Main Content

Volejbal: Slováci do EL za tretím triumfom aj o šancu hrať o Svetovú ligu

utorok, 11. jún 2013 11:05 | Autor: TASR

Bratislava 11. júna (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti majú za sebou prípravu v Liptovskom Jáne, zápasy s Českom a Maďarskom a už vo štvrtok 13. júna vo Viedni vhupnú do 10. ročníka Európskej ligy, ktorá je pre nich pred septembrovými ME prvým vrcholom tohto roka. Na prvom turnaji A-skupiny sa postupne stretnú s Dánskom (13. júna, 16.30), Rakúskom (14. júna, 18.00) a Belgickom (20.30).

"V tomto roku sme sa zišli trocha neskôr. Ale myslím si, že za tie dva týždne sme v Liptovskom Jáne spravili veľmi dobrú nielen fyzickú, ale aj veľkú časť technickej prípravy," povedal pre TASR tréner mužskej reprezentácie Štefan Chrtiansky. "Veľkým prínosom bol kondičný tréner Max Giaccardi, s ktorým sme začali pracovať prvý rok a táto spolupráca prináša zatiaľ veľmi dobré výsledky. V rámci technickej prípravy sme stihli odohrať päť zápasov, z nich proti Čechom dva razy tréningovo a jeden oficiálny, ktorý sme vyhrali 3:0. Potom sme dva razy hrali s Maďarskom u nich, kde sme raz vyhrali a raz prehrali a práve tá prehra ma dosť mrzela, keď nám nevyšlo to, čo sme chceli hrať v obrane. Bolo tam však v rozhodujúcich fázach aj viac chýb na servise a v útoku. A práve toto sa teraz ešte snažíme doladiť v posledných dvoch dňoch prípravy v Nitre."

Triumf v Európskej lige otvára pre jeho víťaza aj možnosť zabojovať o účasť v prestížnej Svetovej lige. Slovensko ju už dva razy vyhralo (2008, 2011) a práve po druhom úspechu sa predstavilo v rámci medzikontinentálnej kvalifikácie v Ottawe s domácou Kanadou. Po výhre v prvom súboji 3:1 však v druhom prišla prehra 0:3 a sen o Svetovej lige sa skončil. "V posledných rokoch sa stále práve cez Európsku ligu snažíme dostať do Svetovej ligy. Zatiaľ nám to nevyšlo, uvidíme v tomto roku. Máme mužstvo minimálne na to, aby sme do finále EL postúpili. Pravda, záležať bude aj od toho, ako sa k tomu postavia iné tímy. V tomto roku po prvý raz hrajú EL aj Belgičania, budú tam Česi a každý z účastníkov sa bude snažiť uspieť. Pre nás bude Európska liga okrem naplnenia našich cieľov aj príležitosťou vyskúšať niektorých iných adeptov, ktorí by sa mohli objaviť aj v základnom kádri, ktorý nominujeme na hlavnú časť prípravy v auguste pred ME. Čiže EL poslúži aj ako určité testovanie, máme dosť hráčov aj zo slovenskej extraligy. Takže verím, že aj títo hráči, ktorí tu sú, využijú svoju šancu a ukážu sa v čo najlepšom svetle, aby sme nemali žiadne pochybnosti pri nomináciách na prípravu pred ME."

O súperoch, ktorí slovenských volejbalistov v tomto ročníku EL čakajú, majú tréneri dostatok informácií. "Platí to najmä o domácich Rakúšanoch, sú to hráči, ktorých veľmi dobre poznám vďaka tomu, že v Rakúsku pôsobím," uviedol Štefan Chrtiansky a pokračoval: "Aj keď viacerí z nich už hrajú v zahraničí, ale predsa len tie informácie máme. Máme o nich aj nejaký materiál z ich kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta. To isté platí aj o Dánoch, s ktorými sme sa vlani stretli v EL. Tí budú určite dobre pripravení už v tejto fáze, pretože ME budú u nich doma a budú sa chcieť ukázať v čo najlepšom svetle. Preto predpokladám, že aj turnaj EL v Dánsku bude veľmi dobre zorganizovaný. Ten hráčsky káder by mal byť podľa našich posledných informácií skoro totožný s tým, čo mali v tejto súťaži aj vlani. Belgičania sú v EL po prvý raz, základ ich mužstva celkom dobre poznáme. Aj oni už majú za sebou kvalifikáciu o svetový šampionát. Majú tam skúsených hráčov, ale aj mladých, ktorí už pôsobia aj v Taliansku, takže to bude určite veľmi silný tím."

Mužstvo v tejto fáze prípravy nebolo kompletné, pre viaceré dôvody mu zatiaľ chýbali Tomáš Kmeť, Martin Sopko, Róbert Hupka, Michal Hruška, ale aj najlepší volejbalista uplynulej sezóny Lukáš Diviš. "Hruška už prišiel na prvé sústredenie do Nitry, ale v Rakúsku s ním ešte nerátam. V pondelok večer prišiel aj Tomáš Kmeť, ktorý ale zatiaľ bude mať iba individuálnu prípravu, pretože po zranení platničky iba rehabilitoval. Pred pár dňami prišiel na Slovensko Martin Sopko. S ním sa spojíme a zistíme, ako by bol schopný zasiahnuť do EL a Robo Hupka sa pripojí na budúci týždeň. V kádri bude teda trocha pohyb, ale verím, že ešte aj Tomáš Kmeť nám v tom závere bude môcť pomôcť. V jeho prípade je ale prvoradé, aby sa po rehabilitácii dostal do zodpovedajúcej fyzickej formy, aby sme si boli stopercentne istí o jeho pripravenosti zapojiť sa do prípravy na ME." Iná je situácia s Lukášom Divišom. "On určite do Európskej ligy nezasiahne, ale to sme vedeli už skôr. Je v štádiu rehabilitácie, bol na liečení. Sme s ním v kontakte a veríme, že do prípravy na ME sa už v auguste zapojí."

V dvanástke hráčov, ktorú tréneri oznámia v utorok večer, majú iba jeden otáznik. "Do Viedne chceme ísť v čo najsilnejšom zložení. Určite nepôjde Hruška, ktorý absolvoval zatiaľ iba prvé dni prípravy a musí ešte pár dní na sebe popracovať. Jediným otáznikom je post libera, keď Roman Ondrušek pre menšie problémy s chrbtom s nami nemohol cestovať do Maďarska. Už je na tom ale lepšie a rátam, že ak bude fit na sto percent, tak sa rozhodne medzi ním a Kubšom. Inak by to malo byť zloženie ako v Maďarsku."

Program 1. turnaja A-skupiny vo Viedni (Budocenter)

štvrtok 13. júna

16.30 Dánsko - SLOVENSKO

19.30 Belgicko - Rakúsko

piatok 14. júna

18.00 Rakúsko - SLOVENSKO

20.30 Belgicko - Dánsko

sobota 15. júna

18.00 Rakúsko - Dánsko

20.30 SLOVENSKO - Belgicko

termíny ďalších turnajov A-skupiny:

2. 20. - 22. júna Dánsko (Slagelse)

3. 28. - 30. júna Belgicko (Durne)

4. 4. - 6. júla Slovensko (Nitra)