sa skloňuje klub obrovskej slávy a ešte väčšej šírky kádra. Je ním AC Miláno. Áno, klub dáva príležitosť mladým hráčom, no akosi sa zabúda, že keď už Rossoneri postavia nejaký talent, ide väčšinou o násťročného mladíka, nie 23-ročného ostrieľaného borca bez hviezdneho štatútu. Navyše, kedy naposledy sa stalo, že z pozície žolíka z lavičky, ktorú plnil Weiss v beznádejne poslednej Pescare, sa hráč presadí do základnej zostavy AC Milána? Alebo žeby Vladovi  stačila pozícia večného náhradníka?


Vlado Weiss je bezpochyby hráčom, ktorý sa vymyká slovenským štandardom. Drzý, technicky obrovsky vyspelý hráč by sa presadil v ktoromkoľvek klube. Nie však vo veľkoklube. Weiss potrebuje hrať. Potrebuje to pre svoj rozvoj, ktorý brzdil neustálym paberkovaním v City a potĺkaním sa po hosťovaniach. Potrebuje to pre svoje zaraďovanie do reprezentačného výberu, ktorý môže byť jeho stabilným pilierom pri postupnom, a toto slovo chcem zdôrazniť, raste. Prestup do AC Milána sa zdá zbytočným a rozprávkovým, no nie zrovna so šťastným rozprávkovým koncom. Ak už má Vlado prestúpiť do jedného zo spomenutej dvojice AC Miláno, SSC Neapol, ak rozmýšľa dopredu, musí preferovať Neapol. Hoci klub menej slávny a menej úspešný, súčasná kvalita mu zabezpečuje pravidelnú účasť v európskych pohároch, v ktorých však nemieri na najvyššie priečky. Klub nemá natoľko nabitý káder, aby sa v ňom Weiss nepresadil. Navyše by mohol profitovať zo spolupráce s Hamšíkom. A potom by z nej mohol profitovať aj náš reprezentačný výber.


Vlado Weiss mladší musí začať premýšľať reálne a pred menom svojej ďalšej destinácie, musí uprednostniť svoj hrací čas. Verím, že ideálnym pôsobiskom pre nášho krídelníka by bol Neapol. Ale Weissovci si už isto poradia aj sami.