Main Content

KOMENTÁR: KHL vs. NHL - po piatich rokoch stále vedie Zámorie

utorok, 11. jún 2013 11:50 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: KHL vs. NHL - po piatich rokoch stále vedie Zámorie
KOMENTÁR: KHL vs. NHL - po piatich rokoch stále vedie Zámorie

Päť rokov uplynulo odkedy ruskí funkcionári rozbehli ambiciózny projekt Kontinentálnej hokejovej ligy, ktorá mala konkurovať zámorskej NHL. Ani po piatich rokoch sa však Rusom nedarí získať taký kredit ako ich zámorskí partneri. A to ani zďaleka. Majú vôbec nárok?

V roku 2008 sa ruskí hokejoví funkcionári rozhodli konkurovať slávnej zámorskej NHL. Hokejoví priaznivci na celom svete si ťukali na čelo, ale bohatí oligarchovia s plnými peňaženkami predznamenávali potenciálnu hrozbu pre monopol atraktivity, ktorý si NHL užíva už dlhé desaťročia.
 
Päť rokov je dostatočné obdobie, aby sme zhodnotili, či sa to Rusom podarilo, najmä, ak z minulosti vieme, že trpezlivosť nie je charakterová črta ruského národa.

KHL mala niekoľko príležitostí ako trochu odobrať prestíž NHL a pritiahnuť misky váh na svoju stranu. Obrovské finančné možnosti, ktoré sú aj v porovnaní s NHL z ríše snov, sú jednou z nich. Namiesto budovania infraštruktúry pre hokej, sa však v KHL rozhodli lákať na mnohomiliónové kontrakty tie najväčšie hviezdy. Stratégia dobrá pre rozbeh, ale po piatich rokoch si stále tie najväčšie hviezdy najprv zarobia v Rusku, aby sa potom vrátili do NHL, viď prípady Jágra, Červenku, ale aj Radulova, ktorý sa opätovne vrátil do Ruska iba preto, že mu nehovorí nič slovo disciplína. Ruské milióny neboli využité správne, a stále sú slepo nalievané do peňaženiek hráčov, ktorí sú v KHL len preto, že v nej zarobia oveľa viac ako v NHL, nie preto, že by sa im v súťaži extrémne páčilo. Lenže ani peňaženky oligarchov nie sú bezodné. Zatiaľ, čo NHL žije z divákov, čo je zdravší model financovania, KHL žije práve z milodarov boháčov, ktorí však jedného dňa stratia trpezlivosť.

KHL nevyužila ani príležitosť, keď NHL sa zmietala takmer rok v dohadovaniach o novej kolektívnej zmluve. Zámorskí novinári sa dlho obávali toho, že prestíž súťaže utrpí, no po lock-oute sa NHL vrátila do sŕdc hokejových priaznivcov, ešte silnejšia ako predtým.

Pre európskeho fanúšika je KHL dostupnejšia, ako časovo, tak cenovo a v neposlednom rade regionálne. Napriek tomu dostáva v porovnaní s NHLkou na frak. Rusi pochopili, že proces rozširovania smerom na Západ je cestou, ako sa vyhnúť zápasom, v ktorých hrá jeden sibírsky celok, ktorý fanúšikovi z inej krajiny nič nehovorí, s druhým z Kamčatky, no ani to stále nestačilo. V Bratislave projekt uspel, keď hokejom žije takmer celá republika, no päťmiliónové Slovensko je málo na to, aby strhlo väčšie masy. Keď k tomu pripočítame zlyhanie v podobe Levu Praha a ambiciózne, no neperspektívne projekty ako rozšírenie KHL do nehokejového Talianska, Chorvátska, či až Veľkej Británie, vieme prečo KHL nenaplnila očakávania pritiahnutia divákov.
 
KHL je v súčasnosti určite najkvalitnejšie európskou súťažou. Tí najlepší zo Švédska, či Fínska, ako aj strednej Európy vyhľadávajú ruské angažmány. Ide však len o hráčov, ktorí uprednostnia pohodlie pred bojom o prvý tím v niektorom zo zámorských klubov. Mladí hráči stále túžia po drafte NHL, nie po drafte KHL. Súčasné príklady Daňa, či Hertla nech sú dôkazom. A hoci si to nechceme priznať, KHL absolútne neprispela k nárastu reprezentačnej úrovne tímov z Európy. Miesta, ktoré v zámorských kluboch v minulosti okupovali nádejní mladíci z Európy, sú v súčasnosti okupované Kanaďanmi a Američanmi, ktorí sa môžu zdokonaľovať popri tých najlepších. Európanov hreje pekný kontrakt v KHL a nepotrebujú sa nikam ďalej posunúť. Už aj Rusi tento trend pochopili po neúspechu na uplynulých MS, keď začali volať na poplach a kritizovali prínos KHL. A budú nasledovať ďalší. Hoci sa nám teraz zdá, že vďaka účasti Slovanu v KHL máme kostru reprezentácie pospolu, väčšinou ide o hráčov mierneho nadpriemeru, žiaden z nich sa nenaučil individualizmu, ktorý do hráča vštepujú v Zámorí už od puberty. Potom sa sťažujeme, že nemáme hráča, ktorý by vedel sám rozhodnúť zápas.
 
KHL jednoducho stráca na každom kroku v porovnaní s NHL a ambiciózny projekt Rusov po piatich rokoch nevykazuje výraznejší pokrok. Teda až na to rozšírenie. Kluby nežijú z reálnych peňazí, ktoré by si zarobili a tie, do ktorých lejú milióny Rusi vytvárajú v KHL nerovnováhu, na ktorú doplácajú menšie kluby. Infraštuktúra zaostáva o míľové kroky, neustále incidenty v podobe zastaralých lietadiel, nedostatočnej lekárskej pripravenosti na štadiónoch, nedostatočné pokrytie prenosov, neatraktivita väčšiny súbojov. To všetko spôsobuje stav, v ktorom KHL rapídne nezvyšuje svojich podporovateľov a NHL si drží svoju pozíciu. Päť rokov po odštartovaní KHL si síce so záujmom pozrieme Slovan Bratislava, ostatné kluby nás však až tak nezaujímajú. Veď ani polovica fanúšikov nevie, koho Dynamo Moskva porazilo vo finále Gagarinovho pohára. Väčšina však vie, koho porazilo Chicago, či Boston na ceste do finále Stanley Cupu. NHL jednoducho láka ľudí, KHL pôsobí len ako jej „chudobná“ príbuzná. Kedy prestane Rusov baviť liať do nej peniaze?

Odporúčané články